Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

       


   

  Højttalere i høj kvalitet giver perfekt lytteglæde

  Højttalere er afspilningsenheder til lydindhold. For den perfekte lyd finder hjemmebiograf, radiospil og musikelskere et bredt udvalg af højttalere i vores butik.
  Fra individuelle gulvhøjttalere til flerkanalslydsystemer, multirumhøjttalere, radio- og stemmestyring samt højttalere til bilradioer, forskellige produkter er tilgængelige til ethvert formål, fra billige standardhøjttalere til avanceret lydgengivelse.
  Hobbyister kan finde alle dele til den individuelle konstruktion af et højttalersystem med aktiv og passiv højttalerteknologi på Conrad.
  Følgende vejledning forklarer, hvad der er vigtigt, når du vælger højttalere og lydsystemer.

  • Teknologien: hvordan fungerer højttalere?

  • Hvilke højttalersystemer er der?

  • Oversigt over lydsystemer med flere højttalere

  • De vigtigste spørgsmål, når du vælger højttalere

  Teknologien: hvordan fungerer højttalere?

  Højttalere er lydomformere, der konverterer elektriske signaler til akustiske signaler. Moderne højttalere muliggør en mangfoldig gengivelse af musik, tale og lyde. Enhedstypen består normalt af en membran, en elektrisk spole som et drev og stærke permanente magneter.

  Funktionen af en højttaler foregår i flere trin:

  • Der er en elektrisk spole inde i højttaleren som et drev. Strøm flyder gennem denne spole.
  • Strømmen, der flyder gennem spolen, skaber en elektromagnetisk strøm.
  • Derudover er der stærke permanente magneter inde i højttaleren. De permanente magneter trækkes ind i spolen ved hjælp af magnetfluxen og skubbes ud igen.
  • En membran er fastgjort til magneterne. Denne membran vibrerer med magneternes bevægelse. Membranen komprimerer luft gennem dens vibrationer og genererer således hørbare lydbølger.

  Takket være avancerede materialer er moderne højttalere helt klart overlegne end ældre højttalermodeller med hensyn til præcision i lydgengivelse såvel som i de mange facetter af de akustiske outputsignaler. Med et moderne lydsystem kan du nyde stemmer og musik, men også lydoptagelser af lyde som suk, fløjtning, rasling eller trommer med høj lydkvalitet.
  Den tekniske udvikling inden for lydteknologi muliggør også mindre og mindre højttalere med tilstrækkelig god reproduktionskvalitet.
  Forresten: Ultralydsrenseanordninger og analyseanordninger til måling af følsomhed over for bygningers vibrationer er mindre almindelige for højttalere. Her bruges også lydteknologi, hvor en spole får magneter til at vibrere.

  Hvilke højttalersystemer er der?

  Lydsignaler kan gengives via en enkelt højttaler eller gennem et højttalersystem med flere højttalere.

  • En enkelt højttaler er nok til at genkende toner og kontekst. Dog har støj fra en enkelt lydkilde ofte en ubehagelig virkning som direkte lyd.
  • I højttalersystemer, der består af to eller flere højttalere, kombineres lydkilderne på en sådan måde, at den rumlige gengivelse skaber et naturligt lydindtryk (stereo-gengivelse). Nedenfor gives en oversigt over forskellige lydsystemer med flere højttalere.
  Højtalere

  Tip til søgning: Højttalerne i denne kategori er eksterne outputenheder, der ikke fungerer uden en tilsluttet mediekilde.

  Hvis du vil have en alt-i-en-enhed med integrerede højttalere, f.eks. En radiomodtager eller en cd-afspiller, kan du finde en oversigt over vores lydprodukter her.

  For en naturlig lyd skal mindst to højttalere (højre og venstre) bruges, da mennesker har to ører. En højttaler alene kan kun lyde direkte og skaber ikke et rumligt indtryk, hvorfor opslag fra megafoner og lignende individuelle højttalere ofte opfattes som 'knirkende' og ubehagelige.

  Praktisk viden:

  Mange højttalerkasser og -bjælker, der har virkning som de eneste enheder, er kun visuelt en sammenhængende enhed. Ofte er to højttalere skjult bag panelet for rumlig lyd på højre og venstre eller endda LCR-systemer med venstre / højre / centerhøjttalere.

  Højtalere

  Udover de to højttalere til højre og venstre bruges til surroundeffekter en subwoofer til de lave bastoner samt effekter, andre fronthøjttalere, såsom centerhøjttalere og baghøjttalere.

