Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  Værd at vide om bundkort til desktop-PC'en

  Bundkortet er så at sige hjertet i en computer. Det drejer sig om computerens bundkort, hvor centrale elementer monteres ved isætning eller lodning. Hvilke typer bundkort, hvilke komponenter der er på plads, og was der skal tages højde for, når du køber dem, hører du i vores rådgiver.

  • Was et bundkort?

  • Bundkortets funktioner

  • Typer bundkort

  • Kriterier for køb af bundkort – hvad kommer det an på?

  • Vores praktiske tip: Pas på, fare for kortslutning!

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om bundkort

   

  Was et bundkort?

  Bundkortet, også kaldet bundkortet, er computerens bundkort. Det betyder, at vigtige komponenter, som er essentielle for computerens funktionalitet, skal monteres herpå. Hvis du køber en færdig PC, er bundkortet allerede medfølger. For hvilken type eller model det drejer sig om, er det vigtigt at kunne vurdere, om computeren opfylder dine krav, og hvilke muligheder der er for at opgradere den efterfølgende. Byg din egen pc sammen, hører bundkortet til de uundværlige enkeltkomponenter, som du skal opbygge. Ved valget skal man være opmærksom på, at formatet på printpladen egner sig til din enhed, altså kan anbringes i kabinettet. Desuden bør du på forhånd tage højde for, at senere udvidelser, som måske er interessante for dig, kan gennemføres med bundkortet. Det drejer sig om stikpladser og tilslutningsmuligheder for printkort.

  I vores online shop kan du vælge et bredt udvalg af bundkort til privat og professionel brug. Hvad der præcist skal overvåges ved køb, og hvilke typer computer-hovedprintkort, der kan fås hos os, finder du i det følgende.

   

  Bundkortets funktioner

  På bundkortet er processorsoklen , altså stikket til computerens centrale regneenhed, CPU ( Central Processing Unit ). Arten af processoren er et vigtigt element i forbindelse med computerens ydeevne. Hvis der skal foretages en opgradering eller udskiftning på grund af en defekt, kan CPU'en nemt udskiftes, hvis den er monteret på bundkortet med en sokkel. Derudover er der på bundkortet blandt andet chipsættet, slot til RAM (hukommelse), slots til stikkort (PCI, PCI Express, for eksempel til bestykning af computeren med et grafikkort) og forskellige tilslutninger, der gør det muligt at tilslutte periferienheder.

   

  Typer bundkort

  Vores udbud af bundkort til pc'er er omfattende og holder passende modeller klar som ethvert behov. Du kan blandt andet sortere sortimentet efter producent eller mærke, efter CPU-soklen og efter anvendelsesformålet for hurtigt at få en oversigt over produkter, der er egnede til dig. Efter CPU-soklens art er der blandt andet følgende Board-kategorier:

  1151 og 1151v2

  Modeller i disse kategorier har en CPU-sokkel 1151 (indført i 2015), der egner sig til Intel-processorer, specielt CPU'er med en mikroarkitektur for generationer Skylake, Kaby Lake og Coffee Lake. Bundkort 1151v2 har en sokkel i serie 300, som har en ændret bestykning og går til Intel Cores af 8. Og 9. Generation egnet. Bundkort 1151 er med en sokkel fra serie 100 eller 200 til 6. Og 7. Generation.

  Intel 2066

  CPU-soklen 2066 blev introduceret i 2017 og er egnet til Intel-processorer med Kaby-Lake- og Skylake-mikroarkitektur. Bundkort Intel 2066 anvendes blandt andet til gaming-pc'er.

  AM4

  Denne sokkel fra AMD understøtter DDD4-hukommelse was en højere frekvens og tilsvarende højere overførselshastigheder Den har plads til en CPU eller APU (Accelerated Processing Unit, tysk: Accelereret bearbejdningsenhed) og kan bruges på bundkort til computere af mange effekt- og prisklasser; også i Highend-PC'er kan AM4 bundkort anvendes.

  Desuden findes der separate bundkort-kategorier med hensyn til printpladens formfaktor:

  ATX og micro ATX

  ATX (Advanced Technology Extended) betegner en gængse formfaktor til bundkort i desktop-pc'er, som Intel allerede har indført i 1996 og som stadig er udbredt. ATX-boards har en størrelse på 305 x 244 mm, mål Micro-ATX-bundkort 244 x 244 mm. Mange pc-kabinetter byder på plads til forskellige store varianter.

  Mini-ITX

  Især velegnet til meget kompakte kabinetformer er de små Mini-ITX-bundkort med en størrelse på 170 x 170 mm. På trods af dens lille størrelse kan disse printkort anvendes i højtydende computere, da pc'ens ydelse ikke afhænger af bundkortets størrelse, men af bestykningen med komponenter, og det er muligt at anvende high-end-processorer på mini-ITX-modeller.

