bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

     

Interessante fakta om at afvise marter på bilen

Mår
  • Hvorfor beskadiger martens biler?

  • Hvordan genkender jeg marter på bilen?

  • Hvad er konsekvenserne af martskader?

  • Martens forsvar: hvad hjælper der virkelig?

  • Hvad betaler bilforsikringen?

  • Konklusion: Marterafvisende beskytter mod problemer med bilen

I 1980'erne opstod for første gang gådefulde skader på slanger, isoleringsmaterialer og andre plast- eller gummidele i biler. Forskning har vist, at marten langsomt følte sig hjemme i byen og kunne lide at bruge køretøjer og lofter som boligareal og legeplads. Dette er en irriterende affære for de berørte bil- og husejere, fordi det er svært at slippe af med de små dyr.

 

Hvorfor beskadiger martens biler?

Køretøjer er let tilgængelige, behageligt varme og kan ikke ses udefra. Af disse grunde tilbyder de et sikkert sted for fjender at sove og spise. De fungerer også som en legeplads, fordi motorrummet med sine mange slanger og kabler tilbyder et varieret udvalg. Martens er nysgerrige og undersøger alt med munden, hvilket skaber bidemærker.  

Et andet problem er torvkrige. Hele året rundt, især i parringstiden om foråret, er martens omhyggelige med at forsvare deres territorium. En bil, der er markeret som et territorium af en marter og er parkeret et andet sted, kan være i en anden marts område. Så sker det, at han føler sig truet. Resultatet: han reagerer aggressivt og ønsker at gøre det klart for den påståede konkurrent, at han er på fjendtligt område. For at gøre dette spreder det sine spor og beskadiger det indre af motorrummet.   

Hvordan genkender jeg marter på bilen?

Marten sporer

De genert martens er natlige. Dette er grunden til, at du sjældent vil fange et dyr under handlingen. Men de efterlader spor. Det mest bemærkelsesværdige er potetryk på motorhjelmen, forruden og taget af bilen. I størrelse og form ligner de kattespor, med en marterprint med fem tæer og en kattespor fire.

For at finde andre spor skal du kigge ind i motorrummet. For eksempel er der madrester, der er tilovers som æggeskaller, nøddeskaller eller resterne af små dyr. Dyrehår, ekskrementer eller en stærk urinalugt beviser også det uønskede besøg.
Hvis disse tegn findes, skal du kontrollere kabler og slanger. Disse kan have bidmærker eller være fuldstændigt adskilt. Derudover er beklædning og isolering i motorrummet populære mål for marterangreb.

Ifølge ADAC er de ofte beskadiget

  • Slanger til kølevæske og forrude
  • Plastrør,
  • Tændkabler;
  • Kraftledninger og deres isolering,
  • Isolerende måtter til støj- og varmeisolering    
  • Bælge på drivaksler og styring.


ADAC understreger også, at der ikke er dokumenteret skader på brændstofslanger, kileremme, bremseslanger eller dæk.

Hvad er konsekvenserne af martskader?

Hvis en marter har skåret tændkablet, kan dette ses med det samme, fordi bilen ikke længere starter. En bid gennem kølevandsslange fører til en umiskendelig kølevandspøl. Det er vanskeligere at identificere kabler og slanger med bidemærker. Fordi de små, spidse tænder hos dyrene ofte efterlader fine huller, der kun kan ses ved nærmere eftersyn.

Motorrum

Disse huller kan dog have vidtrækkende konsekvenser. Bitede tændkabler sikrer, at motoren antændes uregelmæssigt. Dette kan genkendes ved, at motoren stammer eller pludselig stopper. Følgende skader kan ofte findes på katalysatoren, da benzin ikke brænder helt.

Hvis martens nipper til kølevandsslangen, går kølevand tabt i dråber eller i en smal strøm. Hvis dette sker uopdaget over en længere periode, kan motoren blive overophedet på grund af manglende køling og forårsage alvorlige skader. I værste fald skal motoren udskiftes fuldstændigt.

Det er umagen værd at konsultere en specialist, selv med små bidmærker, for at undgå dyre reparationer, der opstår som følge af martskader. Alternativt anbefaler vi at investere i effektiv marterbeskyttelse.