  For at gengivelsen skal fungere som en surroundlyd, skal ikke kun højttalerbokse, men også den tilsluttede mediekilde understøtte lydgengivelsen på flere kanaler. Derfor optages lydindhold på flere lydspor i disse dage.

  Oversigt over lydsystemer med flere højttalere

  Udviklingen af lydsystemer til rumlig gengivelse startede stort set fra biografindustrien.
  Historie om flerkanals lydgengivelse:

  • I begyndelsen var kun en monokanal mulig for lyden, der kørte centralt i fronten.
  • Det fem-kanals system til biografhaller blev senere udviklet med tre højttalere foran og to bageste højttalere. Det var den første stereoafspilning med separate lydspor til højre og venstre.
  • I det firekanalssystem til biograffilm blev der brugt tre fronthøjttalere og en ekstra mono-surroundkanal. Lyden blev spillet på separate bånd samtidigt med det optiske filmindhold. Baseffekten var imidlertid ny, hvorfra subwooferne senere kom ud.

  Lydsystemer med flere højttalere, der er i brug i dag, øges i antallet af højttalere:

  • Højttalerpar: Højttalere sælges normalt som et par, hvor den ene gengiver venstre og den ene højre lydspor til stereolyden.
  • I 2.1-systemer (udtalt "to punkt et") suppleres lyden af de to højttalere med en subwoofer til dybe toner og effekter.
  • LCR-systemer med tre højttalere: LCR står for Venstre, Midt, Højre. Af de tre højttalere afspiller den forreste centerhøjttaler i midten normalt dialoger, højttalerne til højre og venstre komplementerer surroundlyden.
  • 5.1-system: 5.1-systemet til højttalere (udtalt "fem punkt et") har etableret sig i hjemmebiografapplikationer. Den er sammensat af fem højttalere og en subwoofer.
   Bidrag til surround sound fra et 5.1-system:
   1. tre hovedhøjttalere: venstre (L), center / center (C), højre (R)
   2. to surroundhøjttalere til venstre (Ls) og højre (Lr)
   3. en subwoofer til effekter (LFE, står for effekter med lav frekvens eller forbedring af lavfrekvens, så på tysk: "woofer")
  • SSDS-system (7.1): Sony Dynamic Digital Sound (SSDS) har otte forskellige lydkanaler, fem kanaler til fronthøjttalere, to til højre- og venstrehøjttalere og en til subwoofer. Som et 7.1-system er SSDS bedre end andre lydsystemer. Imidlertid er ren SSDS med syv højttalere og en subwoofer kun installeret i store biografer, da de fem fronthøjttalere kræver meget plads for at arbejde optimalt.

  Praktisk viden:

  Når der spilles 7.1-optagelser med andre højttalersystemer, distribuerer en SSDS-processor op til otte kanaler til de eksisterende højttalere, for eksempel til et 5.1-system. I henhold til det samme princip afspilles en 5.1-optagelse på et 2.1-system eller via LCR med mindre lydfordeling, fordi baghøjttalerne mangler.

  De vigtigste spørgsmål, når du vælger højttalere

  Når du leder efter en passende højttaler, skal du tænke igennem følgende spørgsmål på forhånd:

   

  Højtalere

  Hvor skal højttaleren bruges?

  Som hovedregel er højttalere designet til indendørs brug eller til køretøjer. Hvis du imidlertid vil nyde god lyd udendørs, anbefales en ekstern højttaler.

  Højtalere

  Hvor store kan højttalerne være?

  Størrelsen på højttalere bestemmer lydstyrken og basen, da lydbølgerne har brug for resonans plads til deres fulde udvikling. Følgende gælder for højttalere: jo større, jo bedre. De, der har plads nok til at opsætte, bør derfor have en tendens til at foretrække større højttalere og flerkanals lydgengivelser med flere højttalerbokse.
  Info: Soundbars er pladsbesparende højttalerbjælker til montering under fladskærme. For en mere rummelig lyd suppleres de ofte med subwoofere og andre højttalere.

  Hvor mange værelser / hvor meget område skal udsættes for lyd?

  Individuelle værelser:

  5.1-systemer med fem hi-fi-højttalerkasser og en hi-fi-subwoofer skaber lyd i høj kvalitet i stuen.

  I små rum som badeværelser og gange bruges ofte lofter og væghøjttalere.

  For nicher og individuelle arbejdspladser med lav lydkvalitetskrav er minihøjttalere eller små pc-højttalere tilstrækkelige til at forstå lydindhold.

  Biler kan også opgraderes ved hjælp af et lydsystem med flere bilhøjttalere for optimal lydkvalitet.

