bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Mere sikkerhed med åndedrætsværn

Find det rigtige alkoholmåleapparat til ferie eller hjemmebrug. En masse information om målemetoder eller professionel åndedrætsværn venter allerede i guiden.

 • Hvad er en åndedrætsværn?

 • Hvilke åndedrætsværn er der?

 • Hvordan kender jeg kvaliteten af en alkoholtestanordning?

 • Hvad skal du passe på, når du køber åndedrætsværn?

 • Hygiejnefaktorer

 • Åndedrætsværn med udskiftelige sensorer

 • Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om alkoholtestere

 • Konklusion: Sådan køber du den rigtige åndedrætsværn

Hvad er en åndedrætsværn?

Alkoholtestere bruges til at bestemme alkoholindholdet i den luft, vi indånder. Der anvendes forskellige sensorteknologier inde i enhederne, fra halvlederfølere og infrarøde sensorer til elektrokemiske sensorer.
 

Hvilke åndedrætsværn er der?

Modeller til hurtig sjov på en fest findes i butikkerne, ligesom udstyr med en nøjagtighed, der svarer til den hos de alkoholtestere, der anvendes af politiet. Åndedrætsluften blæses ind i enheden med passende blæserør eller mundstykker. Der er åndedrætsværn til engangsbrug (reagensglas med alkohol) og dem til flerbrug - mest digital åndedrætsværn, der viser det respektive måleresultat på et display. Man skelner også mellem mobile og stationære enheder. Den nyeste generation af åndedrætsværn kan bruges sammen med en smartphone og en app, der downloades fra den. Måleresultaterne vises i denne app efter testen og kan også gemmes der og deles på sociale medier.

Party gag åndedrætsværn
Partygag-åndedrætsværn er billige åndedrætsværn, som følgelig har en målenøjagtighed, der ikke er tilstrækkelig til den professionelle alkoholtest. For en hurtig selvtest eller til en fest kan de dog hurtigt formidle et billede af virkningerne af alkoholforbrug og også vise, hvor lang tid det faktisk tager at nedbryde visse mængder alkohol i kroppen.

Professionel åndedrætsværn
For alle brugere, der ønsker et meningsfuldt resultat, anbefales åndedrætsværn i henhold til professionelle standarder. De opfylder politiets krav og tilbyder høj målenøjagtighed. Yderligere tekniske ekstraudstyr for lettere betjening og dokumentation af måleresultaterne er tilgængelige.

Åndedrætsværn med NFX-godkendelse
I Frankrig har det været obligatorisk at bære åndedrætsværn i alle køretøjer i flere år. Ligesom førstehjælpskasser eller sikkerhedsveste skal disse åndedrætsværn overholde visse retningslinjer og kræve en såkaldt NFX-godkendelse. Dette er test til engangsbrug, der normalt viser tilstedeværelsen af alkohol i blodbanen i form af farvede indikatorgranulater.

mobile enheder
Mobilenheder er allerede meget små, lette og praktiske og i mange tilfælde meget nemme at bruge takket være 1-knap håndtering eller en berøringsskærm. De betjenes med batterier eller akkumulatorer inklusive en oplader eller biladapter. Der er også mobile enheder med en indbygget printer, hvormed de bestemte værdier kan udskrives på stedet umiddelbart efter testresultatet er fastlagt.

Stationære enheder
Stationære testanordninger bruges hovedsageligt i restauranter og hoteller, nogle af disse enheder er endda udstyret med en videoramme, som forskellige oplysninger kan vises på. En anden variant er testanordninger, der kan installeres direkte i et køretøj og automatisk udløser en startspærre, når den nuværende blodalkoholgrænse overskrides. Dette system er kendt som en interlock. Sådanne åndedrætsalkoholstyrede startspærre, også kendt som interlock-systemer, er gentagne gange op til debat af staten, nemlig når det kommer til spørgsmålet om forebyggelse for at fremme øget sikkerhed i vejtrafikken.

Interlock-systemet er allerede i brug i USA, Canada og Sverige, og i Tyskland og Østrig er der allerede overvejelser med hensyn til vedtagelsen af en såkaldt interlock-lov. Dette forpligter lastbil- og bilchauffører, der har fået deres kørekort trukket på grund af alkoholmisbrug, til at installere et sikringssystem i deres køretøj.

Hvordan kender jeg kvaliteten af en alkoholtestanordning?

