bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Ting at vide om luftkompressorer

Luftkompressorer er luftkompressorer, der f.eks. Bruges til at fylde luft i bildæk. Der er elektriske kompressorer og enkle modeller, der betjenes med muskelkraft.

Luftkompressorer genererer trykluft ved forskellige tryk. Både stationære luftkompressorer og mobile modeller med batteridrift er tilgængelige til bilsektoren. Nogle af luftkompressorerne har forskellige vedhæftede filer, så de også kan bruges til oppustning af cykeldæk, til luftmadrasser og lignende oppustningsredskaber.

  • Hvordan fungerer luftkompressorer?

  • Hvilke luftkompressorer er der?

  • Dette er det, der betyder noget, når du vælger en luftkompressor 

  • Sikkerhedsinstruktioner til drift af elektriske luftkompressorer

Hvordan fungerer luftkompressorer?

Luftkompressorer

Forresten: Teknisk set er der slet ingen luftpumpe. Fordi maskiner, der komprimerer luft, kaldes kompressorer. På den anden side, hvis væsketrykket øges, er det pumper. Ikke desto mindre har udtrykket luftpumpe sneget sig ind i hverdagssproget, og af vane taler vi om cykelluftpumper og lignende, som faktisk er kompressorer.

Luftkompressorer tilføjer endnu mere luft til en lukket gas, f.eks. I et bildæk, gennem mekanisk arbejde. Denne trykluft blandes med den eksisterende luft. Fordi der nu er flere luftpartikler i samme volumen af den lukkede gas, øges densiteten og dermed trykket.

Leveringshastigheden for en luftkompressor angiver, hvor meget luftvolumen kompressoren er tilføjet pr. Tidsenhed. Jo højere volumenstrømmen fra kompressoren er, desto hurtigere stiger trykket, hvis lydstyrken ikke kan ændre sig, fordi den er i et afgrænset rum i tilfælde af dæk, luftmadrasser osv. Trykket af trykluft er større end det tryk, der hersker uden for bildækket i atmosfæren (overtryk).

Det maksimale driftstryk, som en kompressor kan generere, er angivet i bar. 1 bar svarer omtrent til det regelmæssige lufttryk på jordens overflade eller det tryk, der genereres af en vandsøjle, der er ti meter høj. Værdier over 1 bar er derfor et overtryk, der genereres.

Hvilke luftkompressorer er der?

Luftkompressorer

Luftkompressorer

Med hensyn til drift adskiller trykluftteknologi sig fra kompressorer i:

  • Luftkompressorer, der drives af en elektrisk motor
  • Luftkompressorer, der drives af muskelkraft, for eksempel via en fodpedal

Begge typer bruger mekanisk energi til at levere trykluft. Dog anvendes elektrisk energi i elektriske luftkompressorer til at generere denne mekaniske energi. Med enkle luftkompressorer skal den mekaniske energi på den anden side påføres af brugeren.
Effekten af elektriske luftkompressorer er angivet i kW. En elektrisk motor overtager drevet, som presser luftstrømmen i en retning.
Tip: Elektrisk drevne luftkompressorer er mere kraftfulde og kan generere højere tryk. Rent mekaniske modeller er ikke afhængige af strømforsyning, de er mere robuste i konstruktionen og arbejder mere stille.

Volumen pumper

Luftkompressorer

Volumenpumper adskiller sig fra rene luftkompressorer ved at de kan ændre retningen af luftstrømmen. Så de er også velegnede som trykreduktionsmiddel til frigivelse af luft.
Enhver, der nogensinde har kæmpet med at tømme en fuldt oppustet luftmadras, ved om vigtigheden af dræningsfunktionen. Den automatiske dræning med en elektrisk volumpumpe sparer enorme mængder tid, energi og nerver.
Bemærk: Producenten skelner ikke altid direkte mellem kompressor og volumenpumpe. Se de dokumenter, der fulgte med en kompressor, for at finde ud af, om en vare ikke kun understøtter inflation, men også omvendt deflation.

Dette er det, der betyder noget, når du vælger en luftkompressor

Luftkompressorer

Det maksimale driftstryk, som en luftkompressor kan generere, er afgørende for praktisk brug. Hvis du allerede har et specifikt applikationsmål, skal du undersøge, hvor højt det optimale driftstryk skal være. For eksempel til dæktryk på din bil. Luftkompressoren skal i det mindste være egnet til dette driftstryk.
Du har også brug for passende tilbehør til tilslutning af luftkompressoren for at fylde en bestemt oppumpningsenhed. Med mange kompressormodeller er flere tilbehør inkluderet i leveringsomfanget, for eksempel ud over bildæk også til cykeldæk, gæstesenge og kugler.

Hvis du vil vælge en elektrisk kompressor, er ud over driftstrykket de elektriske parametre for driftsspænding, tilslutninger og mulig batterilevetid relevante. Som regel leveres kompressorer med 230 til 250 V fra normale stikkontakter, nogle modeller understøtter også strømforsyningen via 12-volt cigarettænderstikket i bilen. Til mobil drift af luftkompressorer er der modeller med et batteri.
Det aktuelle tryk er normalt angivet med en manometer på kompressoren. Normalt er dette et analogt display. Med nogle elektriske luftkompressorer bruges en eller flere skærme i stedet som et digitalt display.
Tip: Planlæg den hyppige transport af luftkompressoren, vær opmærksom på enhedens vægt og dimensioner. Vi anbefaler også en model med en bæretaske som tilbehør til mobil brug.

Luftkompressorer

Sikkerhedsinstruktioner til drift af elektriske luftkompressorer

Læs brugsanvisningen grundigt inden brug.

Luftkompressorer

Brug altid et passende tilbehør, så forbindelsen mellem kompressoren og oppustningsredskabet lukker godt og ikke løsnes spontant. Ellers kan den genstand, der skal pustes, afvises af det høje lufttryk og flyve brat væk, eller slangen på luftkompressoren udgør også en risiko for kvæstelser, hvis den pludselig hvirvler rundt på en ukontrolleret måde.

Når du fylder luft, skal du altid være opmærksom på trykindikatoren på kompressorens manometer. Overhold processen i hele perioden og lad aldrig kompressoren være uden opsyn, mens den fungerer. Især hvis trykluftkompressoren kan generere et større tryk, end det objekt, der skal oppustes, kan modstå. For eksempel hvis en luftmadras brister på grund af for stort tryk.

Trykluftkompressorer til andre applikationer end bilindustrien kan findes her.
Du kan finde cykelkompressorer til genopfyldning af hjuldæk her.