Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  Interessante fakta om varmekrympeslangen

  Uanset om det drejer sig om produktion, vedligeholdelse, service, reparationer, i husholdningen eller endda inden for hobbyområdet: Hvor ledninger eller kabelforbindelsespunkter skal isoleres professionelt, og kortslutning skal undgås pålideligt, er krympeslanger den bedste løsning. Men krympeslanger har meget mere potentiale, end du måske tror i starten. For at kunne vurdere den brede vifte af mulige anvendelser korrekt, skal du vide, hvad varmekrympeslanger er, og hvordan det fungerer.

  • Hvad er varmekrympeslanger?

  • Hvad bruges varmekrympeslanger til?

  • Hvordan fungerer krympeslanger?

  • Hvordan behandles varmekrympeslanger?

  • Isolerende rør er ikke krympeslanger

  Hvad er varmekrympeslanger?

  Et varmekrympende rør er lavet af plastik, der trækker sig sammen (krymper) til en forudbestemt mængde, når den udsættes for varme. Krympningshastighederne kan være 2: 1 til 6: 1 afhængigt af krympeslangen. Der er også krympeslanger med forskellige diametre og vægtykkelser.
  Afhængig af anvendelsesområdet er udgangsmaterialet til krympeslanger blandt andet polyolefin (PEX), elastomer (PES), VITON +, fluorpolymer (FPM), polyvinylidenfluorid (PVDF) eller fluorplaster (PTFE, FEP eller PFA).

  Krympeslanger tilbydes for eksempel til brug i produktionen som værftet varer på ruller eller til husholdningsbrug i praktiske sæt i forskellige størrelser og med forskellige farver.

  Ud over de farvede versioner er der også gennemsigtige krympeslanger, hvormed vigtige kabelmarkeringer kan fastgøres permanent. Men et gennemsigtigt krympeslang er også ideel til krympning af modelbygningspakker, da det straks genkendes, hvilke batterier der blev installeret i pakken.

  Det dobbeltvæggede design af varmekrympeslangen er forsynet med en varm smelte- eller klæbemiddelbelægning på indersiden. Dette indkapsler eller forsegler det område, hvor krympeslangen blev trukket fuldstændigt. Indtrængning af snavs og fugt forhindres således pålideligt.

  Praktisk krympeslangesæt til hjemmebrug.

  Ud over slangerne findes der også varmekrympedæksler til sikker forsegling af kabelender og varmekrympestøbte dele, der får en bestemt form efter krympning.

  Hvad bruges varmekrympeslanger til?

  Enhver servicetekniker eller hobbyelektronik, der nogensinde har været nødt til at tilslutte og isolere tynde kabler, ved, at klæbebånd kun delvis er egnet til isolering af forbindelsespunkterne. Det vikles ikke rundt om kablet i så stramme radier og holder ikke ordentligt op. I værste fald glider tape på kablet, så forbindelsespunkterne udsættes, og kortslutning er resultatet. En krympeslange, der er af passende størrelse, ligger problemfrit omkring små kabler uden at øge den samlede diameter markant. Men det er ikke det eneste formål med varmekrympeslanger. Derfor har vi listet nogle af de almindelige anvendelser af krympeslanger:

  • Elektrisk isolering af kabelforbindelsespunkter.
  • Beskyttelse mod kontakt med åbne kabelender.
  • Lufttæt og vandtæt isolering af kabelforbindelsespunkter.
  • Reparation af kabler med beskadiget isolering.
  • Beskyttelse af kabler mod ekstern påvirkning.
  • For at øge kinkbeskyttelsen af kabler.
  • Til bundtning af kabler.
  • Farvekodning af individuelle ledninger i et kabel.
  • Vedhæftning af advarsler eller etiketter.

  Krympeslanger kan også bruges til andre formål. Som emballering af stykker eller som krympekapsler til vinflasker. I fødevaresektoren eller i den farmaceutiske industri er neonrør forsynet med sikkerhedskrympeslanger som splinterbeskyttelse. Modelbyggere bruger tynde krympeslanger til at fremstille ultralette led til rorforbindelserne på deres filigran indendørsmodeller.

  Hvordan fungerer krympeslanger?

  De fleste af de plastmaterialer, der anvendes til fremstilling af varmekrympeslanger, er såkaldte termoplaster baseret på polyolefiner. Under fremstillingen af plasten tilsættes visse additiver til plastblandingen for at opnå den ønskede farve eller for eksempel flammehæmmende egenskaber.

  Plastblandingen opvarmes og injiceres i en rørform med hjælp af en ekstruder. Dette fungerer på samme måde som produktionen af shortbread-cookies. På dette trin er plastens molekylære kæder stadig ikke tværbundet, og rørets diameter svarer til dimensionerne i krympet tilstand.

  I det næste produktionstrin er de løst bundne molekylære kæder netværket ved hjælp af elektronstråler, så de danner en tredimensionel struktur. Efter tværbinding opvarmes krympeslangen igen og ekspanderes eller oppustes til en defineret størrelse. Forholdet, hvortil den tværbundne krympeslange udvides, afhænger af materialet og vægtykkelsen.

  Efter afkøling bevarer krympeslangen sin udvidede form. Først når der tilføres varme, trækker krympeslangen sig sammen til den oprindelige størrelse, som den havde, da den blev tværbundet.

  Krympeslanger - det præformede krympeslang

  Krympeformede dele eller krympeslange fungerer efter det samme princip, men produceres forskelligt. I tilfælde af krympeformede dele udføres tværbinding ikke af elektronstråler, men af kemiske tilsætningsstoffer, der tilsættes, når plastformuleringen sættes sammen. De støbte dele produceres derefter ikke ved hjælp af en ekstruder, men i en sprøjtestøbningsproces. Straks derefter udvides delene mekanisk til den ønskede størrelse, mens de stadig er varme. Efter afkøling bevarer de krympeformede dele deres udvidede form.

