Købes oftest

    Meest gekocht

    Bedst bedømte produkter

    Best beoordeelde producten

    Rådgiver

    3D-printere er fremtiden. Design dine egne genstande, udskriv dem, og brug dem til det respektive formål. Uanset om det er til hobbybrug, reparationer eller medicinske formål, er en 3D-printer løsningen på ethvert problem. Det kan umiddelbart virke som en sjov gadget, men især i hobbymiljøet er 3D-printeren en velkendt enhed. Du er ikke bundet til standardobjekter. Via de forskellige softwares tegner du dine egne objekter og udskriver dem alt efter ønske. Der er også mange communities, hvor man kan dele tegninger.
     

    Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

    3D-udskrivning: et skridt mod digitalisering 

    • Hvorfor 3D-udskrivning?

    •  

    • Fordele og ulemper ved 3D-udskrivningsteknologi

    • Mulig anvendelse af 3D-udskrivning i virksomheder

    • 3D-udskrivning i uddannelsesinstitutioner

    • Forskellige processer til 3D-udskrivning

    • 3D-udskrivningstjeneste online

    • 3D-udskrivningstjeneste i Conrad filialer

     

    Produktion af prototyper, små serier eller reservedele: Med 3D-udskrivning, også 3D-udskrivning, kan mange processer i virksomheder fremskyndes og gøres mere omkostningseffektive. Fordi i dag er virksomheder nødt til at reagere fleksibelt og hurtigt for at følge med i udviklingen af deres branche. For eksempel, når man designer nye produkter eller komplekse produktionsprocesser, hvor en ødelagt maskine med det samme ville føre til en højere økonomisk risiko.

    Chuck Hull udviklede en måde allerede i 1983 til at konvertere fotopolymerer fra deres flydende tilstand til en fast masse ved hjælp af selektiv UV-stråling. Denne såkaldte stereolitografi dannede grundlaget for udviklingen af 3D-udskrivning, der startede samme år.

     

    Hvorfor 3D-udskrivning?

     

    Der er sket meget siden den første brug af 3D-udskrivning. Valget af trykbare materialer er steget. Ud over plastmaterialer kan nu også beton, papir, metal eller organisk væv bruges. Dette muliggøres ved forskellige fremstillingsprocesser, såsom selektiv lasersintring eller smeltet afsætningsmodellering.
    3D-printere forbedrer også kvalitet og resultater. Siden 2014 har det været muligt at kombinere flere flydende materialer i ét tryk. Derudover har modellerne som lette konstruktioner mindre vægt end genstande fra klassiske fremstillingsmetoder, såsom sprøjtestøbningsprocessen. 

    Denne hurtige udvikling vækkede økonomiens interesse. Oprindeligt begyndte bilindustrien at producere prototyper. Denne proces blev hurtigt udvidet til andre industrier. 3D-udskrivning er nu en af standarderne inden for prototypeproduktion, fordi det forkorter tiden til planlægning, udvikling og fremstilling af et nyt produkt (hurtig prototype).

    3D-udskrivning er også velegnet til produktion af små serier, individuelle dele eller reservedele. 3D-udskrivning er et godt alternativ, når industriel produktion er for kompleks og dyr. Derudover kan forskellige serier eller dele fremstilles den ene efter den anden. Det er ikke nødvendigt at udskifte forme f.eks.

    Et andet område, hvor processen har bevist, er værktøjs- og skimmelfremstilling. I stedet for at bruge eksterne leverandører, kan et værktøj eller en form, f.eks. En injektionsform, fremstilles hurtigt og internt.

     

    Fordele og ulemper ved 3D-udskrivningsteknologi

    Der er en række fordele for virksomheder, der bruger denne teknologi. Dette skyldes især reduktionen af fejl og de lavere omkostninger til materialer og arbejdskraft. Dette resulterer i hurtigere, billigere produktion. 

     
     

    Undgå fejl

    Fejl i design og funktion er normale, især i udviklingsfasen af nye produkter. 3D-modellerne kan bruges med kort varsel og i et tidligt udviklingsstadium. På denne måde kan fejl identificeres og elimineres tidligere end ved fremstilling af genstande med hånden eller støbeforme. Da disse klassiske tilgange er tidskrævende, bruges prototyper ofte på et senere tidspunkt, så fejl først bliver tydelige, når der er investeret tid og kræfter. Det samme gælder de andre indstillinger til brug af 3D-udskrivning. På denne måde kan produktionen af en lille batch af dele stoppes og forbedres i mellem og ikke kun ved slutningen af produktionen.   