   

  FM2 +

  Også dette er en processorsokkel fra AMD, der har været i brug siden 2013 og understøtter forskellige CPU'er, for eksempel modeller fra Kaveri-serien med Steamrulle-mikroarkitektur. Bundkort med FM2+-sokkel er snarere lokeret i lavpris-segmentet.

  TR4

  Bundkort med TR4-sokkel fra AMD er velegnede til CPU'er fra serien Threadripper, der er placeret i Highend-området. Dette bundkort er beregnet til høje krav, især til gaming.

  Serverbundkort

  En server er i sidste ende også "kun" en computer, der som enhver anden computer i desktopområdet har brug for et bundkort. Serverbundkort er afstemt til de specielle krav, der stilles til servere. Der er f.eks. en sokkel, der er egnet til server-processorer. Høj arbejdshastighed, meget hukommelse, passende interfaces til tilslutning af andre computere og høj pålidelighed i kontinuerlig drift er vigtige på servere, mens for eksempel grafikydelsen ikke spiller nogen rolle, tilsvarende er slot til grafikkort ikke nødvendigt.

   

  Kriterier for køb af bundkort – hvad kommer det an på?

  Hvis du køber et bundkort, fordi dit gamle er defekt, eller du vil sammensætte en ny computer, anskaffer du naturligvis ikke bare et printkort - det ville i betragtning af priserne på det store trecifrede område også være temmelig overraskende. Tværtimod får du en til dels allerede udstyrede bundkort, som du efter behov kan bestykkes med andre hardware-komponenter. Væsentligt for udvalget af bundkort er computerens formål, det vil sige, om det for eksempel er en ren arbejdscomputer til e-mail-check og til tekstbehandling eller en gaming-pc, hvor du vil spille grafisk tidskrævende spil eller forbruge andet multimedie-indhold.

  Mainboards

  Vigtige kriterier er den eksisterende CPU-sokkel, da processoren har en væsentlig indflydelse på pc'ens arbejdshastighed og ydeevne, det indbyggede chipsæt , eventuelt allerede indbyggede grafikkort samt understøttelse af moderne teknologier til at fremskynde computeren (f.eks. DDR4-support eller højere). Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvilke tilslutningsmuligheder der er til rådighed til yderligere interne komponenter, kort og eksterne enheder. Der skal f.eks. være tilstrækkeligt med USB-interface (bedst USB 3), LAN- og WLAN-interface, audio-tilslutninger, tilslutninger til skærme, f.eks. HDMI og/eller DVI, og SATA- og M.2-interface til tilslutning af harddiske.

   

  Vores praktiske tip: Pas på, fare for kortslutning!

  Som udgangspunkt er det ikke svært at montere et bundkort i pc'en, men det gælder om at gå forsigtigt frem, da det drejer sig om følsom elektronik, der ved usaglig håndtering nemt tager skade. Det anbefales kraftigt - ikke kun ved montering af bundkort, men egentlig altid, når der er hjælp på det indvendige af pc'en - at træffe foranstaltninger til ESD-beskyttelse, altså for eksempel at anvende en jordningsbånd for at forhindre elektrostatisk afladning. Desuden skal du være opmærksom på, at bundkortet ikke ligger direkte på huset eller har kontakt med det, da der ellers ville opstå kortslutninger og kølingen kunne blive bremset. Afstandsholder medfølger ofte i leveringen.

   

  FAQ – ofte stillede spørgsmål om bundkort

  Hvilken CPU-sokkel har Ich?

  Hvis du vil bruge en ny CPU, er det vigtigt at vide, hvilken processorsokkel der er på dit bundkort. Derfor er det vigtigt at vide, hvilket bundkort du har. For at finde ud af det findes der (til dels gratis) analysesoftware. Hvis du kender modellen, finder du med en kort online-søgning (for eksempel på producentens website) hurtigt ud af, hvilken sokkel du har, og til hvilke processorer den egner sig.

  Computeren starter ikke, was Ich da bundpladen blev monteret

  For det første klassikeren: Er strømtilførslen sikret? Man glemmer gerne at omlægge netafbryderen efter arbejdet. Hvis det ikke ligger på den, skal du tjekke, om bundkortet er monteret korrekt, dvs. om ATX-stikket er tilsluttet, så printkortet kan forsynes med strøm. Vær altid opmærksom på, at du, før du åbner kabinettet og på at skabe dig på det indre af pc'en, skal sætte strømmen af.

  Was et chipsæt?

  Et chipsæt består af flere forbundne kredsløb, som udfører bestemte opgaver. Pc-chipsættet er noget som dreje- og udgangspunktet for printpladen, da det forbinder de indbyggede pc-komponenter med hinanden og så at sige sørger for en gnidningsfri kommunikation af alle elementer. Hvilket chipsæt er indbygget, bestemmer delvist, hvilke yderligere komponenter der kan anvendes, og hvilke teknologier der kan understøttes, og derfor skal du altid være opmærksom på dette ved valg af bundkort. Desuden har chipsættet stor indflydelse på computerens ydelse, da det styrer samspillet mellem CPU, RAM og andre elementer.