Martens forsvar: hvad hjælper der virkelig?

Martensbeskyttelse anbefales året rundt. Dyrene dvale ikke og er ulykkelige i hver sæson.
Der er mange tip omkring hvilke hjemmemedicin mod martens, der hjælper. Uanset om det er toiletsten, hundehår eller mølkugler: Pålidelig beskyttelse mod martens er endnu ikke bevist.

Hvis en marter har forårsaget en defekt i din bil, anbefaler mange eksperter at vaske motoren for at slippe af med marterens lugt. Dette forhindrer denne lugt i at tiltrække andre martens. Det er bedst at overlade denne rengøring til en professionel. Fordi den følsomme elektronik i og omkring motoren let kan blive beskadiget af vand og rengøringsmidler. Hvis du selv ønsker at gribe ind, findes der tilsvarende forrengøringsmidler, der fjerner marterluften fra motorrummet på samme måde. 

Vores praktiske tip: Sørg for at overholde jagtloven

Før de griber til ekstreme foranstaltninger: Marten er underlagt jagtloven. Jagt, fangst eller drab er kun tilladt, hvis reglerne overholdes. Ifølge jagtloven er brugen af skydevåben i boligområder generelt forbudt. Og fangst kræver også en tilladelse.
Hvis du ikke overholder reglerne, er bøder på op til 5.000 euro eller fængselsstraf mulige, afhængigt af forbundsstaten. Sanktionens størrelse er også baseret på de tilladte jagttider for martens. Afhængigt af staten og arten af marter er disse mellem august og februar. I den lukkede sæson, som også er mellem marts og oktober, afhængigt af stat og art af marter, kan sanktionerne være meget strengere. 

    

Ultralyd, elektricitet, forsvarssprays og beskyttelsesrør til marter hjælper med at beskytte din egen bil.
I mellemtiden tilbyder bilproducenter marterbeskyttelse, som de udstyrer biler med. Åbninger, gennem hvilke marter kommer ind i motorrummet, lukkes med et børstetæppe. Den bageste adgang er blokeret af en perforeret plade. Nogle producenter tilbyder også installation af en marterbeskyttelse med elektricitet ab fabrik, der fungerer efter græsarealprincippet.

Martens forsvar med ultralyd

Ultralydsenheder udsender kontinuerligt toner på omkring 200 dB (C) gennem piezo-højttalere, som voksne ikke kan høre. Martens finder lyde ubehagelige og undgår køretøjer, der er udstyret med dem. Ulempen: Babyer og småbørn synes også at høre disse lydfrekvenser, hvilket kan føre til problemer med at falde i søvn eller hovedpine. Så skal du fjerne (få) ultralydsenheden.

Installation i bilen er mulig på kort tid ved hjælp af konventionelle værktøjer. Det skal bemærkes, at frekvenserne ændres regelmæssigt, så marten ikke vænner sig til den ellers konstante tone. Derudover skal enheden installeres på en sådan måde, at lyden kan sprede sig uden forhindringer.
 

Marten beskyttelse gennem høj spænding

Martens forsvar

Elektriske stødudstyr opnår den bedste effekt til afstødning af marter på bilen. Disse fungerer efter græsgærdeprincippet, som også forhindrer køer i at bryde ud af deres græsgange. Martensene får et kort, voldsomt elektrisk stød, så snart de berører kontaktpladerne. Dyrene lider ikke alvorligt. Og selvom du ved et uheld rører kontaktpladerne, er strømmen på ca. 10 mA uskadelig. 
Strømforsyningen leveres af batterier, en strømforsyning, eller den kan bygges direkte ind i bilens elektronik.

Når du køber, skal det bemærkes, at kredsløbet kan lukkes. Ud over kontaktpladerne har du brug for negative poler (også jordforbundet) for at udløse det elektriske stød. I ældre bilmodeller var der stadig nok metal i motorrummet til, at dette kunne fungere som en masse. I dag finder du primært plast og tekstiler der, som ikke kan bruges som ledere. Derfor har mange elektriske stødindretninger til at afværge marter plader, der fungerer som negative poler. Disse skal fastgøres så tæt som muligt på kontaktpladerne. Dette er den eneste måde, hvorpå marten rører begge plader på samme tid, lukker kredsløbet og dermed udløser det elektriske stød. Det betyder ikke noget, om han rører ved parret med sine fødder, halen eller snuden. For at enheden kan fungere korrekt, skal den installeres korrekt og sikkert. Hvis du er i tvivl om dette, hjælper workshops gerne med installationen.

