Rådgiver

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  Værd at vide til konfektionerede kabler

  Tilslutningsklart Konfektionskabel har allerede integreret passende stik eller stik. Kabler kan anvendes med det samme. Konfektionerede kabler fås også som adapter eller som kabeltræer med fordelerfunktioner.

  • Was konfektionerede kabler?

  • Hvilke fordele er der ved at anvende ledninger?

  • Hvilke Konfektionskabler findes?

  • Hvornår skal et kabel udskiftes?

  • Sådan finder du passende kabler, stik og adaptere

   

  Was konfektionerede kabler?

  Kabler er isolerede, elektriske ledninger. De er normalt opbygget på følgende måde: Inde i et kabel er den egentlige leder til strømmen placeret. På ydersiden sørger et isolerende lag for berøringssikkerhed og elektromagnetisk afskærmning.

  Først på grund af isoleringen bliver en elektrisk ledning til kablet. Beklædningen opfylder en beskyttelsesfunktion.
  Forbind en strømkilde med en elektrisk forbruger eller overtager en fordelerfunktion mellem forskellige elektroniske komponenter. Tilsvarende skelnes der mellem tilslutningskabel eller forbindelseskabel.

  Ved installation af kabler er der præfabrikerede løsninger til gør-det-selv-folk, de såkaldte konfektionerede kabler. Disse kabler har allerede præfabrikerede stikforbindelser. De adskiller sig ved blot at bruge stikforbindelserne fra ukonfektionerede kabler, der for det meste handles i metermål.
  Ved præfabrikerede stiksystemer er der ikke behov for megen installationstid og risiko for forkert forbindelse.
  Kabler uden tilslutningselementer, altså ikke-konfektionerede kabler, skal tilsluttes af fagfolk inden for elektroteknik. For ved installationen er der meget at tage højde for med hensyn til dimensioneringen af elektriske parametre og den håndværksmæssige udførelse af tilslutningsstederne. Især ved ledninger med flere ledere i kablerne skal de passende elektriske kontakter forbindes med hinanden.

   

  Hvilke fordele er der ved at anvende ledninger?

  • Du sparer enormt meget tid på installation, da det ikke er nødvendigt at forbinde alle ledere i kablerne enkeltvis.
  • Tildelingen af de enkelte kabler bliver gjort lettere med stiksystemerne, for ikke-professionelle kan på stikket se, til hvilket formål et kabel er beregnet.
  • Kun passende stik og tilslutninger kan forbindes med hinanden. Risikoen for defekte forbindelser og deraf følgende skader på de elektroniske komponenter reduceres betydeligt ved hjælp af konfektionerede kabler.
  • Tidsforbruget til forbindelse og adskillelse af elektriske komponenter er enormt reduceret ved konfektionerede stiksystemer. Derved egner sig kabler med stik til fleksibel anvendelse.
   

  Hvilke Konfektionskabler findes?

  Præfabrikerede stiksystemer findes til mange formål.

  AV-kabel, AV-adapter

  AV-kabler er kabler til audiovisuelle applikationer som for eksempel audio-apparater, videokameraer, tv-apparater eller skærme.

  Prøveledninger

  Prøveledningerne anvendes i elektroniske laboratorier til test- og udviklingsformål. Disse kabler har standardiserede tilslutninger til et stort antal måleapparater og teststykker.

  SAT-kabler, -stik

  SAT-kabler er for det meste antennekabler og vigtige for modtagelse af satellit-tv. Passende stik og tilslutninger til SAT-kabler kan ligeledes fås.

  Scene- & studio-kabler og stik

  Sammensatte kabler

  Scene og studio-kabler samt passende stiksystemer anvendes til lydteknik ved mixerpulte, mikrofoner og højttalere samt arrangeringsteknik til forstærker og belysstyringer. Til stikkene til audiotilbehør findes en lang række adapterløsninger for at kunne forbinde forskellige konfektionerede tilslutninger for eksempel af koaksialkabler og XLR-kabler med hinanden.

  Mobiltelefon-kabel

  Mobiltelefon- og smartphone-kabler er passende til enheder fra forskellige producenter og modelrækker. Herunder er der opladere samt USB-overførselskabler og specialløsninger til brug i bilen

  Strømkabel

  Strømforsyningskabel er tilslutningskabel til diverse apparattyper, forlængerkabel eller strømkabel til forbindelse af strømkilden med den elektriske forbruger. Kabeltromler som tilbehør til strømfordeling er også placeret i denne kategori.

  Computer-kabler, -adaptere

  Produktgruppen »computerkabler og -adaptere« er meget omfattende. Her finder du blandt andet strømforsynings- og datakabler som USB-kabler, HDMI- og WLAN-antennekabler, kabel til tilslutning af Diverser computer-komponenter som harddiske samt eksterne tilslutninger til små apparater som smartphones til en PC. Netværkskabler findes også i denne kategori.

  Kabel til modelbygning

  Modelbygning-kabler er specialnødvendige til selvbyg af elektrificerede minitegninger.

  Telefonkabel, telefonadapter

  Kabler med stik

  Telefonkablerne omfatter både DSL- og ISDN-kabler samt diverse adaptere. Desuden findes der tilslutningsledninger og forlængerledninger til analoge telefoner og faxmaskiner samt reservekabel til tilslutning af telefonaflytninger til stationært telekommunikationsudstyr.

   

  Hvornår skal et kabel udskiftes?

  Tiden er inde til et nyt kabel, når:

  • Beklædningen af kablet har beskadigelser. For en fritliggende leder giver stor risiko for berøring.
  • Kablet er overbue og har en skarp detalje. Her er der nemlig stor fare for, at ledningerne inde i jorden bliver beskadiget, og at der kommer uønskede strømoverførsler.
  • Stikforbindelserne er beskadigede. Her er kabelkabelledernes rigtige tildeling ikke længere sikret eller stikforbindelsen kan utilsigtet løsnes under drift.
  • Der opstår usædvanlig varmeudvikling på strømforsyningen af tilslutningskabler. Ved defekte strømforsyninger kan 230 V overføres fra stikdåsen direkte til det tilsluttede apparat og forårsage store skader. Lad for en sikkerheds skyld alle apparater fra elektrisk fagpersonale kontrollere for fejl, som de for nylig har tilsluttet med dette strømforsyningskabel.
   

  Sådan finder du passende kabler, stik og adaptere

  Konfektionerede kabler kan også udskiftes af elektriske gør-det-selv-folk. Hvis du alligevel er usikker, kan du få rådgivning fra vores specialafdeling online eller i en af vores filialer.

  Valget af et konfektioneret kabel retter sig efter den nødvendige kabellængde og anvendelsesformålet. Til søgning kan du først vælge en produktkategori og derefter udvælge den nødvendige stik- eller tilslutningstype i filtrene.
  Ved adapterkabler er der forskellige stiksystemer på kabelenderne A og B . Der er ligeledes adapterstik for at skabe kompatibilitet mellem forskellige stiksystemer.
  Søgtip: Kabel-tilbehør som for eksempel kabel-mærkningssystemer, kabelbindere, kabelholdere og kabelgennemføringer finder du HER