Købes oftest

    Meest gekocht

    Bedst bedømte produkter

    Best beoordeelde producten

    Rådgiver

    Texten nedan är maskinöversatt från tysk originaltext.

     

       

    Interessante fakta om batterier

    Den moderne teknologis trådløse frihed ville ikke være mulig uden kraftfulde batterier. Uanset om det er en smartphone, notebook, MP3-afspiller, støvsuger eller endda en drill: den nyeste batteriteknologi i alle disse elektroniske enheder sikrer pålidelig drift og lang levetid. Så at det forbliver sådan i lang tid, skal batterierne i de respektive enheder oplades korrekt og vedligeholdes. Men batterisorten er lige så stor som forskellige enheder. Og hvert batteri skal behandles og plejes individuelt. Men hvis du følger nogle vigtige grundlæggende regler, vil du nyde dine batterier i lang tid.

    • Hvad er et batteri?

    • Hvilke typer batterier er der?

    • Hvilke almindelige batterikonstruktioner er der?

    • Hvordan oplades batterier korrekt?

    • Hvordan skal batterierne håndteres korrekt?

    • Sådan finder du det rigtige batteri

    • De mest almindelige spørgsmål om batterier

    Hvad er et batteri?

    Et batteri eller akkumulator er en sekundær celle, der er genopladelig. Dette betyder, at batterier kan bruges flere gange. Hvis et batteri er afladet, skal det genoplades ved hjælp af en oplader, der er egnet til batteriteknologi. Genopladelige batterier er især velegnede til enheder med høje strømbehov.

    I modsætning til genopladelige batterier er batterier primære celler og kun beregnet til engangsbrug. Hvis et batteri er afladet, skal det sendes til genbrug. Batterier er egnede til enheder, der kun bruges lejlighedsvis, har lave energikrav og skal være klar til brug når som helst.

    Desværre er udtrykket batteri og batteri undertiden forvirrede. Bilforhandlere kan lide at tale om bilbatterier, men det er faktisk blybatterier.

    På grund af ingredienserne er bortskaffelse af batterier og genopladelige batterier i husholdningsaffald absolut forbudt.

    Yderligere information om bortskaffelse af batteri / akkumulator

    Hvilke typer batterier er der?

    Ud over batterikonstruktionen, som normalt specificeres af den enhed, der skal leveres, er batteritypen eller batteriteknologien meget vigtig. Afhængigt af batteriteknologien bruges forskellige stoffer til konstruktion af den genopladelige energilagring.

    Bly-batterier

    De ældste og også billigste batterier er stadig blybatterier. Disse batterier fås f.eks. Som blysyrebatterier, der bruges i bilindustrien. Vedligeholdelsesfrie blygelbatterier er tæt lukket og kan derfor bruges i enhver position. Disse batterier bruges i hoppestartere, UPS-systemer, alarmsystemer eller som solbatterier. Med AGM-batterier eller blyfleece-batterier opbevares den fortyndede svovlsyre i en glasfiberfleece. Anvendelsesområdet er identisk med gelbatterier. De bruges også ofte som motorcykelbatterier. 

    Genopladeligt bly-batteri

    Et lukket bly-fleece-batteri med 12 V og 7,2 Ah.

    Fordele:

        - Billigt køb
    - Værdier med høj kapacitet
    - Robust

    Ulempe:
    - Meget følsom over for dyb udladning

    Til blybatterierne
     

    NiCd-batterier

    Indtil for et par år siden var nikkel-cadmium-batteriet uovervindelig i applikationer med ekstremt høje effektbehov som elværktøj og højtydende drev i modelfremstilling. I mellemtiden er denne type batteri næsten fuldstændigt erstattet af lithiumpolymerbatterier.

    NiCd-batterier

    Takket være loddemærker kan disse NiCD-batterier loddes individuelt sammen. 

    Fordele:

        - Lavere anskaffelsesomkostninger end med NiMH-batterier
    - Til ekstremt høje effektbehov og hurtig opladning
    - Meget koldt resistent

    Ulempe:
    - Skal udfyldes regelmæssigt inden opladning.

    Bemærk: På grund af de giftige tungmetaller er der et generelt salgsforbud. De eneste undtagelser er NiCd-batterier til trådløse elværktøjer, til nød- og alarmteknologi og til medicinsk teknologi.

