Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  Ting at vide om harddiske

  Harddiske og SSD'er repræsenterer blandt computerens komponenter hukommelsen på en computer. Den måde, de arbejder på, er dog anderledes. Find ud af i vores guide forskellene mellem harddiske og SSD'er, fordelene ved flashdrev og hvad du skal passe på, når du køber.

  • Hvor bruges harddiske og SSD'er?

  • Hvad er fordele og ulemper ved en SSD sammenlignet med en harddisk?

  • Holdbarhed på SSD-harddiske?

  • Nuværende grænseflader til SSD'er og harddiske
  • Hvad skal jeg passe på, når jeg køber en harddisk eller SSD?

  • Vores praktiske tip: Ikke alle harddiske er egnede til drift i NAS!

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om harddiske og SSD'er

   
   

  Hvor bruges harddiske og SSD'er?

  Interne SSD-harddiske

  Ingen computer kan klare sig uden en harddisk, uanset om det er en stationær computer, en notesbog eller en server i datacentret. Den klassiske SATA HDD erstattes mere og mere af såkaldte Solid State Drives (SSD). En SSD-harddisk er baseret på flashhukommelse. Dette er også installeret i mobile enheder såsom tablets, smartphones eller mp3-afspillere. Kort sagt: hvor data, billeder eller musik er gemt permanent, bruges enten en harddisk eller et solid state-drev. I vores sortiment finder du et stort udvalg af interne harddiske og eksterne harddiske. Derudover har vi et bredt udvalg af harddisktilbehør såsom monteringsrammer eller harddiskhuse.

   
   

  Hvad er fordele og ulemper ved en SSD sammenlignet med en harddisk?

  SSD-kort fra SanDisk

  Mens dataene på en konventionel SATA-harddisk er gemt på hurtigt roterende magnetiske diske, er SSD-harddiske baseret på flash-hukommelseschips. Sandsynligvis den største fordel ved SSD-harddiske er den betydeligt højere dataoverførselshastighed, som kan være over 4000 MB / s afhængigt af grænsefladen. Derimod opnår selv de hurtigste harddiske i bedste fald hastigheder på omkring 300 MB / s. Derudover er SSD-harddiske meget robuste. Der er ingen bevægelige dele indeni, og brug er ikke et problem selv på ujævn bilrejser. I tilfælde af en harddisk ville læse / skrivehovederne på den anden side ramme de roterende magnetiske diske og efterlade defekte sektorer.

  Harddisk

  SSD-harddisken kan også prale af minimale adgangstider, lavt strømforbrug og absolut lydløs drift som pluspoint. Indtil videre ser alt ud til at tale til fordel for SSD-lagring, men der er bestemt ulemper:
  SATA-harddiske fås i øjeblikket med en lagerkapacitet på op til 18 TB. I modsætning hertil er den maksimale lagringskapacitet på et solid state-drev i øjeblikket 8 TB.
  Derudover er en SSD-harddisk i passende størrelse betydeligt dyrere end en harddisk.

   

  Holdbarhed af SSD-harddiske

  Hvor holdbar en SSD-harddisk faktisk er, diskuteres igen og igen i medierne. Spørgsmålet er helt berettiget, fordi flash-hukommelsesmoduler kun kan klare et bestemt antal skrivecyklusser. Hvor mange cyklusser dette er afhænger primært af typen af hukommelse i drevet. Fire forskellige flashhukommelsesvarianter kan i øjeblikket vises her: SLC står for Single Level Cell og betyder, at hver celle kan gemme nøjagtigt 1 bit. SLC-minder er de mest holdbare, men også langt de dyreste. Sådanne SSD-harddiske bruges derfor, uanset hvor der er en høj skrivebelastning. Dette kan f.eks. Være tilfældet med en server eller en arbejdsstation. Forkortelsen MLC står for Multi Level Cell. Normalt lagres 2 bits pr. Celle i denne type hukommelse. MLC-lagring er blevet en solid standard for interne SSD-harddiske. Det tilbyder høj holdbarhed kombineret med et godt forhold mellem pris og ydelse. SSD-harddiske baseret på MLC er velegnede til spilcomputere, men også til professionelle applikationer, der ikke har en permanent høj skrivebelastning.

  En TLC-hukommelse (Triple Level Cell) lagrer 3 bits pr. Celle. De tilgængelige skrivecyklusser falder markant sammenlignet med MLC-hukommelsen. Med hensyn til pris er TLC dog betydeligt billigere. En SSD-harddisk af denne type er velegnet til computere og notebooks i forbrugersektoren og til enkle kontorcomputere. QLC (Quadruple Level Cell) er den seneste udvikling inden for flashhukommelse. 4 bits kan gemmes pr. Celle. Dette sænker prisen betydeligt igen, men antallet af tilgængelige skrivecykler er lavere. Med hensyn til hastighed er der også nogle kompromiser i forhold til de andre lagertyper. En sådan intern SSD er derfor kun egnet til forbrugercomputere eller kontorcomputere, hvor der udføres enkle aktiviteter.

