Liste
  Billedvisning
  Foretrækker du listevisningen? Skift blot her.
  Foretrækker du billedvisning? Skift blot her.

  Rådgiver

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

  Interessante fakta om skærme

  • Oversigt over skærme

  • Hvad er vigtigt for en god skærm?

  • Skærme til moderate krav

  • Gaming skærme

  • Skærme til professionelle applikationer

  • Almindelige skærmgrænseflader

  • Hvilke typer paneler er der til skærme?

  • Vores praktiske tip: kalibrer skærmen

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om skærme

   

   

  Oversigt over skærme

  De alvorlige fordele, som en LCD (flydende krystaldisplay) har i forhold til en gammel rørmonitor, er åbenlyse ved første øjekast. LCD-skærme er flade og lette. Derudover har de et markant lavere strømforbrug og er også flimmerfri. Hvis en sådan skærm stadig skal flimre, skyldes det normalt, at den kontrolleres forkert. De flade skærme fås i størrelser fra under 15 tommer til over 60 tommer. Med et passende beslag kan de endda let monteres på væggen. I vores online shop finder du også andet tilbehør ud over vægbeslag.

  Samsung gaming skærm
   

  Hvad er vigtigt for en god skærm?

  Først og fremmest er det vigtigt at afklare, hvad skærmen skal bruges til. En skærm til lejlighedsvis brug derhjemme har helt andre krav end for eksempel en model til en professionel fotograf eller grafiker eller en kontormonitor, der bruges i 8 eller 10 timer hver dag. Det er især vigtigt, at dine øjne ikke trækkes af refleksioner på skærmen. Hvis du har en skærm med en reflekterende overflade (blænding), kan du om nødvendigt bruge en anti-reflekterende film. Såkaldte privatlivsfilm er også tilgængelige specielt til notebook-skærme, der forhindrer en sidevisning af skærmen. Dette er f.eks. Nyttigt, når du rejser med tog, hvis du ikke ønsker, at din nabo skal se dig på arbejdet.

   

  Skærme til moderate krav

  Hvis du kun surfer på internettet lidt med din computer derhjemme, skriver e-mails og måske stadig ønsker at redigere det ene eller det andet kontordokument, er en billig skærm tilstrækkelig i de fleste tilfælde. Det anbefales at vælge en skærmstørrelse på mindst 21,5 inches og være opmærksom på en opløsning, der ikke er under Full HD. PC-skærme med en diagonal mellem 22 og 24 tommer er ideelle til de fleste krav. Besparelsen med en mindre model er kun minimal og opvejer ikke den ekstra "arbejdsoverflade". Vær også opmærksom på en HDMI-forbindelse, når du køber, fordi den ældre standard DVI sjældent bruges. Generelt er det vigtigt, at du køber en skærm med passende forbindelser til din pc, og der er adaptere til at sikre kompatibilitet bagefter.

   

  Gaming skærme

  Det ser meget anderledes ud, hvis skærmen skal bruges til spil. I dette tilfælde er skærme med en diagonal fra 27 tommer ideelle, skønt der ofte bruges større formater over 30 tommer. Et display, der har den højeste mulige opdateringshastighed fra 120 Hz og en kort responstid, er ideel til glat display. Opløsningen skal være Full HD eller, afhængigt af personlige krav, 4K. Panelet, der er installeret på skærmen, skal have levende farver og have gode kontrastværdier. Såkaldte buede skærme, der har en buet skærmoverflade og dermed øger nedsænkningen i spil, er stadig relativt nye på markedet. Der er også tilgængelige skærme, der bruger G-Sync eller FreeSync. Dette er teknologier fra Nvidia og AMD, der er beregnet til at forhindre forstyrrende effekter i spil såsom rivning.

  ASUS gaming monitor
   

  Skærme til professionelle applikationer

  På det professionelle område er der normalt højere krav til en pc-skærm, end det er tilfældet med lejlighedsvis brug derhjemme. En forretningsskærm, der bruges i mange timer hver dag, skal give det bredest mulige justeringsområde for at give brugeren en ergonomisk gunstig position. Afhængigt af opgaven kan drejefunktionen også være meget nyttig, dvs. evnen til at rotere skærmen. Størrelsen på en professionel kontormonitor skal ikke være mindre end 21,5 tommer, 24 eller 27 tommer er bedre, afhængigt af opgaven og personlige præferencer. Afhængig af skærmdiagonalen skal den passende opløsning vælges. Full HD er ideel til en 21,5-tommer skærm; højere opløsninger gør skrifttypen og kontrollerne på operativsystemet for lille. For større diagonaler er QHD-opløsningen imidlertid ideel. Dette giver dig et større skrivebord, som giver et bedre overblik, især når du redigerer flere dokumenter på samme tid. Overfladen på panelet skal være så mat som muligt, så der ikke er irriterende refleksioner under arbejde, der trækker øjnene.

