bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

     

Interessante fakta om grænsekontakter

  • Hvordan fungerer positionsafbrydere?

  • Design og typer af afbrydere

  • Beskyttelsestyper af grænsekontakter

  • FAQ - Ofte stillede spørgsmål om grænsekontakter

Hvordan fungerer en positionsafbryder?

En knap på grænsekontakten registrerer mekanisk placeringen af et bevægeligt objekt. Dette kan f.eks. Være en dør eller en maskindel. Afbryderen genererer derefter et signal, der føres elektrisk og starter en automatisk reaktion på visse begivenheder.

Enkle grænsekontakter tilslutter og afbryder kredsløb. For eksempel kan en grænsekontakt tænde lysene, når køleskabsdøren åbnes, eller stoppe en garageportmotor, hvis den rører ved gulvet og lukker døren.

I sekvensstyringer tager grænseomskiftere funktionen af at genkende færdiggørelsen af et arbejdstrin og starte det næste trin i arbejdsstrømmen. For eksempel kan du registrere en vippet transportbeholder i slutningen af et transportbånd og derefter tænde for emballagelinjen. Sådanne funktioner af positionsskifterne resulterer i komplekse kontrolprocesser inden for maskinteknik.

Træform og typer af grænsekontakter

Begrænsningskontakter kan normalt være åbne, normalt lukkede eller omskiftende kontakter, som genererer et signal til styringen baseret på en sensor til positionsdetektering. Der er positionskontakter med adskillige typer aktivering:

Begrænsningssensor er ofte en rullehåndtag. Andre grænsekontakter fungerer f.eks. Med et kabel, stemplet, fjederstangen eller mekaniske håndtag for at registrere bevægelsen og konvertere den til en koblingsproces.

Specielle undergrupper af grænsekontakterne er:

  • Kabeltrækafbrydere betjenes manuelt ved træk. Kabeltrækafbrydere bruges ofte til at starte maskiner eller til at lukke eller åbne elektrisk drevne barrierer, døre og porte.
  • Sikkerhedsafbrydere er elektromekaniske enheder til lukning eller frakobling af kredsløb. De bruges til at beskytte mennesker eller til at beskytte mekaniske systemer mod ydre påvirkninger. Ofte har de en separat aktuator til mekanisk registrering af relevante positioner, evaluering af dem og iværksættelse af en skifteproces i tilfælde af definerede begivenheder.

Vores praktiske tip: nødstopknap

Nødstopafbrydere er altid designet som brudkontakter for at sikre ledningsbrudssikkerhed. Dette betyder, at systemet straks stoppes, hvis der opstår en ledningsbrud i en slukket funktion, og det er ikke muligt at genstarte, før den berørte komponent repareres.

   

Beskyttelsestyper af grænsekontakter

Begrænsningskontakter bruges ofte til at sikre processer og bør derfor beskyttes mod eksterne påvirkninger.

Der er grader af beskyttelse for elektronisk udstyr, der er defineret i både DIN EN 60529 og ISO 20653: 2013. IP-koder står for International Protection eller Ingress Protection (beskyttelse mod indtrængen).


Eksempel: En grænsekontakt med beskyttelsesgrad IP65 er derfor støvtæt og fuldt beskyttet mod kontakt og tilbyder beskyttelse mod vandstråler fra enhver vinkel (figur 3).

Lær mere om IP-grader af beskyttelse

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om grænsekontakter

Er grænsekontakter programmerbare?
Nej Men de kan forbindes til en programmerbar logisk controller.

Kan jeg finde lysbarrierer og bevægelsesdetektorer ved grænsekontakterne?
Nej Grænsekontakter er elektromekaniske komponenter, mens lysbarrierer bruger optiske detektionsmekanismer. Bevægelsesdetektorer adresseres normalt optisk i stedet for mekanisk. Du kan finde lysbarrierer og bevægelsesdetektorer i vores butik under sensorer i de aktive komponenter.

Hvad skal jeg passe på, når jeg bruger positionsafbrydere med et metalhus?
Grænsekontakter med et metalhus bruges ofte i barske driftsmiljøer. En sådan bolig skal jordes for at sikre, at det er sikkert at røre ved!