Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  Værd at vide om højttalerkonstruktion

  • Hvad er fordelene ved DIY højttalerkasser?

  • Kan alle selv bygge højttalere?

  • Hvilke værktøjer har jeg brug for til at oprette højttalerkasser?

  • Hvilket materiale har jeg brug for til at oprette højttalerkabinetter?

  • Hvordan beregnes en højttalerboks?

  • Hvordan er en højttalerboks bygget?

  • Hvordan er højttalerne tilsluttet?

  • Hvad skal man overveje, når man slutter en højttalerboks?

  • Ofte stillede spørgsmål om højttalerkonstruktion

  Hvad er fordelene ved DIY højttalerkasser?

  Højttalerkasser

  Der er industrielt fremstillede højttalere i mange størrelser, former og i en lang række designs. Men så forskelligt som udbuddet er, er musikfans krav ofte endnu mere forskellige. Fordi en højttalerboks ikke kun skal gengive din yndlingsmusik med lyd. Nej, det skal også harmonere harmonisk med beboelsesmiljøet uden at være optisk i forgrunden.

  Så det er ikke let at finde de rigtige højttalerbokse. Det er ofte tilfældet, at størrelsen på den tilbudte højttalerkasse ville være ideel, men designet er ikke korrekt, eller ydelsen er for lav. Når den perfekt passende kasse er fundet, kommer den store ende normalt med prisen.

  Men med lidt manuel fingerfærdighed og lidt teknisk know-how kan du undgå denne elendighed og selv designe de perfekte højttalerbokse for små penge. Og bedst af alt: En god del af DIY sjov er inkluderet gratis.

  Højttalerkasser skal lyde og se godt ud.

  Kan alle selv bygge højttalere?

  I princippet ja, men lidt kærlighed til DIY og den nødvendige tålmodighed skal allerede være til stede. Fordi en god højttalerboks ikke er spikret sammen i en fart! Derudover skal de fremtidige ejere af individuelt fremstillede engangshøjttalere være i stand til at demonstrere en sund grundlæggende viden om materialebehandling og håndtering af værktøjsmaskiner.
  Hvis du har problemer her, kan du søge professionel hjælp fra dine venner og team og oprette de nye højttalerbokse. Workshopspørgsmålet kan også afklares her. Fordi boksekonstruktionen på stuebordet ikke fungerer og før eller senere forårsager vrede blandt værelseskammeraterne.
  Et hobbyværksted, en håndværkskælder eller om nødvendigt garagen er meget mere velegnede steder til kasseopførelsesarbejde. Under alle omstændigheder skal omfattende slibning eller maling kun udføres uden for eller i godt ventilerede rum.

  Hvilke værktøjer har jeg brug for til at oprette højttalerkasser?

  Tømrerarbejde

  Et omfattende tømrerværksted er ikke påkrævet.

  Der kræves ingen specialværktøjer til at bygge højttalerkasser. Elværktøj som bor, stiksave og loddejern kan normalt findes i enhver husstand eller kan lånes for få penge.

  En cirkelsav til at skære træstykkerne er ikke absolut nødvendigt. Fordi du kan få de enkelte træsnit til millimeter og helt vinkelret i hardware butikken. Dette sparer meget tid og arbejde og medfører ikke, at savsmuld spredes over store områder i hjemmets håndværkskælder.

  Når man bygger små højttalerkasser, kan de enkelte trædele limes sammen. Tilstrækkeligt store skrueklemmer skal holde delene på plads, indtil limen hærder. Hvis der bygges større kasser, skal de enkelte trædele være forsynet med flade eller runde dyvler. Der er forskellige værktøjer og enkle tricks til at placere dyvlerne præcist.