  EIZO LED-skærm

  Professionelle brugere som fotografer, videoredigerere eller grafiske designere har ikke kun brug for stærke computere, kravene, der stilles på skærmen, er også høje. Skærmdiagonaler på 22 tommer eller 24 tommer er normalt for små, mindst 27 tommer skal være, men i mange tilfælde kan skærmen også være større. En fuld HD-opløsning er i de fleste tilfælde ikke længere tilstrækkelig, UHD, QHD eller 4K er det bedre valg. Farvefortrolighed er vigtig: almindelige farverum her er RGB, sRGB, Adobe RGB eller DCI-P3. En god skærm, der er ideelt egnet til grafisk krævende applikationer, kan dække Adobe RGB-farverummet til 99,5 procent.

   

  Almindelige skærmgrænseflader

  De fleste skærme eller berøringsskærme er nu tilsluttet computeren via HDMI. Du kan stadig finde D-Sub eller DVI på ældre computere. Med aktuelle grafikkort kan passende skærme fortsat bruges ved hjælp af passende adaptere. En anden mulig grænseflade ville være DisplayPort. Muligheden for at forbinde skærme via Thunderbolt (USB Type C) er stadig relativt ny.

   

  Hvilke typer paneler er der til skærme?

  Panelet på en skærm viser computerens output. Der er forskellige teknologier her, som alle har deres fordele og ulemper. Nedenfor præsenterer vi de mest almindelige typer paneler.

  Den billigste variant er TN-panelet (snoet nematisk panel). Skærme med sådanne paneler overbeviser normalt med et attraktivt pris-ydelsesforhold og hurtige responstider. En ulempe er den mindre gode synsvinkelstabilitet og den dårligere farvenøjagtighed sammenlignet med andre paneltyper.
  Sådanne pc-skærme er normalt tilstrækkelige til privat brug. Specielt for spillere er der skærme af høj kvalitet med TN-paneler, der drager fordel af den korte responstid.

  IPS-paneler bliver i stigende grad standard for fladskærme. Den store fordel ved et sådant IPS-panel er den brede synsvinkel på op til 178 grader (afhængigt af modellen). Med et panel med lav synsvinkelstabilitet forvrides farverne hurtigt, hvis du ikke længere er i midten af skærmen. Derudover tilbyder IPS-paneler høj farvefortrolighed og relativt korte responstider. Dette står i kontrast til det noget højere strømforbrug og den højere købspris sammenlignet med et TN-panel. Skærme med et PVA / MVA-panel (Patterned Vertical Alignment / Multi-Domain Vertical Alignment) er ret dyre på grund af deres komplekse struktur. De tilbyder dog bedre sortniveauer og kontraster end et sammenligneligt IPS-panel. Synsvinkelstabiliteten kan sammenlignes med IPS, men farvenes troværdighed er værre.

  OLED har længe været i brug i smartphones. Tilsvarende skærme er nu også ved at blive bygget i større enheder, hvilket betyder, at de kan bruges i pc-skærme eller tv-apparater. Sådanne paneler er stadig sjældne og følgelig dyre. De tilbyder endnu bedre responstider end et TN-panel, et perfekt sort niveau, høj billedskarphed og meget god farvegengivelse. Ud over den allerede nævnte høje pris har OLED-skærme en lavere lysstyrke, og der er risiko for, at stillbilleder brændes ind.

   

  Vores praktiske tip: kalibrer skærmen 

  Ofte kalibreres skærmbilleder ikke optimalt fra fabrikken, så du kan gå glip af en masse af den mulige billedkvalitet. Især med høj kvalitet LED-skærme anbefales det derfor at bruge et kolorimeter for at få mest muligt ud af din skærm.

   
   

  FAQ - ofte stillede spørgsmål om skærme

  Hvad er forskellen mellem LCD- og LED-skærme?

  Strengt taget er begge versioner en LCD-skærm, fordi det indbyggede panel altid består af flydende krystaller. Forskellen ligger i baggrundsbelysningen: I ældre LCD-skærme eller tv'er blev belysningen realiseret af to lysstofrør, der illuminerede hele panelets overflade. Tilsvarende blev sort altid vist på en ret grålig måde. I tilfælde af en LED-skærm er der mange små LED'er bag panelet, som ikke altid lyser konstant. Når der vises sorte områder, slukkes lysdioderne, hvilket gavner displayet. Derudover bruger lysdioder betydeligt mindre strøm.