  Flere værelser:

  Multirumssystemer, der inkluderer flere højttalere i forskellige rum, er i øjeblikket under udvikling. Med et sådant system kan du for eksempel fortsætte med at lytte til din yndlingsmusik, når du går fra stuen til køkkenet.

  Forskellige producenter tilbyder systemer med højttalere med flere rum. I de fleste tilfælde kræver valget, at en producent er specificeret. Her skal kompatibiliteten af komponenter fra en produktserie og den senere udvidelsesmulighed for multi-room lydsystemet overvejes.

  Større områder:

  PA-systemer er PA-systemer til store områder, der skal lydes så jævnt som muligt. PA betyder "offentlig adresse", på tysk for et publikum. Foredragsholdere bruges for eksempel i diskoteker, i mødelokaler for virksomheder eller i wellness-områder.

  Elektroakustiske systemer (ELA) bruges til lydforstærkning af store områder, for eksempel i supermarkeder, på togstationer og på koncerter. Takket være det høje lydtryk overvinder de baggrundsstøj og er derfor lette at forstå, selv i støjende miljøer. I vores butik finder du forskellige højttalere og andre enheder til sammensætning af et individuelt PA-system.

  Hvordan vil du betjene højttalerne?

  Højttalere fungerer som outputenheder og styres ofte via det tilsluttede system, der leverer medieindholdet. F.eks. Kan intelligente højttalere indstilles korrekt via smartphones, pc-højttalere via computeren og bilhøjttalere via beslaget.

  Betjeningsknapperne til højttalere er: 

  • Samarbejde via tilsluttede enheder som stereoanlæg, fjernsyn, computere, smartphones osv.
  • Stemmestyring med passende software, ofte via smartphone
  • Fjernbetjening via LAN eller WLAN (Smart Speaker)
  • Radiostyring via Bluetooth
  • Klassiske fjernbetjeninger med knapper

  Søgetip: Stemmestyrede højttalere til Alexa, Siri og Co. er her.

  Info: Foretagne af højttalersystemer er f.eks. Vigtig

  • at finde den rigtige balance mellem højre og venstre såvel som for- og baghøjttalere til det rumlige indtryk
  • i PA-systemer og multiroom-højttalere, kun til lyd i bestemte områder eller, i tilfælde af bilhøjttalere, til at afspille radioafspilninger for børn primært i bageste sæder
  • at være i stand til at definere forskellige lydprofiler til enkle tale gengivelser, harmoniske støjtæpper eller effektrige actionlyde.

  Hvor mange højttalere skal højttalersystemet bestå af?

  Jo flere højttalere et lydsystem har, jo mere rummeligt lyder det. En oversigt over almindelige flerkanalslydsystemer med forskellige højttalertyper findes ovenfor i afsnittet "Lydanlæg med flere højttalere på et øjeblik".

  Forresten: I dag, når det kommer til at købe højttalere, er du næppe nødt til at gå på kompromis, fordi højttalere ikke kun findes som tykke sorte kasser som før, men med elegant design i forskellige farver og former.

  Bør højttalerkabler lægges?

  Praktisk viden: Generelt transmitteres lydsignaler med højere kvalitet, når de er forbundet end via radio. Radioforbindelser producerer altid tab i lydkvalitet, fordi de er overlejret af andre lydbølger, såsom WLAN'er i nærheden eller mobiltelefonbølger.
  Ved tilslutning af højttalere skal forskellige typer forbindelser overvejes separat, så der kan foretages et differentieret valg.

  Server kabler eller radioforbindelser på højttalere

  • forbindelsen til enheden, der leverer lydindholdet
  • forbindelsen mellem forskellige højttalere af et lydsystem med hinanden
  • strømforsyningen til højttalere.

  Når du vælger højttalere, skal du altid gennemgå alle tre forbindelsestyper i dit hoved og vælge kabel- eller radiokontrolindstillinger.

  Bemærk: Højttalere med radioforbindelse via WLAN eller Bluetooth kræver stadig et forbindelseskabel til strømforsyningen, medmindre de betjenes med batterier.

   

  Vil du tilslutte hovedtelefoner lejlighedsvis?

  Hvis du værdsætter, at du lejlighedsvis er stille ved at tilslutte hovedtelefoner til lydsystemet, skal du være opmærksom på de passende tilslutningsmuligheder, når du køber nye højttalere. Når der spilles via hovedtelefoner, aktiveres kun to højttalere til venstre og højre for hvert øre, optagelser af højere kvalitet udsendes med færre lydspor.