  Til dowel setterne

    

       

  Klik her for YouTube-videoen
   

  For at give dig et bedre overblik har vi sammensat de mest almindelige værktøjer til kassekonstruktion:

  • Boremaskine
  • Stiksav
  • Loddekolber
  • Skruetvinger
  • Vinkel
  • Passere
  • Kopbor.
  • Yardstick
  • Blyant
  • Træbor
  • Gummihammer
  • Sandpapir
  • Slibeblok
  • Maleruller
  • Pensel
  • Farvesprøjtepistol
  • Skævbider
  • Afisoleringstang
  • Spidstang
  • Skruetrækker

  Hvis det ene eller det andet praktiske værktøjsmaskine stadig mangler i dit værksted, eller du har brug for håndværktøj af høj kvalitet, så finder du helt sikkert det, du leder efter, i vores værktøjs- og værkstedsområde.

  Værkstedsudstyr og værktøj

  Hvilket materiale har jeg brug for til at bygge højttalere?

  Højttalerkasse i elegant trædesign

  Før du vælger et materiale til den nye kasse, skal du tænke over, hvordan den færdige højttalerkasse skal se ud. Fordi overfladestrukturen på den færdige højttalerboks er afgørende for materialevalget. For kasser i et ædelt trædesign er blockboard eller finerede plader i alle tænkelige træsorter lige sagen.

  Der kræves meget rene overflader til malede højttalerkasser. Spånplade eller, endnu bedre, fiber med medium densitet (MDF-paneler) kan vælges til dette. Dette materiale består af meget fint slidt træ og lim. Fordelen ved MDF-paneler til bokshuse er deres meget høje tæthed. Skårne overflader har omtrent samme styrke som pladenes overflade. Materialetykkelsen skal være 19 til 22 mm.

  Vigtigt for førsteklasses lakering: Før maling skal overfladen, der skal behandles, være meget grundigt fyldt, slibet og grundet. WARNEX strukturmaling har bevist sin værdi for en struktureret overflade. Som et alternativ til maling er det muligt at dække højttalerboksen med et specielt belægningsmateriale.

   

  Andre materialer til huskonstruktionen er: marmor, kunstig sten, skifer, glasfiberlaminat, beton, akrylglas, ler, støbt harpiks, plastplader og meget mere. Det vigtigste er, at husvæggene er stabile, så de lavest mulige bøjningsvibrationer kan forekomme. Du skal dog også være passende udstyret for at kunne behandle de valgte materialer efter dine ideer.

  Hvordan beregnes en højttalerboks?

  Højttaler-chassiser

  Den nye højttalerboks skal matche forstærkeren. Som et resultat skal impedansen, dvs. boksens modstand, opfylde forstærkerens krav. Hvis en forstærker har en udgangsimpedans på 8Ω(Ohm), du skal også have 8ΩHøjttalere og tilslut. Hvem 4ΩTilsluttede højttalere risikerer beskadigelse af højttaleren eller effektforstærkeren på grund af misforholdet.

  Men forestillingen skal også være korrekt. En 50 W højttaler bør ikke tilsluttes en 150 W effektforstærker. Ved fuld effekt bliver højttaleren overbelastet, og der er stor sandsynlighed for, at den brænder ud. For ikke at nævne den håbløst forvrængede lyd. En 150 W højttaler på en 50 W effektforstærker er dog ikke et problem, så længe impedansen er korrekt.

  Volumenberegningen for højttalerboksen er altid baseret på bashøjttaleren. Til dette har du brug for et datablad, der indeholder generel information såsom dimensioner, effekt og impedans / modstand samt information om resonansfrekvens (fs), ækvivalent volumen (Vas) eller samlet chassiskvalitet (Qts).

  Du kan indtaste disse oplysninger i et højttalerberegningsprogram og derefter få et husvolumen. Enhver, der indtaster "beregne højttalere" i de relevante søgemaskiner på Internettet, vil meget hurtigt finde passende værktøjer til beregning af højttalerbokse. 