    Til NiCd-batterierne

    Hukommelseseffekten

    NiCd-batterier har en fantastisk hukommelse
    Den såkaldte hukommelseseffekt gør selv det stærkeste batteri svagt. Oplad derfor kun et nikkel-cadmium-batteri, når det er helt afladet. Ellers kan der dannes cadmiumkrystaller på den negative elektrode. Batteriet bemærker denne ufuldstændige udladningstilstand og gemmer det som tomt. Der er faktisk stadig kapacitet under dette udledningsniveau - kun det kan ikke længere bruges. Med yderligere ufuldstændige udladningscykler falder ydelsen mere og mere. For at undgå denne hukommelseseffekt skal du aflade NiCd-celler fuldstændigt nu og da. Dette forlænger batteriets levetid markant.

     

    NiMH-akkubatterier

    Nikkelmetallhydridbatterier (NiMH) er især kendetegnet ved deres miljøvenlighed. De kan opbevare mere energi end NiCd-batterier og lider ikke under hukommelseseffekten. Som et resultat er NiMH-cellebatterier udbredte og meget populære blandt brugerne.

    NiMH-akkubatterier

    NiMH-batterier i forskellige design og design.

    Fordele:

       - Fri for det giftige tungmetalcadmium
    - Tilbyder en højere kapacitet med det samme design
    - Ingen hukommelseseffekt

     Ulempe:
    - Højere anskaffelsesomkostninger end NiCd-batterier
    - Mere følsom over for koldt end NiCd-batterier
    - Stærk afladning ved længere opladning (undtagelse: et NiMH-batteri med lav selvudladning som Conrad Endurance, Sanyo eneloop eller Varta Ready2Use)
    - Den anvendte oplader skal være designet til NiMH-batterier

    Til NiMH-batterierne
     

    NiZn-batterier

    Nikkel-zink-batteriet (NiZn) er den ideelle løsning, hvis enheder med NiMH-batterier ikke fungerer eller kun fungerer upålideligt på grund af den lave spænding på 1,2 V / celle.

    NiZn-batterier

    Nikkel-zink-batterier med 1,6 V / celle tilbyder mere spænding end batterier.

    Fordele:
    - Høj spænding på 1,6 V / celle
    - Høj energitetthed og cyklusstabilitet
    - Meget koldt resistent

     Ulempe:
    - Opladeren skal være designet til NiZn-batterier.

    Til NiZn-mikrobatterier
    Til NiZn-Mignon-batterier
     

    Li-ion- eller LiPo-batterier

    Som en gennemprøvet strømforsyning til mobiltelefoner, smartphones, bærbare computere og digitale kameraer bruges nu også lithiumbatterier med høj kapacitet som lette drevbatterier i modelfremstilling. Lithium-batterier er dog stadig relativt dyre og kan kun oplades med specielle opladere. Hvis den maksimale ladespænding overskrides, kan lithiumbatterier let ødelægges.

    Li-ion- eller LiPo-batterier

    På trods af deres kompakte design giver lithium-batterier høje kapaciteter.

    Fordele:
    - Høj spænding på 3,6 - 3,7 V / celle
    - Høj energitetthed
    - Forskellige design tilgængelige

     Ulempe:
    - Opladere skal være designet til litiumbatterier.

    Til Li-ion-batterierne
    Til LiPo-batterierne
     

    Hvilke almindelige batterikonstruktioner er der?

    Lady batterier
    Mikrobatterier
    Mignon-batterier 
     
    De fleste små elektroniske enheder (f.eks. Fjernbetjeninger, ure, kompakte lommelygter eller vægte) kan udstyres med lady-, mikro- eller mignon-batterier i variabelt antal. På grund af det lave strømforbrug på de enheder, der skal betjenes, tilbyder disse batteristørrelser stadig tilstrækkelig lange driftstider.
    BabybatterierBaby (C) -batterier, der er lidt større end Mignon-batterier, har betydeligt højere kapacitet. De bruges fortrinsvis i apparater såsom børnetøj, der har et øget strømbehov.
    Mono-batterierSom det største rundcellebatteri bruges mono-batteriet primært i højtydende enheder, såsom bærbare radioer eller i lommelygter. Disse høje kapaciteter af disse batterier garanterer lange driftstider.
    9 V-batterierDer kræves 9 V-batterier til nogle specielle enheder. De består af flere små individuelle celler, der kan rumme huset til blokbatteriet. 9 V-batterier bruges ofte i måleenheder.
    BatteripakkerSom praktiske enheder med høj kapacitet til energilagringsenheder er batteripakker særligt populære til modelfremstilling. På grund af de næsten ubegrænsede kombinationsmuligheder kan individuelle batterier sættes sammen til enhver anvendelse.

