Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

    

  Værd at vide til spoler og drosselventiler

  • Komponenternes opbygning og funktion

  • Hvor anvendes spoler og drosselventiler?

  • Was, was was was was was was

  • KONKLUSION

   

  Komponenternes opbygning og funktion

  Enkelte spoler består af en kobbertråd, der ofte vikles så tæt op ad hinanden. . Den munder i begge ender i to kontakter, hvorved spolen integreres i kredsløbet.

  Hvis der lægges en strøm på spolen, opstår der rundt om den viklede leder et magnetfelt, der gentagne gange er overlejet, og som afhænger af målene, strømmen og antallet af vindinger på spolen. Jo flere viklinger der ligger på så lille et rum som muligt ved siden af hinanden, desto mere overlejret overlapper de enkelte leders magnetfelt, og desto større bliver spolens akkumulerede felt. Man taler også om en højere induktans til spole.

  Dette fænomen er selvinduktion og kan anvendes i mange tilfælde. Hvis der for eksempel lægges strøm på spolen, opbygger denne først sit magnetfelt, inden strømmen ledes videre. Hvis en strøm forbindes til en strømkreds med indbygget induktans, opstår der en induktionsspænding i spolen forårsaget af spolens selvinduktion. Denne spænding er afhængig af ændring af strøm og induktans til spole. Den er rettet mod dens oprindelse, dvs. den påførte spænding, og sørger dermed for, at strømmen i kredsløbet ikke pludselig stiger, men derimod langsomt t. Det samme gør sig gældende for affaldsstrømmen. Strømmen falder ikke radikalt, men falder gradvis. Ved vekselstrøm med konstant spændingsændring virker en spole således som induktiv modstand , som sørger for en faseforskydning, hvor strømmen efterligner spændingen.

  Induktans til spolen og dermed effektens styrke er afhængige af flere faktorer. Dette omfatter ud over antallet af vindinger og mål på spolen også materialet inde i komponenten. Ofte vikles tråden om et ferromagnetisk materiale, der altså er magnetiserbart. Der er ofte tale om jern, men der kan også anvendes zink. Dette øger induktans sammenlignet med en såkaldt luftspole, som klarer sig uden Kern. Dermed er det nødvendigt med færre vind, was der reducerer omkostningerne. Ved høj vekselstrømfrekvens eller høj strømstyrke kan en spole med Kern dog »mætse«. Det sikrer Kern en virkning, og at induktans falder stærkt. Fordelen ved luftspoler er, at dens induktans altid er konstant.

  Induktivitet er dermed en kompakt samling af de elektriske egenskaber ved en spole og forener alle disse egenskaber som en værdi. Det sikrer dermed nem sammenlignelighed.

  Ud over den selvinduktion kan der også fremkaldes en fremmed induktion. Hvis to spoler holdes sammen ved siden af hinanden og på den ene af de to lægges en strøm på, kan den anden spole måle en induceret strøm. Denne effekt kan både anvendes til trådløs overførsel af strøm som for eksempel ved induktiv opladning af biler eller til omformning fra strøm til lavere eller højere spændinger.

  Der er også forskellige former for industrielle aktiviteter. Der findes både rundede ringkernespoler og stavspoler, hvor tråden er lagt omkring en cylindrisk Kern. Med Conrad SMD-spoler til montering direkte på printpladen. De er velegnet til forskellige anvendelsesområder.

   

  Hvor anvendes spoler og drosselventiler?

  Spoler og drosselventiler har en meget bred anvendelsesområde. Drosselventiler anvendes i vekselstrømsnet til at kompensere for reaktiv effekt. De kompenserer for den opståede blindeffekt, som skyldes kapacitive belastninger, som for eksempel skyldes jordkabel. Drosselventilen fungerer som blindmodstand. Den kan derfor også anvendes til bevidst at fremkalde en faseforskydning, hvor spændingen hales bagefter.

  Spoler forekommer også i transformatorer. Hvis to spoler indbygges parallelt, transformeres spændingen i forhold til de to vindantal. Har ca. den primære spole 50 vindinger og den sekundære 100, fordobles spændingen.

  Princippet om fremmed induktion anvendes også ved tændspoler. Derved har den sekundære spole et betydeligt højere vindingstal, så en lav spænding transformeres til en meget høj spænding, der anvendes til gnistdannelse. Det gør, at gas, der strømmer ud, kan antændes.

  Spoler anvendes også i svingkredse. Der skiftes periodisk energi mellem en kondensator og en spole. Sådanne svingkredse anvendes f.eks. inden for radio- eller radioteknik til at vælge bestemte frekvenser og er også kendt som LC-led. Lignende kredsløb forekommer f.eks. i højpasfiltre og anvendes til filtrering af bestemte frekvenser.

   

  Was, was was was was was was

  Hvilken spole der er bedst egnet til dig, afhænger især af det anvendelsesområde, hvor den skal anvendes. For at finde den perfekte komponent til dine formål kan det betale sig at være opmærksom på nogle nøgledata.

  Afhængigt af, hvordan drosselventilen er fremstillet - hvor mange vindinger den har fremstillet af den ferromagnetiske Kern, eller hvilket ledertværsnit tråden har - har den en induktans, der er i forskellig størrelse. Denne værdi er afgørende for drosselspole. Hvis du har brug for en drossel i dens kredsløb, bør du kalkulere med, hvilken induktans du skal bruge til at vælge den rigtige komponent hos Conrad. Måleenheden for induktivitet er Henry.

  Derudover finder du i produktsiden den nominelle strøm og den nominelle spænding , som den pågældende spole er dimensioneret til. Det drejer sig om den maksimale strømværdi, der kan føres over spolen. Denne værdi må ikke overskrides, da kobbertråden ellers bliver overophedet, og komponenten beskadiges. Derved er der brandfare.

  Desuden er det værd at være opmærksom på spolens ohmske modstand (R i ohm). Det drejer sig om modstanden fra kobbertråden. Den begrænser den maksimale nominelle strøm og sørger for, at faseforskydningen ikke lykkes nøjagtigt 90 grader i for eksempel vekselstrømskredsen. I transformatorer sørger den for effektivitetstab. Den bør derfor være så lille som mulig.

  Til montering på printplader anbefales SMD-induktiviteter. SMD står for »Surface mounted device« og betegner spoler, der er specielt konstrueret til dette formål.

   

  KONKLUSION

  Spolers og drosselventilers induktive effekt kan bruges på mange måder både med veksel- og jævnstrøm. Der er mange anvendelsesmuligheder lige fra transformer til faseforskydning i vekselstrømmen til delefilter. Hos Conrad finder du den rigtige komponent til ethvert formål.