  Højttalersæt

  Hvis den individuelle beregning af en højttalerboks er for besværlig for dig, kan du let falde tilbage på højttalersæt. Sættene indeholder alle de nødvendige komponenter såsom højttalerkabinet, crossover, add-on dele og isolerende uld, som også er perfekt tilpasset hinanden.

  Og bedst af alt: De tekniske dokumenter til højttalersættene indeholder specifikke oplysninger om det højttalerskab, der skal bygges.

   

  Hvordan er en højttalerboks bygget?

  Materielle indkøb

  Skitse af en højttalerboks

  Når dimensionerne på den nye kasse er beregnet og skitseret på en plan, kan du skære træpanelerne i størrelse i hardware butikkenlassen. Wichtig dabei ist, dass bei store områder med indbyggede forstærkninger werden müssen, umUndgå at bøje vibrationer. Disse bøjningsvibrationer opstår på grund af det stærke vekslende tryk inde i huset.

  Husets vægge udfører den stærkeste bevægelse, når de kan resonere, dvs. at hver væg i huset har en eller endog flere resonansfrekvenser, så det er også et fjedermassesystem, der ligner en højttaler. Husvæggen er forår og masse i et. 

  Helt undgåelse af svingning af husvægge kan kun opnås med en stor indsats. Imidlertid er det ofte nok at afstive indersiden af sagsvæggene med fornuftige forstærkninger for at eliminere en stor del af resonansfænomenerne. Da du ikke kan se de indvendige afstivere, er enkle spånpladedele tilstrækkelige til dette.

  Husstiveren A skal altid bruges, når en ledeplade, der er blevet kraftigt svækket af udskæringer, skal understøttes. Afstivere kombineret fra A og C forhindrer store vægge i at vibrere. Board C skal være mindst tre gange bredden af væggen, hvorpå den fastgøres.

  Armeringen B forbinder de tilstødende vægge og deler væggene i overflader, der kan resonere med en tilsvarende højere frekvens. Det bør derfor aldrig placeres nøjagtigt midt i huset. Det materiale, der er nødvendigt for at stive kassen, skal tages i betragtning, når materialet planlægges og skæres.

  Forresten: Med effektivt fastgjorte stivere kan det samme mål opnås meget billigere end med en "overdimensioneret" vægtykkelse.

  Materiel forarbejdning

  Limning arbejde

  Når åbningerne til højttalerne og tilføjelsesdelene som håndtag, forbindelsespaneler eller basrefleksrør er lavet, samles kassen. Som klæbemiddel kan du bruge konventionel trælim, der er bedst vandtæt, eller PU-lim.

  Det er vigtigt, at kasserne sættes vinkelret og uden huller. Trædelens kontaktområder skal limes 100% over hele overfladen. For at gøre dette er det vigtigt at sprede trælim over et stort område med en hakket murske. I tilfælde af større kasser skal trædowler bruges.

  Skrueklemmer og stropper hjælper med at generere det nødvendige kontakttryk, indtil limen hærder. Alternativt kan gipsskruer også bruges til at give kassen mekanisk støtte ud over limning. Skruerne skal dog forsænkes, og ujævnhederne derefter fyldes og slibes.

  Overfladebehandling

  Når trækassen er klar, kan højttalerne og tilføjelsesdelene bruges som en prøve, og pasformen kontrolleres. Mismatch kan stadig fjernes meget let i denne konstruktionsfase.

  Derefter går det til overfladebehandling. Afhængigt af den finish, kassen skal have, skal den nu fyldes, slibes, grundes og males. Det involverede arbejde skal udføres enten udendørs eller i et godt ventileret værksted.

  Vores praktiske tip:

  Hvis du er bekymret for at ødelægge dine smukt slibede kasser, når du maler, skal du blot kontakte en bilmaling. For professionelle er det let og en velkommen ændring at male en færdig kasse perfekt på næsten ingen tid. Du får også information meget hurtigt, hvis det forberedende arbejde endnu ikke er perfekt, og hvor yderligere arbejde skal udføres.

