bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Defibrillatorer: Førstehjælp, når hjerteukker er i gang

En automatiseret ekstern defibrillator er en redningsanordning, når hjertelukker pludselig står stille. Det sætter de første hjælpearbejdere i stand til at hjælpe de berørte personer i tide, også uden medicinsk viden. Defibrillatoren supplerer den klassiske hjertearteretigen.

  • Livreddende nødteknologi til alle

  • Hvem må anvende en automatiseret defibrillator?

  • Hvordan fungerer en defibrillator?

  • Was op med taktgiver?

  • Was en defibrillator-øvelsesapparat?

  • Was iride for køb af en defibrillator?

  • Hvilket tilbehør er der til defibrillatorer?

Defibrillatorer

Livreddende nødteknologi til alle

En ekstern defibrillator er et elektrochokapparat til medicinske nødsituationer og genoplivningsforanstaltninger, der kan redde liv. Det anvendes ved hjertekarsygdomme og giver patienten elektriske impulser som en livreddende foranstaltning.

Der findes elektroniske defibrillatorer til brug for lægeligt personale og redningstjenester, f.eks. på hospitaler, i lægepraksisser og i ambulancer. Derudover tilbydes der defibrillatorer, som også kan anvendes af specialuddannede brugere eller lægejournaler uden særlig forudgående viden. Disse halvautomatiske anordninger er udformet således, at de kan anvendes af primærhjælpere i tilfælde af et lukket kredsløb.

Automatiserede defibrillatorer leder hjælper med optiske signaler og omfattende stemmemeddelelser ved hjælp af følgende: De fortæller ham via en integreret højttaler inden for rammerne af en taleret dialog, hvilke enkelte skridt der er nødvendige for at genoplive den pågældende person med defibrillatoren. Enheden kontrollerer automatisk patientens hjerterytme og fastslår, om betingelserne for afgivelse af en redningsstrøm er til stede. Først når det er sikret, at patienten ikke har en normal hjerterytme og har brug for en defibrillator, frigiver apparatet strømstød. Den leder derefter hjælper til at aflevere den og gennemføre en hjertetrykmassage.

 
 

Hvem må anvende en automatiseret defibrillator?

Hvis hjerte-kar-systemet pludselig står stille, er de første minutter efter ekspertvurdering afgørende for overlevelse. Hvis der træffes de rigtige foranstaltninger i denne periode, indtil redningstjenesten ankommer, vil mulighederne for overlevelse stige betydeligt. Automatiserede eksterne defibrillatorer (AeDs) på et meget besøgt sted som f.eks. offentlige steder, bygninger med offentlig transport, offentlige myndigheder, lufthavne, metrostationer, stationer, offentlige faciliteter og private bygninger kan i forbindelse med en hjertetrykmassage hjælpe med at minimere varigheden af den cirkulære stilstand for ikke-bevidstløse personer Indtil redningsmandskabet er på plads.

Betegnelsen »AED-udstyr« er baseret på produktets egenskaber. "Automatiseret" henviser til en defibrillator, der kan betjenes af næsten alle uden specifikke forkundskaber. Alligevel er apparaterne beregnet til anvendelse af personer, som er instrueret i betjeningen af apparatet. "Ekstern": Den udstyrsklasse af defibrillator, der ikke bæres som en implanteret model i patientens krop. D« i forkortelsen AED står for defibrillator, det vil sige et apparat til behandling af livstruende hjerterytmeforstyrrelser, kammerflimmer og kammerflager på grund af strømstød.

Defibrillatorer tilbydes til erhvervsmæssig og privat brug. I tilfælde af erhvervsmæssig anvendelse indeholder loven om medicinske produkter en obligatorisk bestemmelse om, at udstyr skal være forsynet med en brugsanvisning – yderligere oplysninger findes i produktbeskrivelsen for det pågældende apparat. Brugerne bør have deltaget i en livreddende basisuddannelse med defibrillatorer, udvidede livreddende og livreddende foranstaltninger eller en nødberedskabskurs, der er godkendt af en læge.

Regelmæssig vedligeholdelse af defibrillatorer

For at enheden er klar til brug, når du har brug for det, skal du regelmæssigt kontrollere defibrillatoren. Kontrollér herved statusindikatorer på kabinettet. Apparaterne gennemfører automatisk selvtests og informerer dig i tilfælde af fejl via et tilsvarende signal. Hvis der vises en advarsel om batteriniveau, skal der udskiftes batterier. Kontroller desuden udløbsdatoen, der er trykt på elektrodernes emballage. Hvis det er overskredet, skal elektroderne udskiftes. Du sørger for den bedste erstatning i tide, når udløbsdatoen næsten er nået, for at kunne redde liv i det afgørende øjeblik med defibrillering.

 

Hvordan fungerer en defibrillator?

En defibrillator - den almindelige forkortelse er defi - er på trods af sine praktiske mål et medicinsk high-tech-produkt. Det består af det mikroprocessorstyrede hovedapparat med integrerede batterier og elektroder, der fastgøres på patientens overkrop.