  Men hvad betyder disse værdier i praksis? Hver producent garanterer forskellige TBW-værdier (TBW = Total Bytes, der skal skrives) for deres produkter. Dette er den mængde data, der kan skrives til en SSD i løbet af dens levetid. Mens en TBW-værdi på 17,5 petabyte (PB) er mulig for en 1000 gigabyte SSD med SLC-lagring, er TBW-nummeret for en SSD af samme størrelse med MLC-lagring kun 9 PB. Med TLC falder værdien til 2,5 til 5 PB og når med QLC kun 360 TB.

   
   

  Nuværende grænseflader til SSD'er og harddiske

  SSD-kort fra Intel

  Interne harddiske er normalt altid forbundet via et SATA-interface. Dette gælder både 3,5 tommer harddiske og 2,5 tommer harddiske. I modsætning hertil bruger arbejdsstationer eller servere SAS-harddiske, som stort set har erstattet den ældre SCSI-standard. Interne SSD'er er også tilgængelige med en SATA-grænseflade. Sådanne modeller er normalt tilgængelige i 2,5-tommers format. Men der er også GB SSD'er i 1,8 eller 3,5 tommer huse.

  M.2 SSD'er er et meget interessant alternativ: Disse kompakte plug-in-kort tilsluttes direkte i det tilsvarende slot på bundkortet uden kabler. Men pas på, M.2 er ikke det samme som M.2! Interfacet kan tilsluttes via SATA såvel som via PCIe. Forskellene er betydelige: Mens en M.2 GB SSD opnår en typisk læsehastighed på maksimalt 550 MB / s, opnår PCIe-versionen over 3000 MB / s. En PCIe 4.0 SSD opnår endnu højere overførselshastigheder ved en kompatibel slot. Eksterne harddiske har normalt et USB-interface. Her bør du undgå USB 2.0, hvis det er muligt, og bruge mindst en model med USB 3.0 eller endnu bedre USB 3.1. Dette gælder især for eksterne SSD-harddiske. USB 2.0 ville kun sænke drevet.

   
   

  Hvad skal jeg passe på, når jeg køber en harddisk eller SSD?

  DiskStation

  En intern SSD-harddisk skal være en del af enhver moderne stationær pc. Den høje hastighed ved datatransmission muliggør et særligt responsivt system. Forstyrrende ventetider, indtil det næste program er indlæst, elimineres stort set. Et godt kompromis er et mindre flashdrev kombineret med en harddisk, der har nok GB lagerplads. Operativsystemet og ofte anvendte programmer er ideelt placeret på den hurtige SSD, mens data og mindre hyppigt anvendte værktøjer er gemt på den interne SATA HDD.

  På grund af deres robusthed bør kun SSD'er bruges i en notesbog. Med ældre notebooks kan du tilslutte en 2,5-tommers model via SATA, med nyere enheder anbefales en særlig hurtig M.2 SSD. En kapacitet på 250 GB er normalt tilstrækkelig til enkle kontoropgaver. Brug af SSD'er kan også give mening, når du betjener et NAS-system. Flash-drev bruger mindre strøm, og i det mindste i tilfælde af 2,5-tommer SATA-modeller har de ikke brug for køling. Men hvis du har brug for en lagerkapacitet på flere tusinde GB, er der ikke nogen omkring HDD-harddiske.

   
   

  Vores praktiske tip: Ikke alle harddiske er egnede til drift i NAS!

  En NAS kører normalt 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen. En normal stationær harddisk er ikke designet til en sådan belastning. Kontroller derfor, når du køber, at harddisken er egnet til kontinuerlig drift. Mange producenter har harddiske i deres sortiment, der er specielt optimeret til brug i NAS-systemer.

   
   

  FAQ - Ofte stillede spørgsmål om harddiske og SSD'er

  Hvad er en SSHD-harddisk? 

  En SSHD er et hybriddrev, der kombinerer flashhukommelse med en konventionel harddisk. Her skrives det først til "turbohukommelsen" og derefter fra solid state-hukommelsen til harddisken. Dette har den fordel, at brugeren modtager et system, der er lige så lydhørt som med en SATA SSD. Men hvis den sædvanligvis stramme flashhukommelse ikke ryddes hurtigt nok, falder overførselshastighederne hurtigt til niveauet for de flere GB harddiske. 

  Hvad er et raid-system?

  RAID står for Redundant Array Of Independent Disks. Funktionen leveres af specielle controllere og gør det muligt at organisere flere harddisk- eller SSD-drev. For eksempel med RAID-niveau 0 gemmes hver fil, der skal gemmes i lige store dele på flere harddiske. Der er ingen redundans i dette tilfælde, men transferraten stiger. Med RAID 1 lagres en fil på flere harddiske, hvilket skaber redundans.