    Nogle gange er der forskellige navne på de forskellige batteristørrelser:

    dame

    HR1, 50NH, N, LR1, LR01, E90, LR1-N, LR1 / E90, 4001, AM5, KN, MN9100, MN9100 / N, UM5, R1, KN-2, 810, 910A, L1129

    Mikro

    HR3, HR03, UO100557, DC2400, DC2400B4N, LR03, AAA, LR3, AM4M8A, AM4, S, MN2400, 824, E92, LR03N, 24A, K3A, R3, R03, 7526, UM4, Ministilo, V2500PX

    AA

    HR6, HR06, CEF80, RB104358, LR06, AA, LR6, AAB4E, AM3, M, MN1500, 815, E91, LR6N, 15A, KAA, R6, R06, BA3058, U7524, UM3, Stilo, V1500PX

    C-batteri

    HR14, LR15, C, AM2, L, MN1400, 814, E93, LR14N, 14A, KC, R14, BA3042, U7522, UM2, 1/2 Torcia

    Mono

    HR20, LR20, D, AM1, XL, MN1300, 813, E95, LR20N, 13A, KD, R20, LR20L, BA3030, U7520, UM1, Torcia

    9 V-batteri

    HR6F22, HR9V, HR22, 6LR61, 6LR21, 6AM6, 6LP3146, MN1604, A1604, E Block, LR22, 522, 6LF22, 1604A, K9V, 6R21, 6R22, BA3090 / U, 6F22, PP3HP, 006P, AM6F, 66 , M1604, 4022, BLOC, CLR6, KA9, ND65V, U9VL-JP

    Hvordan oplades batterier korrekt?

    Bly-batterier

    Et tomt blybatteri er i stand til at trække en ekstrem høj strøm. Af denne grund skal ladestrømmen ved starten af opladningen være begrænset til blybatterier med høj kapacitet. Denne grænse kan enten bestemmes af det maksimale. Effektiviteten af opladeren eller ved hjælp af en elektronisk strømstyring. Niveauet for ladestrømmen skal svare til ca. 1/20 til 1/10 af kapacitetsværdien. For et 16 Ah-batteri vil ladestrømmen være 0,8 - 1,6 A.

    Først stiger spændingen stejlt, indtil den indstillede ladestrøm flyder (t1). Under opladningsprocessen vil ladespændingen fortsætte med at stige med konstant strøm indtil max. tilladt spænding nås. Nu fortsætter ladestrømmen med at falde, mens ladespændingen forbliver den samme. Hvis strømmen falder under et minimum (t3), er blybatteriet fuldt opladet. 

    Blysyrebatteriets opladningskurve

    Typisk opladningskurve for et blybatteri

    NiMH-akkubatterier

    NiMH-batterier oplades med konstant strøm. Hvis ladestrømmen kan indstilles manuelt, skal den være ca. 3/10 af kapacitetsværdien. For et batteri med 2000 mAh ville ladestrømmen være 600 mA. I tilfælde af hurtigopladere bestemmes og reguleres niveauet for ladestrømmen automatisk på grundlag af batteriets opførsel. Spændingen stiger derefter meget hurtigt, indtil den krævede ladestrøm flyder (t1).

    Registreringen af, når batteriet er fuldt opladet, er baseret på ladespændingskurven. I sidste ende danner dette en typisk pukkel. Selvom der fortsat indlæses energi i batteriet, falder ladespændingen (t2). Detekteringen af den negative spændingsændring kaldes minus delta U eller minus delta peak shutdown. Jo højere ladestrømmen, desto mere udtalt er spændingsfaldet.

    NiMH-opladningskurve

    Når ladestrømmen er slukket, skal korte strømimpulser sikre, at batteriet er opladet.

    Lithium-batterier

    Lithium-batterier oplades på samme måde som blybatterier. En defineret strøm flyder ved opladningens start indtil det maksimale. tilladt ladespænding nås. Strømmen falder derefter, mens spændingen forbliver konstant. Hvis minimumsværdien er underbillede, slukkes opladeren.

    Spændingsværdierne pr. Celle varierer imidlertid afhængigt af cellekemi. Derudover er det maks. Opladningsspænding pr. Celle skal overholdes med absolut nøjagtighed. Med multi-cellers litiumbatterier bruges balancerelektronik til at holde alle celler i en batteripakke på samme niveau.