På kabinettet skal der ses en kort vejledning i nødsituationer, som genopliver hjerte-lunger. I nødstilfælde forklarer apparatet efter opstart hvert nødvendigt trin takket være høje og tydelige sproganvisninger samt LED-lamper og piktogrammer på kabinettet. Ring altid først til nødopkaldet 112, eller bad andre hjælpearbejdere om at alarmere redningstjenesten, før de anvender enheden.

I første trin fortæller højtalerstemmen dig, at de to selvklæbende elektroder er taget ud af den forseglede emballage og efter anvisning anbringes på patienten. For at gøre dette skal du for det meste trække en selvklæbende folie af.

Derefter analyserer defibrillatoren personens tilstand og laver en EKG. Der kan registreres forskellige hjerterytmeforstyrrelser som for eksempel forhhlimmere og forhulme. Hvis apparatet under analysefasen finder en livstruende tilstand, hvor betingelserne for defibrillering er lægeligt opfyldt, informerer det brugeren om de videre foranstaltninger. Brugeren opfordres til ikke længere at røre patienten og derefter trykke på stødknappen.

Derefter udsender apparatet i det rigtige øjeblik synkront med den pågældendes hjerterytme et stød - defibrilleringschok - i passende beregnet styrke. Det intensive strømstød skal genoprette den normale hjerterytme. Derefter signaleres det til hjælperen, at han må røre personen for at fortsætte hjertemassage.

 

Was op med taktgiver?

Hjertetaremassage, som den oplæres i førstehjælpskurser, f.eks. i kørekort, betragtes som den vigtigste foranstaltning i forbindelse med genoplivning i tilfælde af pludselig hjertestilstand. Det er let at gennemføre. Mange defibrillatorer understøtter førstehjælp med en integreret taktgiver. Det akustiske signal hjælper med at genoptage hjertemassage og mund-til-munding efter defibrilleringen og udføre den rigtige rytme, indtil en redningslæge eller en læge ankommer, eller personen igen ånder normalt.

 

Was en defibrillator-øvelsesapparat?

Specielt inden for uddannelsesområdet og genoplivningsøvelser med hjertetrykmassage og defibrillator findes der AED-øvelsesapparater eller AED-træningsanordninger. De indeholder en række træningseksempler, som giver mulighed for at simulere typiske patientsituationer, f.eks. hjerteopstand eller kammerflimmer. Træningsapparatet giver yderligere instruktioner til Beating og massage. De medfølgende elektroder kan anvendes flere gange og er lette at skifte.

 

Was iride for køb af en defibrillator?

En god defibrillator udmærker sig ved kompakte mål, enkel betjening og høj pålidelighed. Følgende produktegenskaber er også relevante ved udvælgelsen:

Batteri- og elektrobetænkningsapparater
med kombineret batteri- og elektrotænkassette gør det lettere at vedligeholde defi__LW_AT__'en. Kassetten omfatter engangselektroder og et engangsbatteri med lang holdbarhed. Ved udskiftning af kassetten forsynes defibrillatoren med nye elektroder og et frisk batteri.

Vær
opmærksom på batteriets levetid i produktbeskrivelsen. Ideelt set er det flere år. Jo længere batteriet holder, desto mindre vedligeholdelse skal apparatet bruges. Efter udløb af batteriets levetid, eller hvis enheden viser det, skal du skifte batteriet. Unødvendig aktivering af enheden reducerer levetiden.

Temperaturområde
defibrillatorer frigives af producenten til drift inden for et bestemt temperaturområde, som er angivet i produktets egenskaber. Normalt°° er apparaterne konstrueret til en driftstemperatur på mellem 0 C og 50 C. Drift uden for dette område kan forårsage funktionsfejl.

Mål
på et lille apparat kræver mindre plads og kan derfor lettere anbringes eller stilles, så det altid er lige ved hånden.

IP-beskyttelsesklasse
defibrillatorer skal altid fungere pålideligt under de mest forskellige betingelser. IP-beskyttelsesklassen i produktbeskrivelsen angiver, hvilke påvirkninger den pågældende enhed er beskyttet mod. Forkortelsen »IP« står for »International Protection«, og de to koder angiver graden af beskyttelse mod støv, vandsprøjt og svalevand.

Du kan
sammenligne producentens garanti som beskrevet i produktdetaljer. Det er en fordel med en langtidsgaranti.

Børn og unge

For børn og unge patienter under en aldersgrænse, der er fastsat af producenten af den pågældende defibrillator, eller for personer under en bestemt vægtgrænse tilbyder nogle producenter valgfrie elektroder.

 

Hvilket tilbehør er der til defibrillatorer?

Med det rigtige tilbehør til defibrillatoren kan du udvide nødudstyret. Et vægkasse med rude anbefales til optimal anbringelse af enheden. Vægmonteringsbeslaget af metal eller plast beskytter defi mod snavs og støv. I nødstilfælde kan apparatet nemt tages ud. Et gennemsigtigt kabinet eller rude giver frit udsyn til statuspærerne. På den måde kan du straks se, når batteriet skal skiftes, eller når genoplivningsapparatet kræver vedligeholdelse.