Motorrum

Disse elektriske stød er absolut harmløse for mennesker på grund af deres lave strømforbrug i det lavere milliampereområde, men som en forholdsregel berører folk med pacemakere ikke kontaktpladerne. Derudover skal det være muligt at slukke for strømmen, når der kræves arbejde i motorrummet. Enten slukker den automatisk, når motorhjelmen åbnes, eller den kan tændes og slukkes manuelt ved hjælp af en kontakt.

Kombineret marterforsvar fra ultralyd, elektricitet og lys

Nogle enheder kombinerer mindst to af disse mårforsvarsmekanismer i biler, for eksempel ultralyd og elektricitet eller elektricitet og lys. Lyset skal også skræmme de lyssky dyr, som det kaldes i teknisk jargon. Producenterne lover en øget effektivitet af denne marterbeskyttelse.

Vores praktiske tip: vandtæt elektrisk stød og ultralydsenheder

Sørg for, at enheden efter eget valg er vandtæt - hvad enten det er elektrisk stød, ultralyd eller en kombination. Producenter noterer sig IP65-mærkningen i de tekniske detaljer. En motorvask er heller ikke noget problem.

   

Mekaniske, biologiske og kemiske midler

Dette inkluderer kapper til kabler og dufte på kemisk eller biologisk basis.

Motorrum

Skeder jager ikke marter væk, men beskytter kabler mod deres bid. Denne marterbeskyttelse kan ofte findes under navnet korrugeret rør eller marterbeskyttelsesrør og er lavet af hård plast. De beskytter dog ikke alle truede dele, men tjener primært til at dække tændkablet. Slanger og isoleringsmaterialer har stadig ingen marterbeskyttelse. Desuden må beskyttelsesrørene til marter ikke komme i kontakt med dele, der opvarmes.

Dufte fås i forskellige designs som spray, kort eller pinde. Disse marterafskrækkende stoffer anbefales som førstehjælp, så snart du opdager skader på bilen, som en marter kan have forårsaget. En spray skal påføres igen og igen, da regn eller en bilvask vasker stoffet af. Efter en vis tid mister skræmmekortene eller pindene også deres effekt, da duften fordamper. Så skal de også udskiftes.
 

Hvad betaler bilforsikringen?

Skete det, og måren beskadigede din bil? Læs derefter din bilforsikring grundigt. Forsikringsselskaber regulerer antagelsen om skader forårsaget af martens forskelligt. Normalt gælder en af disse tre muligheder:

  • Forsikringspolicen nævner ikke skader på marter, eller den er eksplicit ekskluderet. Så dækker forsikringen ikke noget.
  • Forsikringen betaler for de dele, der er direkte beskadiget af en marter. Hvis han nappede på et kabel eller en slange, betales kun reservedel. Men ikke en mulig følgeskade på motoren eller elektronikken om bord.
  • Det bemærkes i forsikringspolicen, at følgeskader også er forsikret. Den forsikrede modtager derefter det fulde tab. Med denne variant er forsikringspræmierne selvfølgelig betydeligt højere. Men selv beskadigede motorer eller elektroniske dele om bord medfører høje omkostninger i værste fald.

Konklusion: Marterafvisende beskytter mod problemer med bilen

Hvis du ser en marter snurre forbi eller opdager potetryk på emhætten, anbefales en marterepeller på din bil. En hurtig første foranstaltning er dufte eller kabelbeklædning. På lang sigt er ultralydsapparater eller elektriske stødudstyr den bedste beskyttelse mod martskader, fordi enhederne fungerer uden at du behøver at bekymre dig om dem. Kun regelmæssig kontrol af kontaktpladerne på elektriske stødudstyr giver mening, da forurening kan forringe deres funktion.