  Efter placering på emnet krympes de støbte dele eller krympedæksler ved hjælp af en varmluftspistol.

   
   

  Hvordan behandles varmekrympeslanger?

  Det hele afhænger af det rigtige forhold
  Som allerede nævnt er der varmekrympeslanger med forskellige krympningshastigheder. Hvis varmekrympeslanger reducerer størrelsen til 50%, når de udsættes for varme, er krympningshastigheden 2: 1. Ved en krympningshastighed på 4: 1 trækker slangen til maks. 25% af dets oprindelige størrelse. De sædvanlige krympeforhold er 2: 1, 3: 1, 4: 1 og 6: 1. Til stiksamling eller andre specielle applikationer er der krympeslanger med en krympningshastighed på op til 10: 1. Følgende gælder: Jo højere krympeforhold, jo flere kabeldiametre kan dækkes med et og samme krympeslang. 

  Det rigtige valg af materiale
  De bedste resultater opnås, når forholdet mellem objektet, der skal krympes, og krympeslangen er 4: 5. Eller for at sige det på en anden måde: Krympeslangen skal helst være ca. 25% større end f.eks. Kablet. I praksis kan størrelsen af krympeslangen imidlertid også vælges, hvis 20/80 reglen overholdes. Dette betyder, at krympeslangen skal krympe med mindst 20% og højst 80% af dets krympekapacitet.

  Den rigtige vægtykkelse
  Krympeslanger er opdelt i tre grupper, hver med forskellig vægtykkelse. Bemærk: jo tykkere kablet og jo højere den mekaniske belastning, jo større skal krympeslangens vægtykkelse være. Af denne grund tilbydes tynde, mellemstore og tykvæggede krympeslanger.

  • Til den tyndvæggede krympeslange
  • Til den mellemvægte varmekrympeslange
  • Til den tykvæggede krympeslange

  Hvis reparationsområdet også skal forsegles, skal der anvendes et krympeslang, der er forsynet med et indre klæbemiddel (varm lim eller hot melt coating) på indersiden. Disse krympeslanger kaldes også dobbeltvæggede krympeslanger. Den ekstra limning eller forsegling af reparationsområdet med det indre klæbemiddel forhindrer effektivt indtrængning af snavs og fugt.

  Til krympeslangen med indvendigt klæbemiddel

  Den rigtige teknik
  De følgende billeder viser, hvordan isolering af en kabelforbindelse sker ved hjælp af en krympeslange. For bedre gengivelse på billederne, ledningerne og
  Krympeslanger med forskellige farver er valgt.

  Forbered forbindelse

  Inden de to ledningsender kan loddes sammen, skal trådenderne vrides og derefter fortin- des. Et simpelt og ureguleret hånd loddejern er tilstrækkeligt til sådanne tynde ledninger. En loddestation med automatisk temperaturregulering er nyttig til tykkere ledninger. For at sikre, at ledningerne holdes sikkert, giver en “tredje hånd” med alligatorclips mening. Alternativt kan du bruge en træplade, som to klædespidser af træ er limet på.

  Tilslut ledningsender

  Før de to ledninger er loddet sammen, er det nødvendigt at skubbe det passende krympeslang over en af de to ledninger. Det er vigtigt, at krympeslangen har en tilstrækkelig stor afstand fra loddepunktet. Ellers sker det, at krympeslangen krymper lidt fra varmen, når kablerne loddes sammen og derefter ikke længere kan skubbes over kontaktpunktet.

  Isoler forbindelsespunktet

  Efter lodning skubbes krympeslangen over kontaktpunktet og krympes ideelt rundt med en varmepistol. En normal hårtørrer fungerer ikke, fordi den ikke kan producere de krævede temperaturer. Dygtige hobbyister bruger undertiden en lighter, en lille varm gasbrænder eller endda varmeområdet på loddejernet. Det er vigtigt, at krympeslangen og kabelisolationen ikke bliver for varme og smelter.

  Vigtigt!
  Ved behandling af varmekrympeslanger er det vigtigt at sikre, at arbejdsgabet er godt ventileret!

  Det er vanskeligt at give en nøjagtig krympetemperatur, da dette afhænger af den anvendte krympeslange og temperaturabsorptionen af det materiale, der skal krympes. Af denne grund blæses varmekrympeslangen kun kortvarigt i starten med varmluftspistolen og observerede, hvordan krympeslangen opfører sig. Det er vigtigt, at du ikke arbejder selektivt, men at krympeslangen skal opvarmes jævnt fra alle sider, indtil det ønskede resultat opnås. 

  Isolerende rør er ikke krympeslanger

  Ikke alle plastikslanger, der tilbydes i de elektriske afdelinger i hardware butikker eller tekniske stormagasiner, er en varmekrympeslange. Ud over krympeslanger findes der også såkaldte isoleringsslanger, hvoraf nogle ligner meget krympeslanger. Det hjælper kun med at se nærmere på produktnavnet eller beskrivelsen.

  Isolerende rør, som krympeslanger, bruges til isolering, til kabelbeskyttelse og til bundtning af kabler og tråde. De foretrukne anvendelsesområder for isolerende slanger er køretøjs-, maskine- og enhedskonstruktion samt den elektriske industri og service.

  Isoleringsrør har ingen krympende egenskaber, og de trukkede ledninger og tråde kan let fjernes og derefter trækkes ind igen, hvis det er nødvendigt.