Rådgiver

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  Interessante fakta om nærhedskontakter og nærhedsfølere

  • Hvad er nærhedskontakter?

  • Hvor bruges nærhedssensorer?

  • Hvad er de forskellige kontakter?

   

  Hvad er nærhedskontakter?

  Nærhedskontakter eller sensorer er aktive komponenter, der reagerer uden kontakt i en bestemt afstand fra tilnærmelsen til bestemte materialer eller genstande. Afhængigt af hvordan de fungerer, er disse meget forskellige med hensyn til deres struktur, da nogle sensorer reagerer på ændringen i et elektrisk felt. Andre er imidlertid magnetiske nærhedskontakter; Dette betyder, at de udløses af magneterne. Imidlertid er alle prøver kendetegnet ved visse fælles fordele: Fordi de arbejder uden kontakt, fungerer de næsten fuldstændigt uden brug og derfor har en lang levetid. Derudover arbejder de stort set fri for miljøpåvirkninger og arbejder derfor meget pålideligt.

   

  Hvor bruges nærhedssensorer?

  På grund af disse positive egenskaber er nærhedskontakterne meget populære og bruges inden for sensorer inden for forskellige områder til forskellige formål. De kan bruges i produktionsprocesser til at bestemme placeringen af maskiner, fremstilling af dele eller aksler, til kvalitetssikring, til at kontrollere materiale eller materialetykkelse, til at måle afstande eller fyldningsniveau, som grænsekontakter og også i sikkerhedsteknologi som kontaktløse nærhedsafbrydere. De bruges derfor ofte, især i brancher, der er meget automatiserede, eller hvor der søges størst mulig automatisering. Ud over de tekniske data spiller omkostningerne også en vigtig rolle ved brug af komponenterne, da billigere varianter med et mindre interval af funktioner også er egnede til individuelle anvendelsesområder.

   

  Hvad er de forskellige kontakter?

  Der er en lang række forskellige varianter, som alle har særlige orienteringer. I Conrad-butikken kan du få tre af de mest anvendte komponenter, der kommer fra gruppen af ultrasoniske sensorer, kapacitive sensorer og induktive sensorer.

  induktiv sensor;

  Sensorer, der reagerer på ændringen i et selvgenereret elektromagnetisk felt, kaldes induktive nærhedsafbrydere. Til dette formål består de af en oscillator, en tilsluttet mulighed til evaluering af det modtagne signal og et outputstrin. På grund af dets specielle design genererer oscillatoren et magnetfelt rettet i en bestemt retning, som repræsenterer den aktive overflade på sensoren. Hvis et stykke metal bringes op til overfladen af den induktive nærhedsafbryder, skifter magnetfeltet, sensoren genkender dette og udsender et signal. Da den induktive switch kun reagerer på metalliske materialer, kan sensoren ikke bruges overalt, men er generelt noget billigere end andre sensorer.

   

  kapacitiv sensor

  I princippet fungerer kapacitive nærhedskontakter som en kondensator og reagerer derfor på ændringen i kapacitans ved at indføre et objekt i et elektrisk felt. For den kapacitive sensor er dette det såkaldte aktive område. I modsætning til induktive nærhedsfølere kan de kapacitive afbrydere også reagere på ikke-metalliske materialer, såsom plastik eller endda væsker. På grund af denne fleksibilitet kan kapacitive sensorer bruges i en lang række industrielle områder med forskellige opgaver, fra brug som niveausensor til positionsbestemmelse.

  Ultralydssensor

  En noget anden type nærhedsføler er ultralyds nærhedskontakter. Disse reagerer ikke på et specifikt materiale, men bruger i stedet reflektionen af et ultralydsignal til at detektere genstande, der er inden for deres måleradius.

  Er du interesseret i en af sensorer og leder efter en mere detaljeret beskrivelse? Yderligere information om de individuelle varianter findes på Conrad på sensorernes respektive sider.