    

  Hvordan er højttalerne tilsluttet?

  Trådhøjttalere

  Forskellige højttalerkabinetter er normalt installeret, så en højttalerboks kan gengive det komplette lydspektrum, der er tro mod naturen. Som allerede nævnt ved beregning af boksen kræves en bashøjttaler. Dette overtager gengivelsen af de lave frekvenser og genererer det nødvendige lydtryk.

  I en 2-vejs højttaler overtages mellem- og høje frekvenser af en kombineret mellem / højttaler. En 3-vejs boks har en separat mellemklasse og en tweeter-højttaler.
  Da forstærkeren sender det komplette frekvensspektrum til kassen på et 2-polet kabel, skal signalerne i kassen adskilles og føres til de respektive højttalere.

  Dette gøres ved hjælp af en crossover. For at forstå funktionen af en crossover skal man vide, hvordan delene af crossoveren opfører sig.

  Crossover spole

  Vasken

  En spole repræsenterer kun den ohmske modstand for jævnstrøm. Med vekselstrøm ser det anderledes ud. Hvis frekvensen af vekselspændingen er lav, er spolens modstand (reaktans XL) også lav.

  Hvis frekvensen øges, øges også spolens reaktans. Og jo højere spolenes induktans (angivet i mH), jo mere udtalt er effekten eller jo større er reaktansen XL.
   

  Crossover kondensator

  Kondensatoren

  En kondensator repræsenterer en maksimal modstand (ledningsafbrydelse) for direkte spænding. Med vekselstrøm ser det anderledes ud. Hvis frekvensen af vekselspændingen er lav, er kondensatorens modstand (reaktans XC) meget høj.

  Hvis frekvensen stiger, falder kondensatorens reaktans også. Og jo højere kondensatorens kapacitans (angivet iµF), jo mere udtalt er effekten eller jo mindre er reaktansen XC.
   

  Hvis du nu ser på kredsløbsdiagrammet for crossover, kan du hurtigt se funktionen:

  Crossover kredsløbsdiagram

  Funktionalitet:
  En tyk spole med 4,7 mH (Millihenry) tillader kun de lave frekvenser at passere. Spolens reaktans er alt for høj til mellem- og høje frekvenser. Frekvenser i overgangsområdet mellem bas og mellemområde, som kun er dæmpet (dæmpet) af spolen, beregnes ved hjælp af 33µF (microfarad) kondensator kortsluttet. Dette betyder, at kun det lavere frekvensområde tilføres bashøjttaleren (B) via dette lavpasfilter.

  Med tweeter (C) er det nøjagtigt det modsatte. En kondensator med 5.6µF tillader kun det høje frekvensområde at passere. Frekvenser i overgangsområdet mellem høj- og mellemområdet, som kun blev svækket (dæmpet) af kondensatoren, kortsluttes ved hjælp af 0,47 mH-spolen. Således føres kun det øvre frekvensområde til tweeter (H) via dette højpasfilter.

  En kombination af de to filtre bruges til mellemhøjttaleren (M) for at kunne tilbyde højttaleren nøjagtigt det frekvensspektrum, som den skal gengive. Højpasfilteret, der består af det 22.µF kondensator og 3,3 mH spolen afskærer alle for lave frekvenser og lavpasfilteret, der består af 0,72 mH spolen og 5,6µF kondensator afskærer frekvenskomponenterne, der er for høje.

  Vigtigt!
  Crossover-kondensatorerne er bipolære og kan i tilfælde af skader ikke erstattes med konventionelle elektrolytkondensatorer med trykt polaritet.
  Ved tilslutning af crossover-netværk skal højttalernes polaritet altid overholdes. Som et resultat markeres indgangene og udgangene fra crossover og højttalerne altid. Naturligvis skal højttalerboksen senere forbindes til forstærkeren med den korrekte polaritet.