    Afhængigt af applikationen installeres balancerelektronikken enten direkte i batteripakken eller i enheden. Når det drejer sig om drevbatterier, der bruges i modelfremstilling, er balanceringselektronikken for det meste integreret i opladere.

    I nogle tilfælde er individuelle celler også forsynet med beskyttelseskredsløb, så ladespændingen ikke overskrides.

    Lithium-enkeltcelle med beskyttelseskredsløb.

    Vigtigt!

    Oplad kun batterier med den oplader, der også er designet til det respektive batteri. Ideelt set inkluderer producenterne passende ladekabler eller opladere med de respektive produkter. I dette tilfælde skal kun de opladningsmuligheder, der er angivet af producenten, bruges.

    For eksempel, hvis et Li-ion-batteri oplades med en oplader, der kun er designet til NiMH-batteripakker, er der en høj risiko for brand og eksplosion!

      

    Hvordan skal batterierne håndteres korrekt?

    Bly-batterier

    For et bly-syrebatteri er det ikke gavnligt for levetiden, hvis det aflades med mere end 50%. Selvom det derefter er fulladet igen. Specialisten taler her om en dyb cyklus. For et bly-syre-batteri er det meget bedre, hvis den fjernede kapacitet på f.eks. 10 - 15% genoplades øjeblikkeligt. I dette tilfælde taler vi om en flad cyklus.

    Det er nøjagtigt hvad der sker med et bilbatteri eller et bly-syre-batteri. Selv hvis starteren har brug for en meget høj strøm i kort tid, er kapaciteten, der trækkes under en startproces, kun minimal. Og generatoren genoplader straks batteriet, når motoren kører. Et bilbatteri kan håndtere titusinder af starter uden at blive beskadiget.

    Blysyrebatterier til solsystemer eller elektriske køretøjer tvinges til at cykle. Af denne grund er de designet og konstrueret forskelligt i overensstemmelse med disse opgaver.

    Genopladeligt bly-batteri

    Korrekt pleje er vigtig ikke kun for store og dyre batterier.

    Blysyrebatterier skal kontrolleres og repareres regelmæssigt. Tab af væske skal kompenseres med destilleret vand. For det optimale påfyldningsniveau markeres disse batterier ofte på siden eller i påfyldningsåbningerne. Hvis disse markeringer mangler, skal det optimale syreniveau stikke den øverste kant af blypladerne ca. 1 cm.

    Blysyrebatterier, der ikke bruges om vinteren, skal oplades fuldt før opbevaring. Derudover skal batterierne oplades jævnligt. Alternativt kan der bruges opladere, der har en trickle-opladningsfunktion.

    NiMH-akkubatterier

    NiMH-batterier er relativt letplejede batterier, der let kan håndtere dyb afladning. På den anden side kan permanent opladning reducere batteriets levetid og ydeevne betydeligt. Af denne grund anbefales det ikke at opbevare den trådløse telefon i opladningsvognen døgnet rundt.

    NiMh-batterier lider dog af en vis selvudladning. Derfor skal du altid oplade det før brug. Nogle producenter har erkendt problemet og tilbyder NiMh-batterier med lav selvudladning. Disse batterier sælges under navnene Conrad Endurance, Pamasonic eneloop eller Varta Ready2Use.

    Klar til brug-batterier har meget lidt selvudladning.

    Lithium-batterier

    Det, der sikrer en lang batterilevetid for blybatterier, er ekstremt skadeligt for lithiumbatterier. Det, der menes, er indsatsen for altid at holde batteriet på et opladningsniveau på 100%.

    Modelproducenter har praktiseret det i lang tid og oplader kun deres store og dyre LiPo-batterier op til 70% efter sidst brug. Dette betyder, at batterier af høj kvalitet er optimalt beskyttet i pausen indtil næste brug i modellen.

    Ejere af notebooks, laptops, netbooks eller tablets skal også tage dette med i betragtning, hvis det er muligt. For ofte ved stationær brug derhjemme eller på kontoret holdes batterierne i enhederne altid ved 100% opladningsstatus ved hjælp af dockingstationer eller ladekabler. Efter nogle få år finder du ud af, at den bærbare computer stadig fungerer godt, men batteriets levetid er meget kort.

    Dette fænomen gælder også smartphones. Men indtil batteriet viser de første tegn på træthed, er der allerede en opfølgende model af telefonen. Et svækkende batteri er ofte det afgørende argument for at købe en ny smartphone. 

    Bærbar computer

    Ved korrekt pleje holder notebook-batterier betydeligt længere.

