bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til snorafbryder og snoredæmper

Snorafbryder og ledningslysdæmper er elektroniske kontakter, der installeres som mellemafbryder i eksisterende tilslutningskabler til elektroniske apparater, så de kan styres. Det drejer sig som regel om belysning, som skal til- og frakobles eller dæmpes. Det er imidlertid også muligt at montere en trådløs kontakt til at tænde og slukke andre elektroniske apparater. Betjeningen sker manuelt via en knap eller ved at dreje eller med foden ved trækontakter.

 • Hvordan fungerer snorkontakt og ledningslysdæmper?

 • Hvilke snordæmper og snordæmper findes?

 • Hvad skal der tages hensyn til ved valg af ledningsafbrydere og ledningsdæmpere?

 

Hvordan fungerer snorkontakt og ledningslysdæmper?

Transparent snor-dæmper

Snorafbryder og ledningslysdæmper installeres som mellemelementer i tilslutningskabler til færdige apparater, for det meste lamper. Der er tale om kontakter, som kan forbinde strømkredsen eller dele den, hvorved lyset tændes og slukkes ved at trykke på en knap. Ved lysdæmpere moduleres strømtilførslen i ledningsmellemafbryderen således, at belysningen bliver lysere eller mørkere, hvilket muliggør forskellige belysningsscenarier og rumindtryk.

Snorafbryder og -dæmper fås i forskellige farver og med forskellige betjeningsfunktioner. Under et stort udvalg af produkter kan du alt efter anvendelsesformål finde en tydelig variant til hurtigere at finde kontakten på grund af lokalitetsudige eller optisk diskrete løsninger. Som betjeningsfunktioner kan du vælge mellem enkle kontakter, vippekontakter, skydekontakter- træk- og vandkontakter.

 

Hvor kan kontakterne indsættes?

Ikke kun belysning kan tændes og slukkes via afbryder på ledningen. Også andre enheder kan opgraderes med en kabelkontakt. Du kan for eksempel udstyre små apparater, som ellers kun kan slukkes ved at trække stikket ud af stikdåsen, med vippe-mellemafbryder for at forenkle betjeningen.

Tret-kontakt med tilslutningsledning

Hvordan sker installationen af kontakten?

Ledningsafbryder eller ledningslysdæmper monteres mellem strømkilde og enheden, som skal styre den. Dertil skæres det eksisterende tilslutningskabel over, og ledningsdæmperen anbringes derefter som mellemstykke gennem lodning eller fastklemning. I den forbindelse fjernes en lille del af beklædningen i kabelenderne for at kunne forbinde den ledende tråd med de elektriske kontakter i Ledningskontakten.

Ledningsafbryder , som allerede er integreret i et færdigt tilslutningskabel med stik til strømforsyning, findes også. Disse tilsluttes direkte til apparatet i stedet for det egentlige tilslutningskabel.

Bemærk:

Ved installationen skal du ud over passende tekniske parametre være opmærksom på en fuldstændig isolering med henblik på berøringssikkerheden. Der må ikke være åben adgang til ledninger, da snorkontakten betjenes med hånden eller foden.

Snorafbryder til manuel betjening
 

Hvilke snordæmper og snordæmper findes?

Som udgangspunkt kan der vælges mellem forskellige modeller af ledningsafbrydere og ledningsafbrydere:

 • Snorknap: Snorknap har kun en knap som trykknap, der forbinder eller afbryder strømkredsen. På denne måde kan man for eksempel tænde eller slukke lyset igen. Alt efter model er de egnet til manuel drift eller som fodkontakt.
 • Ledningsafbryder: Ledningsafbrydere skal have form af koblingspositioner »til« og »fra« til styring af lyskilder og andet udstyr. Nogle modeller er dobbelt belagt og udstyret med to vipperegulatorer, de kan styre to apparater.
 • Kabeldæmper: Ledningslysdæmper regulerer for det meste pærefunktionen med en skyder for trinløs indstilling af belysningen.
 • Fodkontakt/ vandstyring: Fodkontakt eller vandstyring betjenes med foden. De placeres på gulvet, er pladsbesparende og praktisk, når man ikke har en hånd fri.
 • Trækafbryder: Ved trækafbryder udløses koblingsfunktionen ved at trække i en snor. Dette princip er kendt for WC-styringer i badeværelser.
 • Mellemafbryder: Mellemafbryder er tænd-/slukkontakt med en knap eller vippemekanik, som installeres som mellemstykke i et eksisterende kabel.
Tret-mellemafbryder
Ledningsafbryder dobbelt

Led-belysning kræver speciel lysdæmper:

 • Led-ledningsdæmper: Led-ledningslysdæmper har for det meste en skydekontakt, hvor lyset kan indstilles lysere eller mørkere manuelt. En anden variant er en drejeknap til manuel indstilling af forskellige belysningsscenarier.
 • Led-drejedæmper: LED-drejedæmper kan drejes manuelt, hvorved den tilsluttede belysning kan ændres.
 

Hvad skal der tages hensyn til ved valg af ledningsafbrydere og ledningsdæmpere?

Når det drejer sig om belysningsstyring, er det første planlægningsskridt altid en overvejelse om, hvorvidt det drejer sig om traditionelle lamper eller LED-lyskilder.

Sikkerhedsinformation:

Led-lyskilde kræver speciel lysdæmper! I lysdæmpere har modeller til almindelige lamper en højere watt-effekt, der med en LED hurtigt kan føre til overophedning og ødelæggelse. I forbindelse med LED-lyskilder er det også ved enkle til- /frakobling som mellemstik vigtigt, at den nødvendige seriemodstand opretholdes på trods af eventuel kabeladskillelse, så LED-pærer under høj strøm ikke skades.

 

Elektroniske egenskaber for ledningsafbrydere og dæmpere

Ved valg af mellemafbrydere skal du være opmærksom på specifikationerne i betjeningsvejledningen for de apparater, som du vil styre via snorkontakten eller ledningslysdæmperen. De vigtigste kriterier er:

Koblingseffekt: Koblingseffekt angiver i watt, hvor meget strøm kontakten er konstrueret til, og hvilke parametre efterfølgende enheder skal have tilsvarende. Vælg et effektområde, der passer til formålet, ved hjælp af filteret

 • Min. Koblingseffekt: I vores butik kan du finde snorkontakt med 75 til 4 watt minimal koblingseffekt.
 • Maks. Koblingseffekt: Den maksimale effekt af modellerne i vores butik rækker fra 60 til 500 watt.

Koblingsstrøm: Ud over koblingsstrømmen skal der også tages hensyn til strømflowet ved dimensioneringen af en kobling, da en for høj koblingsstrøm kan forårsage skader på elektroniske komponenter, der ikke er beregnet hertil, og blive en kilde til fare.

Af sikkerhedsgrunde er den øverste grænse, som du kan foruddefinere koblingsstrømmen (maks.) i filteret, relevant. Den tilbudte snorkontakt og ledningslysdæmper kan maksimalt sende 2 til 16 ampere videre til efterfølgende forbrugere.


Sikkerhedsanvisning: Overlad altid installationen af elektronik til en fagmand, for forkert dimensionerede eller forkert tilsluttede kabler udgør en betydelig sikkerhedsrisiko. Hvis månederne gennemføres af lægmænd, vil det endda føre til ansvarsfraskrivelse for visse forsikringsselskabers vedkommende.