  Brug kabler af tilstrækkelig størrelse til at forbinde højttalerne for at holde spændingstabet på ledningerne så lave som muligt.

   

  Hvad skal man overveje, når man slutter en højttalerboks?

  Højttalerkasse

  Når højttalerne er tilsluttet, kan de sættes i kassen og skrues fast.

  Sørg for, at højttalerne kan indsættes i åbningerne uden nogen anstrengelse. Højttalernes støtteflader skal have fuld kontakt med bafflen. Højttalerchassiset må ikke vippes, når de skrues fast. Ellers er der risiko for at vride højttalerrammen, når den skrues fast. Hvilket kan føre til forvrængning i musikafspilning.

  For at beskytte højttalerne mod mekanisk beskadigelse skal der installeres yderligere beskyttelsesgitre. Dette betyder, at dine kasser er sikkert beskyttet, selv under de hårdeste festoperationer.

  Når alt dette er gjort, kan den første testkørsel finde sted.

  En simpel lydtest bruges til at kontrollere, om højttalerne er polariseret korrekt. For at gøre dette skal du dreje balancekontrollen fra venstre mod højre. Det opfattede lydindtryk skal migrere fra venstre boks over midten til højre boks. Hvis der er et "lydhul" i den midterste position, skal kabinens polaritet vendes, og testen gentages.

   

  Ofte stillede spørgsmål om højttalerkonstruktion

  Hvad er en basrefleks højttalerkasse?

  En basrefleks højttalerboks er ikke et lukket, men et åbent system. Dette betyder, at luften inde i kassen kan flygte ud gennem en kanal. Højttalerkassens husvolumen danner sammen med reflekskanalen en resonator (Helmholz-resonator), der genererer signifikant bedre lydstråling inden for området for dens resonansfrekvens. Resonansfrekvensen er indstillet af et rør, der kan justeres i længden og fungerer som en reflekskanal.

  Kan jeg tilslutte højttalere parallelt?

  Hvis der f.eks. Er tilsluttet to bashøjttalere parallelt, halveres impedansværdien. Hvis to højttalere med 8Ωkablet parallelt og tilsluttet et udgangstrin med 4Ωbetjenes, det er ikke et problem. Det er også muligt at have to højttalere med 4Ωskal tilsluttes i serie og tilsluttes et udgangstrin med 8Ωat operere. Men hvis to højttalere med 4Ωbetjenes parallelt, falder impedansen til 2Ωog du risikerer at overbelaste outputfasen.

  Hvad betyder impedansen 4Ωmed højttalere?

  Impedans er modstandsværdien af en højttaler. Fordi den elektriske komponent i en dynamisk højttaler er en spole, vil værdien variere afhængigt af hvilken frekvens højttaleren kører på. Den specificerede nominelle modstand på 4Ωrefererer til en frekvens på 1000 Hz (Hertz). Hvis den samme højttaler måles med et ohmmeter i høj kvalitet, er DC-modstanden ca. 10-15% lavere. Så ved 3.6 - 3.4Ω.

  Hvad er en akustisk kortslutning?

  Et højttalerkabinet kører i en akustisk kortslutning, hvis det betjenes uden en ledeplade. I dette tilfælde udstråles ikke luften fremad af membranen, men strømmer rundt om højttalerrammen lige til bagsiden af membranen, hvor der ellers ville være et negativt tryk. Jo lavere frekvens, jo stærkere er den negative indvirkning af den akustiske kortslutning.

  Hvorfor kan jeg ikke måle en modstandsværdi på min piezo-højttaler?

  I modsætning til en dynamisk højttaler, der har en spole, fungerer en piezo-højttaler med et ferroelektrisk materiale eller med en piezoelektrisk keramik. Når der tilføres en elektrisk vekselspænding, deformeres disse højmodstandselementer i rytme med frekvensen. Vibrationerne overføres mekanisk til en membran og udsendes af et fødehorn.