Købes oftest

  Meest gekocht

  Bedst bedømte produkter

  Best beoordeelde producten

  Rådgiver

  Inden for elektronik er ensrettere den mest normale ting i verden. Disse kredsløb sikrer, at vekselspændingen omdannes til en direkte spænding, heraf navnet ensretter. Ikke desto mindre er der mange forskellige former og størrelser, og det er ikke altid indlysende, hvilket produkt du skal vælge. Nedenfor får du en forklaring.

  Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

  Værd at vide til ensrettere

  • Was ensrettere?

  • Udviklingen i ensretteren

  • Hvordan fungerer ensrettere?

  • Kan ensrettere endnu mere?

  • Hvilke ensrettere finder du hos Conrad?

  • Hvad skal du være opmærksom på, når du anvender ligere?

  Was ensrettere?

  Strømforsyningen leverer en vekselspænding på 230 volt med netfrekvens på 50 Hz i en stikkontakt i hjemmet. I nogle lande er andre spændinger (110 volt) og netfrekvenser (60 Hz) normale.

  Ensrettere

  Dermed kan mange husholdningsmaskiner fungere direkte, såfremt de er udviklet til denne spænding. Men hvis der kommer elektroniske styrekomponenter i spil, er jævnspænding nødvendig. Også drift af forskellige elektriske apparater som forskellige slags forstærkere og elektroniske styringer kræver jævnspænding.

  Som slutbruger får man som regel ikke meget ud af det, da den nødvendige forsyningsspænding af typen og højden i henhold til komponenter i de pågældende apparater leveres via strømforsyninger. Fra den sinusformede netspænding opnås den nødvendige spændingshøjde ved hjælp af en transformator. bereitgestellt. For at omforme denne stadig sinusformede vekselspænding til den nødvendige jævnspænding, anvendes ensretteren i kombination med andre elektroniske komponenter.

   

  Udviklingen i ensretteren

  Den første ensretning, der allerede blev indført af forskellige forskere i slutningen af 19. Der blev udviklet og patenteret i løbet af det 21. Århundrede, var kun tale om små el-styrker. For at opfylde kravene til den stigende anvendelse af elektrisk energi er der med tiden blevet afprøvet allestedsfulde metoder til at omdanne vekselspænding til jævnspænding. Dette omfattede elektromekaniske løsninger med veksel- og jævnstrømsmotorer på en bølge, kredsløbsteknikker, der afslørede deres svagheder ved kontaktabbrand.

  Over mange, til dels eksperimentelle veje, bl.a. ved brug af rør og glimpærer, er der opstået en tørensretter med dens typiske pladekonstruktion, baseret på det kemiske element Selen.

  Først da transistoren blev opfundet kort efter anden Verdenskrig, blev den såkaldte p-n-overgang (positiv-negativ) udnyttet, idet en oprettet spænding kun kan strømme gennem halvlederkrystaller i én retning, mens strømmen i den modsatte retning er spærret. Dermed blev der mulighed for meget små ensretter-komponenter på halvlederbasis, først i form af germanium- og derefter silicium-dioder. Sidstnævnte er mere temperaturbestandigt end deres kemiske "slægtninge".

   

  Hvordan fungerer ensrettere?

  Den oprettede vekselspænding kan - alt efter ensretterdiode - for eksempel ske ensretteren med den positive halvaksel, mens den negative halvaksel spærres (pause). For at puffere »pauser« i strømforsyningen anvendes der kondensatorer på jævnstrømssiden, som »springer«, når den negative halvbølge er spærret.

  Ensrettere

  For at gøre ensretnings-processen mere effektiv udviklede den tyske fysiker Leo Graetz brokoblet ensretter, der efter ham er opkaldt som et Graetz-kredsløb og forsynet med fire definerede dioder.

  Efter ensretningen kommer kun de positive halvbølger uden pause til via negative halvbølger. Derved har bølgethed den dobbelte frekvens for den oprindelige vekselspænding , hvilket was reduceret besværet ved at glatte.

  En lignende effekt er den såkaldte midterensretter, som dog kræver en transformator med halpunktskapning. Denne form for ensretning har den fordel, at der kun kræves to dioder.

  Ved trefasede vekselstrøm anvendes ensretter, for eksempel i bilgeneratorer, hvor glatning overtages af bilbatteriet.

   

  Kan ensrettere endnu mere?

  Ensretterdioderne skal være forsynet med en »meddelelse« om, hvornår de skal igennem den pågældende halvbølge, og der kan gennemføres spændingsregulering. Rangering under fagbegrebet "styring med fasesnit". Komponenterne er tyristor.

  Via målrettet kobling af dioder og kondensatorer er desuden mulighed for spændingskoblinger og -mangedobling. Denne teknologi er for eksempel brugt i TV-apparater med billedrør for at opnå høje anodespændinger.

   

  Vores praktisk tip

  Halvlederkomponenter er temperaturfølsomme. Ved lodning af ensretteren skal du derfor være opmærksom på, at dioderne ikke bliver termisk overbelastet, og at der ikke ligger nogen mekanisk stress på tilslutningerne. På hobbyområdet anbefales det at bruge loddestationer, som kan indstilles til pålidelig loddetemperatur.

   

  Hvilke ensrettere finder du hos Conrad?

  Ensretteren i vores butik er opdelt i:

  Broensretter

  Broensretter forener det tidligere nævnte gradientkredsløb i ét kabinet. De er tilgængelige til spændinger fra 40 til 1.800 volt. Under menupunktet »Konfiguration (diode)« er antallet og koblingen af dioderne angivet. Der findes forskellige kabinetformer.

  Ensretter-diode-arrays

  Ensrettere-diode-arrays samler også flere dioder i et hus, men de er ikke opbygget ved hjælp af brokobling, men er tilgængelige via de udvendige tilslutninger, så de opfylder kravene til det pågældende elektroniske kredsløb. Til denne ensretter er der også mange forskellige husformer.

  Der kan nævnes en »Schottky-diode«. Den består af en metalhalvlederovergang, der især viser sit værd ved højfrekvente anvendelser - for eksempel i switch-mode-strømforsyninger. Denne udvikling blev opkaldt efter den tyske fysiker Walter Schottky. Mange af disse komponenter er udviklet til industrielle forarbejdningsteknikker.

   

  Hvad skal du være opmærksom på, når du anvender ligere?

  Ensretningselementer skal overholde de nationale love og forskrifter. Derudover er diverse dioder velegnede til anvendelse i kontormaskiner, kommunikationsanordninger, måleapparater og husholdningsapparater. Mange fabrikanter tilbyder separate komponenter til anvendelse i områder med særlige sikkerhedskrav, f.eks. fly, motorkøretøjer og redningsudstyr.

  Det er vigtigt, at ensretteren altid anvendes med de passende elektriske parametre. Vær desuden opmærksom på producentens datablade for at kunne overholde begrænsninger eller betingelser. Datablade kan downloades gratis på den pågældende produktside.

  Anvend kun små spændinger fra specielle strømforsyninger til eksperimenter med jævnledere og ingen 230-volt-netspænding.