bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

 

Rundstik

Som udgangspunkt tjener relæer til kobling af større belastninger ved hjælp af små spændinger, for at kunne koble på fjerntliggende punkter, uden at den store belastning skal føre til kontrolstedet. Til dette formål benytter man sig af en el-magnet, som tiltrækker (eller støder af) kontaktstrømmen, når kontaktstrømmen lægges op, og som via en mekanik lukker eller åbner eller skifter kontakten for den belastning, der skal slås til. Dermed bliver en galvanisk adskillelse fra til...

  • Hvad er rundstikforbindelse?

  • Kraftforbindelser ved rundstikforbindere

  • Forskellige standarder til rundstikforbindelse

  • Anvendelsesområder og typer rundstikforbindere

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om rundstikforbindelser

 

Hvad er rundstikforbindelse?

Med stikforbindelser forbindes eller adskilles ledninger til elektrisk strøm. Den specielle betegnelse »rund« henviser her til stikforbindernes principielle udvendige konstruktion.

Konnektorer består af et kabinet af metal eller plast, hvor forbindelseselementerne befinder sig i et isolerende medie. Tilslutningselementerne er udformet på den side, der skal forbindes, således at de kan optage modstykket til rundstikforbindelsen. På bagsiden er der tilslutninger til ledninger til skruer, lodning eller krympning. Der findes i lige så høj grad udformninger med loddestifter til printplademontering. Tværsnit af kontakter og tilslutninger samt det anvendte materiale varierer afhængigt af anvendelsesområde og nødvendig stabilitet.

 

Kraftforbindelser ved rundstikforbindere

Kraftforbindelser

De dele, der skal forbindes, er konstrueret med specielt formede typer, så de kun kan forbindes med de nøjagtigt passende fittings. I den forbindelse anvendes forskruninger, fjeder-låseelementer eller bajonetlåse til at beskytte forbindelserne mod utilsigtet løsnen ved krafttilslutning. Mekaniske kontinuerligt belastninger optræder f.eks. som vibrationer i køretøjer, værktøjer eller husholdningsapparater. Mange forbindelser er udstyret med trækaflastningsanordninger, som holder den mekaniske trækbelastning væk fra de egentlige elektriske kontakter, for eksempel på mikrofonkabler.

 

Forskellige standarder til rundstikforbindelse

Der findes mange standardiserede stikforbindelser over hele verden. Derved skelnes der mellem geometriske former for stik, bøsninger, koblinger og stikdåser. Der er også standarder for det elektriske signal, der overføres via kabler og stikforbindelser. Uafhængigt af den egentlige stikforbindelse kan yderligere fastgørelseselementer som flanger, vinkel, forskruninger med og uden rille omgive den egentlige stikforbindelse. Dermed sikres en sikker fastgørelse på brud på kabinettet. Ved hjælp af note, affladninger til en del med skruegevind og i flanger til påskruning er rundstikkene, der er fastgjort til kabinetter, sikret mod drejning.

For at kunne skelne mellem bøsning og stik er også de engelske udtryk "female" (hun) og "male" (han) blevet etableret. Derved er "female" alt, hvad der optager kontakter i sig, altså bøsningen. ved »male« forstås alt, hvad der indføres i tilslutningen i enhver tænkelig konstruktion. Et simpelt eksempel er "female" 230 V-stikdåsen, som stikket "gange" tilhører.

Desuden bærer nogle rundstikforbindelser farvekodninger for sikker orientering i komplekse installationer.

 

Anvendelsesområder og typer rundstikforbindere

Der skelnes mellem rundstikforbindelser i:

  • Adapter til at forbinde tilslutninger af forskellige diametre eller udformninger
  • Hunstik som enkelt optagelse af stik
  • Flangerne omgiver stikforbindelsen for at blive fastgjort med en form af forskruning
  • H-fordelere er mekanisk fast forbundne elementer til forbindelse af kabelpar
  • Koblinger har en lås mod utilsigtet løsnen af forbindelsen
  • Ledningsforbindelsen bruges til at forbinde (forlænge) ledninger og er i de fleste tilfælde udstyret med trækaflastninger og defineret kapslingsklasse. En særlig konstruktion udgør T-fordeleren.
  • Skruelåsninger beskytter mod utilsigtet løsnen af forbindelsen. Disse forbindelser har ofte en højere kapslingsklasse.
  • Stik fås i lige og vinklet udførelse samt til forskellige indbygningssituationer.
  • Tilbehør som beskyttelseskapper, sikringsclips, fastgørelsesmøtrikker, tætningsindsatser

Derudover er rundstikforbindelser mærket med bestemte beskyttelsestyper (IP), der er delvist detaljeret beskrevet i Conrad-webshoppen for de enkelte produkter. Her skal du være opmærksom på, at nogle rundstikforbindelser kun når den beskrevne beskyttelsesklasse i samlet tilstand. Der er rundstikforbindelser, som er konstrueret til bestemte termiske og/eller kemiske belastninger.

 
Mere om IP-standarden

Til næsten alle rundstikforbindelser findes der et datablad, som indeholder præcise oplysninger om alle tekniske parametre.

Ved produktion af rundstikforbindelser skal producenterne overholde grænseværdier for sundheds- og miljøskadelige stoffer. Dette sker ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/65/EU af 8. Juni 2011 om begrænsning af anvendelsen af visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk udstyr. Det ikke-officielle navn er RoHS(2) og udbydes hos Conrad fra udvælgelseskriteriet i butikken.

Med store mængder kan der opnås meget gunstige indkøbspriser.

Rundstikforbindelse
 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om rundstikforbindelser

  • Hvad skal der tages hensyn til ved oprettelse og løsning af forbindelse med rundstikforbindere?
    Stik må ikke tilsluttes eller løsnes under spænding. Metalene kabinetdele skal forbindes sikkert med beskyttelsesledersystemet.
  • Hvor længe holder en rundstikforbindelse?
    Levetiden beskrives med stikcyklusser og ligger for eksempel på sølvkontakter ved værdier op til 500 og med forgyldte kontakter på op til 1.000. Oplysningerne findes i de fleste datablade.
  • Hvordan kan jeg se en defekt rundstikforbindelse?
    • Opvarmning og misfarvning på grund af oxidation af kontakter
    • Kan ikke længere stikkes ind på grund af tilsmudsning, mekanisk eller termisk deformation
    • Ikke længere uden ekstra hjælpemidler kan løsnes på grund af oxidation, mekanisk eller termisk deformation
    • Træge gevind og låseanordninger
    • Afbrudte eller deformerede kodninger af stikforbindelser
    • Trækaflastninger, der ikke længere er fasende
    • Utætte steder, så fremmedlegemer kan trænge ind i huset
  • Hvad skal der tages hensyn til ved udskiftning af rundstikforbindere?
    På grund af mange rundforbinderes systemiske karakter er det næsten umuligt at montere forkerte rundstikforbindelser. Ved udskiftning af ledningsforbindelser skal de samme elektriske parametre og beskyttelsestyper samt installationsomgivelserne altid overholdes.