bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide via kontaktdåser og forgreningsdåser

Kontaktdåse- og forgreningsdåser er indbygningsdåser til stationære el-installationer. . På disse dåser anbringes kabler og kredsløb eller stikdåser, lyskontakter og andre elektroniske komponenter. De er selv en af de passive komponenter i elektroomontage og installeres normalt planmonteringssteder.

  • Was kontaktdåser og forgreningsdåser?

  • Til dette formål anvendes apparatdåser og forgreningsdåser

  • Overblik over montagetyper

  • Sådan finder du en passende kontaktdåse og tilslutningsdåse

 

Was kontaktdåser og forgreningsdåser?

Stikdåser

Kontaktdåser er standardiseret iht. din-49073. De kaldes også apparatdåser eller forbindelsesdåser i Schweiz. .

Forgreningsdåser

Forgreningsdåser er installationsdåser i henhold til din VDE 0606-1. De kaldes også distributionsbokse, apparatforbindelsesdåser eller kun forbindelsesdåser.

 

Til dette formål anvendes apparatdåser og forgreningsdåser

Kontakt- eller apparatdåser og forgreningsdåser anvendes til stationære el-installationer. Doserne er beregnet til anbringelse af forskellige elektroniske komponenter:

Kontaktdåser/apparatdåser

I kontakt- og apparatdåser er der plads til fast elektrisk udstyr som f.eks. stikdåser, kontakter, dæmpere og andre elektriske og elektroniske komponenter.

Vores praktiske råd:

Nogle kontaktdåser er udført i stor stil og senere uddybet, så også de tilhørende kabelforbindelser passer i indtagsboksen, og dermed ikke er nødvendigt at anvende en separat forgreningsdåse.

 

Forgreningsdåser/ apparatforbindelsesdåser

I forgreningsdåser samles elektriske ledninger såsom kabler til stikkontakter, belysning, kontakter og andre fast installerede underinddelinger. I dåsen kan de forbindes ved hjælp af klemmer for at realisere den ønskede kobling. For eksempel kan der i en forgreningsdåse oprettes forbindelse mellem en bevægelsessensor og en fast lampe.

Tip: Kontaktdåsemodel som for eksempel fjederlåg, frontringe og klemmeindsatser finder du her.

 

Overblik over montagetyper

Søgetip: Kontaktdåser og forgreningsdåser er hovedsageligt forskellige inden for monteringstypen. Alt efter hvor du vil installere dåsen, kan du målrettet afgrænse søgningen efter passende kabinetter via monteringsmetoder.

Disse montagetyper findes:

Overflade

Til udvendig montering af kontaktdåser vil monteringen på væggen stå. For det meste realiseres denne ved hjælp af en forskruning, men nogle gange også ved limning.

Vores praktisk tip:

Ofte bruges overflademonteringsinstallationen i fugtige rum. Til andre anvendelser inden for kontaktdåser og forgreningsdåser dominerer skjult montering.

 

 

Indbygget

 

Den mest almindelige monteringsinstallation er den mest almindelige monteringsvariant til enhedsforbindelsesdåser og forgreningsdåser. For som regel indbygges for eksempel lyskontakter, lysdæmper og stikdåser i en væg eller et loft. Det kræver en tilsvarende stor udgang på væggen. Fiksering sker ofte ved gips, hvis det er en massiv væg med tilstrækkelig bæreevne.

Vores praktisk tip:

Indbygningsdåser er mange i deres udførelse. Ud over de traditionelle planmonterede dåser omfatter indbygningsinstallationen under puds også hulvægsdåser, installationsdåser til montering i yderisolering eller dåser til indbygning i specielle materialer som beton eller massivt træ.

 

Hulvæg/huldæk

Dåser til hulvægsinstallationer egner sig til montering i lette vægge for eksempel i gipskarton. Holdes fast i hulvægsdågene ved hjælp af en krave og kan placeres i hulvægshulvægspanelet. Ud over hulvægsdåser er der også installationsdåser til hulvægslofter, der er specielt designet til at stejde loftsmontering på en letvægtskonstruktion.

Vores praktisk tip:

Til brandsikring i gipsvægge er hulvægsdåser fremstillet af brandhæmmende materialer. Hullet til indbygning af hulvægsdåser fremstilles ved hjælp af en stiksav og en boreskabelon.

 

 

Udendørs isolering

 

Installationsdåser til udendørs isolering har et særligt dybt kabinet til at lede elektriske ledninger gennem kraftige vægtykkelser. Holderen er beregnet til at blive forankret i massive ydervægge.

Beton

 

Kontakt- og forgreningsdåser til installation i beton-vægge har specielle genkroge på huset, der sørger for stabilitet i beton. Alternativt kan mange modeller også anvendes til planforsænket montering i andre murværk.

Apparatholder

 

Ved "apparatholder" forstås indtagsenheder, som "bære" af bottom-up-omskiftere eller -apparater. De monteres ikke i vægge eller lofter, men i jorden eller i en højde, som det normalt er tilfældet med installationsdåser.

 

Sådan finder du en passende kontaktdåse eller en tilslutningsdåse

Valget af kontaktdåser og forgreningsdåser er stort. De spænder fra universelt anvendelige installationsdåser til specielle produkter som for eksempel teleskop-apparatere, indbygningsdåser eller Tilslutningsdåser til komfur.

Søgetip: I første omgang anbefaler vi, at søgeresultaterne enten i grove træk kan fås ved hjælp af monteringstypen eller allerede vælger en bestemt produkttype for at begrænse antallet af hits til forslag, der er relevante for dig.

Derudover kan du angive komponentens diameter og dybde, når du søger en passende installationsdåse.

  • Diameteren bestemmer ved planmonterede dåser og hulvægsdåser størrelsen af den nødvendige vægudtag. Der er både runde og firkantede indbygningsdåser og sådanne med specialformer, der er afstemt til bestemte kontakttyper.

  • Dybden af dåsen er relevant for den plads, der er til rådighed indeni, og ved planmonterede dåser også til dybden af indbygningsåbningen.

På de pågældende produktsider finder du anvisninger om beskyttelsestyper/ IP-koder for installationsdåser til kontakter, apparater og kabelforbindelser samt eventuelle anvisninger til konkret montering og anvendelsesområder.

Bemærk: Mange produkter er kun tilladt til tørre indendørs områder. Forgreningsdåse til vådrum findes her.