    Sådan finder du det rigtige batteri

    Købsbeslutningen for runde cellebatterier er relativt let. Fordi designet Mignon (AA), Micro (AAA), Baby (C), 9 V Block eller Mono (D) spiller den afgørende rolle. Batterierne med det samme design afviger derefter kun i mærket og kapacitetsinformationen i mAh. Kun i sjældne tilfælde har du brug for NiZn-batterier med 1,6 V / celle i stedet for NiMH-batterier med 1,2 V / celle.

    I tilfælde af blybatterier er teknologien (syre, gel, fleece)…osv.) de tekniske data i forgrunden. Ud over spænding og kapacitet er også dimensioner og selvfølgelig forbindelserne med flade stik, M6 skrueforbindelser osv. Afgørende. VDS-certificering er påkrævet for nogle applikationer, f.eks. Alarmsystemer.

    Med lithium-batterier bliver det vanskeligere. For her skal køberen definere alt fra teknologien (lithiumpolymer, lithiumjern eller lithiumion), designet, forbindelsen til antallet af celler og dimensioner. For modelfly er batteriets vægt også afgørende. 

      

    De mest almindelige spørgsmål om batterier

    Hvor ofte kan du oplade et batteri?

    Antallet af opladningscyklusser for batterier afhænger af teknologien og udladningsdybden. Det er også vigtigt, hvor godt batteriet behandles. Mens bly- og lithiumbatterier er meget følsomme over for overdreven udladning, skal NiCd-batterier tømmes, inden de oplades, for at holde dem godt.
     

    Hvor hurtigt oplades et batteri?

    Hvor hurtigt et batteri kan oplades fuldt afhænger af det respektive batteri. Producenterne giver maks. tilladt ladestrøm. Opladeren skal også kunne gøre dette. Hvis det er muligt, skal hurtigopladning med maksimal opladningsstrøm kun udføres, når batteriet haster nødvendigt. Som regel er langsommere opladningsprocesser for batterierne blidere. 
     

    Hvad betyder mAh? 

    Specifikationen angiver batteriets kapacitet. Kapaciteten fortæller dig, hvor meget elektrisk energi et batteri kan opbevare, og hvor længe det kan levere en bestemt strøm. Et AA Mignon nikkelmetallhydridbatteri med 2000 mAh kan trække en strøm på 200 mA over en periode på 10 timer. Hvis udledningsstrømmen øges, reduceres den brugbare kapacitet.
     

    Hvorfor er identiske batterier ofte forskellige i kapacitet?

    Kapacitetsværdien fortæller kun, hvor meget energi et batteri kan opbevare eller levere. Det siger dog intet om batteriets kvalitet og ydeevne. Høje kapacitansværdier opnås ofte på bekostning af andre parametre, såsom intern modstand eller selvudladning.   
     

    Hvad er høje strømbatterier?

    Som navnet antyder, kan disse batterier oplades og aflades på meget kort tid. Batterier med høj strøm bruges ofte til elektriske modeller. Selv hvis motorens køretid kun er et par minutter, er der enorm strøm tilgængelig i løbet af denne periode.
     

    Hvordan bortskaffes du et batteri?

    Batterier må ikke bortskaffes sammen med husholdningsaffald på grund af de anvendte metaller og syrer. De kan overdrages (som batterier) til genvindingscentre eller til forhandlere for at genanvende dem korrekt.

    Hvad er et genopladeligt batteri?

    Et genopladeligt batteri var et alkalisk batteri, der kunne oplades i begrænset omfang. Der kræves dog specielle opladere til dette. Med dette system forsøgte fabrikanterne at kombinere fordelene ved et batteri med en nominel spænding på 1,5 V og et batteris genanvendelighed. Siden introduktionen af NiZn-batterier med en nominel spænding på 1,6 V er genopladelige batterier blevet mindre vigtige. 
     

    Hvad hvis det lugter ubehageligt, når der oplades et bobilbatteri?

    Den ubehagelige lugt er hydrogensulfid. Dette opstår, når blybatterier er for meget, og de bliver for varme. Årsagen kan være en uegnet eller defekt oplader (for høj ladespænding) eller et defekt batteri.
    Derudover kan bly-syre-batterier gas, når de oplades. Dette skaber en meget eksplosiv blanding af ilt og brint (oxyhydrogengas), der slipper ud gennem fyldåbningerne. Af denne grund skal store blybatterier kun oplades i godt ventilerede rum.
    Vigtigt: Når du oplader batterier, skal du altid overholde de strøm- og spændingsgrænser, der er angivet af producenten.