Alkoholtestere adskiller sig normalt i den indbyggede sensor, hvorved i de fleste af de tilgængelige enheder i dag er enten en halvlederføler eller en elektrokemisk sensor integreret. Elektrokemiske sensorer er kendetegnet ved, at de leverer en meget højere nøjagtighed af måleresultaterne. Enheder med en elektrokemisk sensor har en målingstolerance på +/- 0,05 pr. Tusind, mens halvlederfølere har måltolerancer mellem 0,10 og 0,25 pr. Tusind. Breathalyzer, hvor en elektrokemisk sensor måler den indåndede luft, kommer meget tæt på kvaliteten til dem, der bruges af politiet. Enheder med halvledere og en målingstolerance på +/- 0,20 eller højere skal kun bruges som festgag og er ikke egnede til professionelle anvendelser!

Hvad skal du passe på, når du køber åndedrætsværn?

Egnethed til brug

 • Nøjagtighedsklasse (defineret af AlcoControlEurope): 1+ professionel, politilignende, 1 professionel, 2 semi-professionel, 3 selvtest, 4-parts gag
 • Mobil åndedrætsværn eller vægmontering (stationær åndedrætsværn, f.eks. I cateringbranchen)
 • NFX godkendt til rejse til Frankrig
 • Anvendt sensor: halvlederføler, infrarød sensor, elektrokemisk sensor, granulat
 • Kalibrerbar enhed: vigtig for at opretholde målenøjagtighed (alkoholtestere skal kalibreres en gang om året for at opretholde målenøjagtighed)
 • Forskellige enheder: promille eller% BAC (blodalkoholkoncentration) eller mg / l
 • Målingstolerance: vigtig for den informative værdi af alkoholtesten

 

Det rigtige udstyr

 • Udskiftelig sensor 
 • Printer til komplet dokumentation af måleresultaterne
 • Belyst display, skærmstørrelse
 • Genopladelig i bilen til permanent mobil brug
 • Ur, nedtælling

Hygiejnefaktorer

Hvorfor skal jeg bruge et nyt mundstykke til hver åndedrætsprøve?
Med hensyn til målenøjagtighed - uanset typen af integreret sensor - er det vist, at måleresultaterne er mest nøjagtige, når et mundstykke bruges til åndedrætsprøven. Der er også åndedrætsværn, der leverer måleresultater ved at blæse gennem et sugerør eller helt uden indsprøjtningstilbehør (mundstykke, halm) - men disse er ikke så nøjagtige som et resultat, der blev bestemt ved hjælp af et mundstykke.

Brug af et nyt mundstykke pr. Test og per person anbefales ikke kun af hygiejniske årsager (spyt eller andre væsker kan komme ind i mundstykket under åndedrætsprøven). Hvis en person udfører en test med et mundstykke med for eksempel 0,5 promille, og dette mundstykke bruges igen (uanset om det er af den samme person eller en anden person), kan der stadig være resterende alkohol i mundstykket fra den tidligere udførte test påvirker resultatet af den nye test - med andre ord kan måleresultatet være højere på grund af den resterende alkohol i mundstykket og dermed resultere i et alkoholindhold, der ikke svarer til testpersonens faktiske alkoholindhold.

Kan jeg vaske mundstykkerne og derefter bruge dem igen?
Det tilrådes ikke at rengøre eller vaske mundstykkerne uanset de anvendte midler eller metode. Hvis rengøring udføres af dig selv, kan der ikke gives nogen garanti for nøjagtigheden af de test, der er udført med disse mundstykker. Originale mundstykker har normalt også en åndedrætslås (som forhindrer tilbagestrømning af spyt eller andre væsker). Genindåndingslåsen fungerer ikke længere gennem en rengørings- eller vaskeproces

Vores praktiske tip:

De fleste åndedrætsværn er designet til praktisk brug derhjemme eller på farten. Til flere anvendelser fås både mundstykker og udskiftelige sensorer separat til nogle måleinstrumenter. Adaptere til opladning i bilen er også tilgængelige (afhængigt af åndedrætsmodellen).

  

Åndedrætsværn med udskiftelige sensorer

Åndedrætsalkoholtestere med udskiftelige sensorer er også tilgængelige på markedet. Dette betyder, at sensoren integreret i enheden kan fjernes og erstattes med en ny sensor i tilfælde af en kommende kalibrering. Ved at udskifte sensoren sparer du dig selv behovet for at sende enheden til den anbefalede kalibreringstjeneste en gang om året. Den fjernede sensor skal ikke bortskaffes, men kan kalibreres i et certificeret servicelaboratorium. Efter kalibrering er den "gamle" sensor igen fuldt funktionsdygtig og lige så nøjagtig som den (nye) udskiftningssensor, der tidligere var indbygget i enheden.

