bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

Interessante fakta om specielle batteristørrelser

  • Hvad er batterier, og hvordan fungerer de?

  • Hvilke typer batterier hører til de mest almindelige modeller?

  • Andre egenskaber ved akkumulatorer

  • Ofte stillede spørgsmål og købskriterier for batterier

Hvad er batterier, og hvordan fungerer de?

Batteri er en forkortelse for udtrykket "akkumulator". Den lagrer elektrisk energi på elektrokemisk basis og er genopladelig. Såkaldte sekundære celler kan forbindes sammen i en serie eller parallel forbindelse for at øge de anvendelige kapaciteter eller elektrisk spænding. Begge varianter medfører en stigning i det samlede energiindhold. Sekundære celler er genopladelige elementer i en akkumulator. Energiindholdet er produktet af spænding og kapacitet og udtrykkes i watt (Wh), ampere (Ah) eller milliampere timer (mAh). Batteriets nominelle spændinger afhænger af de anvendte materialer. Størrelsen bestemmer kapacitet og tilgængelig spænding.

Hvis et batteri er tilsluttet en forbruger, konverteres den tidligere lagrede elektrokemiske energi tilbage til elektrisk energi og frigives.

Hvilke typer batterier hører til de mest almindelige modeller?

Hvilke typer batterier hører til de mest almindelige modeller?

Lithium-ion-batteri, kort sagt Li-ion-batteri

Nominelle spændinger fra 3,2 til 3,7 V pr. Celle

Et Li-ion-batteri er den generelle betegnelse for batterier baseret på lithium. Fra et kemisk synspunkt indeholder alle reaktive materialer lithiumioner. Det høje energiindhold er den største forskel i forhold til andre akkumulatorer. Derfor kræver sådanne batterier et beskyttelseskredsløb. De er også følsomme over for dyb udladning og overopladning. Deres termiske stabilitet og lave hukommelseseffekt gør det muligt at bruge Li-ion-batterier til en lang række applikationer. De bruges blandt andet til langvarige mobile enheder på grund af deres små dimensioner.


Differentierede konstruktionsmetoder - underkategorier:

LiFePO 4 - lithiumjernfosfatbatteri

Nominel spænding fra 3,2 til 3,3 V pr. Celle

Lithium-jernfosfatbatterier har en mærkbar lavere energitetthed end andre Li-ion-typer. Men de er mere modstandsdygtige over for mekaniske påvirkninger og lider ikke termisk skade i form af overophedning i tilfælde af let mekanisk skade. Denne type batteri har ingen hukommelseseffekt. Stående tider i fuldt opladet eller afladet tilstand begrænser batteriets levetid.

Vores praktiske tip: hukommelseseffekten

Hukommelseseffekten omtales ofte som et tab af kapacitet, der er resultatet af overdreven udladning. Battericellerne "husker" den krævede energi. Dette skaber et spændingsfald - og energimængden i batteriet reduceres permanent. I praksis har brugeren en reduceret kapacitet med en kortere driftstid.

  

LiPo - lithiumpolymerbatteri

Nominel spænding på 3,7 V / celle

LiPo-batterier er termisk, mekanisk og elektrisk mere følsomme end andre batterier. Den mindste skade, for høje eller for lave temperaturer, dybe udladninger og overopladning beskadiger cellerne og fører til fuldstændig ødelæggelse af batteriet. Polymerbatterier kan oppustes, når de er overopladede - og skal derfor oplades med specielle kabler eller opladere. Men de er lette og holder i lang tid, når de bruges korrekt.

Hyppige anvendelsesområder for batteritypen er i modelfremstilling, i el-værktøjer i den professionelle sektor og inden for bilteknologi.
 

NiCd - nikkel-cadmium-batteri

Nominel spænding på 1,2V / celle

Deres lave indre modstand favoriserer levering af høje strømme. Derfor bruges de i stigende grad i modelbygning og højaktuelle applikationer. De tilbyder også høj termisk modstand. For at forhindre dyb afladning skal batteriet oplades med en restspænding på 0,85 til 0,9 V. For tiden er anvendelsesområdet for NiCd-batterier baseret på batteriloven. Derfor kan kun nød- og alarmsystemer, nødbelysning og medicinsk udstyr betjenes.

NiMH - nikkelmetalhydridbatteri

Nominel spænding på 1,2V / celle

Denne type har en højere energitæthed end NiCd-varianten. Batterierne er følsomme over for termiske og mekaniske påvirkninger. Forkert polaritet og for hyppige dybe udladninger forkorter drastisk batteriets levetid. De er ikke egnede til brug under frysepunktet.

Mobile enheder med konstant strømforbrug bruger ofte NiMH-batterier.

Andre egenskaber ved akkumulatorer

Hvert batteri har nominelle kapaciteter. De henviser altid til en bestemt afladningsstrøm. Kapaciteten og dermed drifttiden for et batteri falder kontinuerligt og afhænger af den respektive batteritype.

Hvis et batteri ikke bruges i længere tid, falder den lagrede energi over tid. Hvor høj selvafladning er afhænger af alder, type og opbevaringstemperatur. Temperaturer fra 10 til 30 grader anbefales for optimal opbevaring på lang sigt. Den relative fugtighed bør ikke overstige 50 procent. Langvarige opbevaringsbatterier skal gennemgå fem fulde opladningscyklusser mindst en gang om året, så de ikke bliver beskadiget. Nye batterier når kun deres fulde potentiale efter fem vellykkede opladningscyklusser.

På grund af de økonomiske forskelle fra normale batterier bruges akkumulatorer ofte til elektriske enheder, der ofte bruges og har ingen permanent forbindelse til elnettet. Moderne smartphones, notebooks, tablets og trådløse værktøjer betjenes med Li-ion batterier.

Hvert batteri har en intern modstand. Dette påvirker batteriets ydelse. På grund af den interne modstand kan enheder, der kræver en spænding på 1,5 V, let betjenes fra et batteri med en nominel spænding på 1,2V. Årsagen til dette er den konstant faldende driftsspænding i et batteri. I stedet holder den interne modstand batterispændingen konstant ved 1,2 V. Som tommelfingerregel, jo større den interne modstand, desto højere er spændingen. 

Ofte stillede spørgsmål og købskriterier for batterier

kapaciteter

Batterikapaciteterne er forskellige i forskellige driftstider. Jo højere den specificerede kapacitet er, jo længere er sigtet. 

Kan et batteri oplades forkert?

Ja. Mindre opladere kan beskadige batteriet. Optimale opladere har kontrol-LED'er, en uafhængig lukningsmekanisme og temperatursensorer.

Hvad er en "dyb decharge"?

Hvis der sker dyb udladning, vendes cellerne med den mindste resterende kapacitet. Dybe udladninger kan fuldstændigt ødelægge battericeller og gøre dem ubrugelige. Genopladning med en speciel oplader kan genoprette funktionaliteten af battericellerne, men normalt ikke 100 procent.

Skal temperaturen overholdes under opladning?

Ja, batterierne må ikke blive varme under opladningsprocessen. Hvis temperaturen stiger til 60 grader celsius eller derover, er akkumulatoren defekt eller overopladet.