Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  Værd at vide til kabelbeskyttelse

  • Was kabelbeskyttelse?

  • Hvilke typer kabelbeskyttelse findes der?

  • FAQ - ofte stillede spørgsmål om kabelbeskyttelse

   

  Was kabelbeskyttelse?

  Ved kabelbeskyttelse forstår man en ekstra funktion, med hvilken forskellige typer ledninger og anvendelser foruden den egentlige kabel-isolering beskyttes mod elektriske, termiske, mekaniske og kemiske påvirkninger. Dertil omgiver de kabler, der skal beskyttes, med et ekstra element, der opfylder applikationskravene. Ud over beskyttelsesfunktionen opfylder en del af kabelbeskyttelseselementerne en æstetisk funktion, da kablerne skjules, så beskyttelsen integreres optisk i installationsmiljøet. Dertil kommer en forordende funktion, da kabler efter deres bestemmelse kan samles inden for en installation, men også kan adskilles.

   

  Hvilke typer kabelbeskyttelse findes der?

  Den egentlige udførelse af kabelbeskyttelsen er tilpasset omfanget. Der skelnes mellem følgende kategorier inden for kabelbeskyttelse:

  Energikæde

  Energikæder bruges til strømforsyning af bevægelige moduler. De sørger for, at forsyningskabel bevæger sig på en defineret måde og sikres mod for kraftig bøjning og opskæring. Kæderne kan forlænges med tilslutningselementer/afslutnings-elementer og monteres mellem faste og bevægelige dele. Samtidig sikrer de en trækaflastning til strømførende ledning. Energikæderne klassificeres efter den tilladte bevægelseshastighed og -acceleration. Kæderne har en mekanisk løsning til at integrere det kabel, der skal førende, inde i og på overfladen af kæderne. Derudover findes der flerdimensionelle bevægelige energikæder, som giver høj fleksibilitet ved komplicerede bevægelser. Nogle udbydere har også særlige varmeskykker, der kan installeres efterfølgende.

  De energikæder, du finder hos Conrad, er tilgængelige i indvendige højder fra 10,5 til 35 millimeter, de indvendige bredder fra 10 til 103 millimeter og længder på 17 til 1.035 millimeter. Længden refererer til det enkelte grundelement, som til dels kan forlænges med yderligere samme kædedele.

  Isoleringsslanger

  Denne form for kabelbeskyttelse gør det muligt yderligere at isolere eksisterende kabler og tråde mod stærk Varme, ekstrem kulde og meget store temperatursvingninger. Mange produkter i denne kategori er desuden modstandsdygtig over for kemiske påvirkninger. Disse produkter kan alle fås som metervare.


  Kabelbroer

  Kabelbroer tjener til at beskytte ledninger af enhver art mod skader, når de betrædes eller køres. Ofte skal de opgraderes på eksisterende arbejdspladser: Til overgangsvejene bruges kabelbroer, som samtidig repræsenterer en snublebeskyttelse. Til dette formål har kabelbakken skrå, skridsikre sider og har et eller flere kabelindgange. EMC-udstyret sikrer for nogle modeller, at data- og spændingskabler separat kan føres for at forhindre signalforstyrrelser.

  Nogle kabelbroer har ekstra sikkerhedsudstyr: Gul-sorte markeringer, selvlysende signalstriber på siderne til tusmørke og mørke. Kabelbroer kan forkortes med værktøj og forlænges med koblingsstykker. Der findes løse, selvklæbende og sammensatte løsninger. Passende endestykker sørger for en visuelt tiltalende afslutning.

  Kabelmuffer

  En kabelmuffe fungerer som en afbrydningsfri forbindelse af to kabler eller kabelstrenge og opfylder samtidig isolations- og beskyttelsesopgaver. For at gøre dette forbindes muffe fast med kablet og omslutter det egentlige elektriske forbindelsessted. Anvendelsesområder er gade-, have- og poolbelysning, enhedstilslutninger til udendørs brug (pumper, filtre, højttalere), kabelforbindelser på kanaler og i kanaler samt beskyttelse af små elektriske komponenter.

  Hos Conrad finder du:

  • Støbeharpiksmuffe: Her omsluttes forbindelsesstedet med flere komponenter-støbeharpiks, og den holder således høje termiske, kemiske og mekaniske belastninger permanent.
  • Forbindelsesmuffer er enkeltkomponenter, hvor gelen overtager isoleringen og allerede er iført i mufsenskålene. Ved lukning af muffen tætner gelen udad på pålidelig vis.
  • Mekaniske muffer med høj beskyttelsesgrad op til IP68
  • Krympemuffer tilbydes som kabelreperaturmanchetter.

  Kabelslanger

  I kategorien kabelslanger er der samlet løsninger, der udgør en særlig form for bevægelige kabelføringer, herunder beskyttelse. Hertil hører slanger, der forbinder f.eks. højdejusterbare skriveborde med gulv-tilslutningcontainere og andre spiralløsninger, som samler kabler og på den anden side gør det muligt at føre de nødvendige tilslutninger frem hvor som helst. En del af disse slanger er beregnet til industrielle anvendelser. Materialevalget giver en slidstyrke og bestandighed over for mange kemikalier samt hyppig genanvendelighed.


  Beskyttelsesslange-tilbehør

  I denne kategori finder du specielle værktøjer, slangeforskruninger, slangeholder, Endelukninger, fastgørelsesjern, rustfrit stål- og trækaflastninger samt adapterstykker mellem muffer og kabel, for at kunne anvende din kabelbeskyttelse pålideligt.

  Ved fremstilling af kabelbeskyttelseselementer skal grænseværdierne for sundhedsfarlige og forurenende stoffer overholdes (direktiv 2011/65/EU). I henhold til Conrad er dette et udvælgelseskriterium i butikken.

   

  FAQ – ofte stillede spørgsmål om kabelbeskyttelse

  Was was was was was was was was was was was w

  • Brugeren er ansvarlig for den måde, hvorpå man anvender professionel kabelbeskyttelse.
  • For at finde den rigtige kabelbeskyttelse til det pågældende anvendelsesformål tilbyder producenterne omfattende dokumentation over deres produkter.
  • I forbindelse med energikæder skal man være opmærksom på, at der for alle el-, pneumatik- og medieledninger skal planlægges en pladsreserve for at kompensere kræfter med relative bevægelser.
  • Rør skal være forsynet med tilstrækkeligt slør.
  • Ved anvendelse af kabelbroer på offentlige veje eller fortove kan der være behov for yderligere mærkning eller advarsler eller tilladelser. For at vælge den korrekte kabelbro til dit behov, kan du fjerne belastningsmulighederne i databladene. Belastningsevne opnås kun på fast og plan grund. Ved ujævne eller bløde underlag anbefales belastningstests.
  • Ved anvendelse af støbningsharpikser og geler skal de relevante sundheds- og sikkerhedsbestemmelser overholdes. Det gælder især hud- og øjenbeskyttelse samt ventilation af flerkomponent-materialer, hvis de forarbejdes i rum. Ikke-hærdede komponenter kan udgøre en fare for miljøet. Hvis der opstår irritation, skal der straks indhentes lægeråd.

  Hvor længe holder kabelbeskyttelse?

  Kabelbeskyttets levetid gælder frem for alt bevægelige beskyttelsesanordninger. Der er f.eks. energikæder, som er blevet testet med op til 30 millioner roer.

  Ved muffer - specielt tokomponent-løsninger - tager man udgangspunkt i ekstremt lange perioder, som overskrider et menneskes levetid.