Detaljer om de forskellige sensorteknologier, der anvendes i alkoholtestere

Halvledersensor.

En halvlederføler måler den elektriske ledningsevne på sensorlaget overtrukket med metaloxider. Dette ændrer sig f.eks. I kontakt med ethanol. Andre gasser såsom kulilte eller ammoniak påvirker også ledningsevnen.

Infrarødsensor

Målingen med en infrarød sensor gør brug af forskellig lystransmittans af forskellige gasser. Det udsendte lys når ikke strålingsdetektoren fuldt ud. Ethanolindholdet kan bestemmes ud fra forskellen.

Elektrokemisk sensor

Denne sensor bruges til at bestemme åndedrætsalkoholen ud fra princippet om en brændselscelle. Ved anvendelse af en elektrokemisk sensor oxideres et metal med en gas (fx ethanol = alkohol) for at generere en strømstrøm mellem to dioder. Intensiteten af den aktuelle strøm muliggør konklusioner om indholdet af gassen i åndedrætsluften.

Granulat

Et farvet granulat anvendes i klassiske "blæserør", der skifter farve, når det kommer i kontakt med ethanol. Afhængigt af indholdet misfarves en større eller mindre del af granulatet.

Ofte stillede spørgsmål: De mest almindelige spørgsmål om alkoholtestere

Skal jeg bære en åndedrætsværn i køretøjet?
I Tyskland udføres alkoholkontrol med politimåleapparater. Men hvis du rejser til udlandet, gælder andre regler ofte (som med sikkerhedsveste). For eksempel til en rejse til Frankrig skal der altid medbringes to NFX-godkendte åndedrætsværn i køretøjet, som vil blive brugt under en inspektion.

Hvor nøjagtige er åndedrætsværn?
Åndedrætsalkohol-testanordninger måler mængden af alkohol i åndedrættet hos den respektive testperson, den målte værdi vises normalt i promille (‰ eller g / l). De måleenheder, der er tilgængelige på markedet i dag, leverer indledende resultater fra så lidt som 0,01 promille, afhængigt af kvaliteten og den indbyggede sensor.
Måling af blodalkoholkoncentration (BAC), som kan udføres af politiet i tilfælde af mistanke, bruges til pålideligt at bestemme den individuelle grad af alkoholisme. Åndedrætsalkoholtestere måler alkoholindholdet i åndedrættet relativt præcist med afvigelser afhængigt af målemetoden. Imidlertid kan det faktiske alkoholindhold i blodet variere på grund af metaboliske faktorer.

Hvad koster en åndedrætsværn?
Enkle engangs åndedrætsværn er allerede tilgængelige til en lav pris. De er tilstrækkelige til at bevise tilstedeværelsen af alkohol eller ethanol i åndedrættet. For mere præcise måleresultater er priserne (i afhængighed af modellen) almindelige i det trecifrede interval. Jo mere professionelle enhederne er, jo mere stiger prisen, men modellerne i det øverste prissegment overbeviser også med politistandarder og kan bruges meget ofte.

Hvorfor skal en åndedrætsværn kalibreres regelmæssigt?
For at opretholde nøjagtigheden af alkoholtestere bør de justeres regelmæssigt = kalibreres. Den afgørende faktor er ikke, som ofte fejlagtigt antages, hyppigheden af brugen, men tiden: Nulpunktet skifter i meget anvendte og ofte anvendte enheder. Med ringe anvendte enheder og enheder, der bliver liggende i lang tid, falder følsomheden. Uanset hvordan det bruges, skal åndedrætsværn kalibreres eller kalibreres med bestemte intervaller.

Konklusion: Sådan køber du den rigtige åndedrætsværn

Når du vælger åndedrætsværn, skal der tages hensyn til anvendelsesstedet og det ønskede resultat. Hvis du vil kontrollere hjemme den næste morgen, om den resterende alkohol allerede er brudt helt ned, kan du bruge engangs alkoholtesteren med granulater. Disse åndedrætsværn er tilstrækkelige til ferieturen, forudsat at de har NFX-godkendelse.

For nøjagtige målte værdier i promilleområdet eller visningen af BAC anbefales dog mere professionelle enheder, der har tekniske ekstraudstyr, f.eks. B. udskrift af de målte værdier. Til professionel brug er det umagen værd at bruge enheder, der ligner politistyrken, og som også opfylder disse standarder. Derudover skal det sikres, at det nødvendige tilbehør (mundstykker og udskiftelige sensorer) er tilgængeligt.