    Jo højere kvaliteten af en 3D-printer er, desto mere præcis og sand til originalen er den producerede del. For eksempel er det muligt at skabe objekter fra forskellige materialer og gengive produktets egenskaber. Uanset om flerfarvet eller gennemsigtig, gummiagtig eller solid, med bevægelige dele eller uden. Termoplast, fotopolymerer og kompositmaterialer er i stand til at give næsten enhver materiel egenskab. Efterforarbejdningsprocesser som maling eller polering kan modstå dem uden problemer. I modsætning til digital design på computeren har modeller det samme udseende og slutning som slutproduktet. Gennem test med objekterne bliver der synlige fejl, der ville resultere i høje omkostninger og tidsudgifter til forbedring af slutproduktet. Dette betyder, at prototyper kan udskrives og fejl fjernes på et tidligt stadium af udviklingen.

    Derudover kan de modeller, der først er oprettet, ændres og gengives efter ønske på computeren. Hvis det første udkast til prototypen har fejl eller for eksempel, hvis noget skal forbedres i designet, er det kun det mest nødvendige, der skal ændres. Printerne kan derefter straks fremstille den næste generation af prototypen.

     

    Reduktion af materialeforbrug 

    Modellen er nedsænket i vand

    Den nøjagtige fremstilling af den ønskede form reducerer materialeforbruget. 3D-printeren bygger modellerne i den ønskede størrelse og form. Dette er en væsentlig forskel for de dele, hvis oprindelige former kun får deres endelige form gennem skæring, slibning eller boring. På grund af det lave materialeforbrug og det lavere energi- og arbejdsindsats er produktion mere omkostningseffektiv.

     

    Reduktion i arbejdsbyrden

    Arbejdsbyrden kan reduceres forskellige steder. På den ene side reduceres omkostningerne og tiden, der er involveret under udviklingen, fordi prototyper testes tidligt. Produktion af forme og ændring heraf er ikke længere nødvendig, så snart en ny produktserie begynder. De trykte dele er færdige, efterbehandlingen afsluttes inden for kort tid eller kan udelades. Derudover er omkostningerne uafhængige af den trykte mængde og fri for stordriftsfordele. Dette betyder, at produktion af små mængder i 3D-udskrivning ikke er dyrere end for store mængder. Ved klassisk fremstilling falder produktionsomkostningerne generelt med stigende produktionsmængder.   

     

    Fremskyndelse af produktionen

    Den kortsigtede og fleksible anvendelse af 3D-udskrivning fører i sidste ende til en acceleration af produktionen. Dette inkluderer reduktion af udviklingsindsatsen og arbejdskraft. Dette gælder især for fremstilling af reservedele. I værste fald skal generation uden 3D-udskrivning suspenderes, indtil der er leveret en reservedel. En 3D-printer producerer på den anden side de krævede dele på stedet i henhold til just-in-time-princippet.  

     

    Miljøvenlig proces

    Derudover er 3D-udskrivning mere miljøvenlig end konventionelle indkøbskanaler på mange områder. For det første er materialeforbruget lavere, så der genereres mindre affald. På den anden side minimeres eller elimineres transportveje, da de krævede dele kan udskrives på stedet. Dette hjælper med at spare CO2.    

     

    Ulemper ved 3D-udskrivning

    • Design af en udskrivbar skabelon kræver specifik viden og erfaring.
    • Udskrivningsprocessen tager flere timer eller dage afhængigt af objektets kompleksitet.
    • Masseproduktion er endnu ikke mulig, da klassisk produktion er billigere fra et bestemt antal.
     

    Mulig anvendelse af 3D-udskrivning i virksomheder

     

    Medicin og forskning

    • Proteser og ortoser
    • Modeller til praktisk forberedelse af operationer
    • Implantater som knæled eller kæbeimplantater
    • Første forsøg på at udskrive organer og kropsdele
     

    Maskinteknik og fremstilling

    • Udskrivning af reservedele og specialdele efter behov
    • Forbedring af det eget produktsortiment, fx mindre vægt, integreret køling
    • Værktøjsfri fremstilling af produkter, der tidligere krævede forme
     

    Forbrugsvarer

    • Fremstilling af tøj og smykker
    • Trykning af husholdningsartikler 
    • Produktion af individuelt legetøj
     

    Arkitektur

    • Udskrivning af broer og en-etagers bygninger
    • Detaljerede modeller af bygninger og bygningskomplekser
     

    Aerospace

    • Produktion af flykomponenter for at reducere flyvægten og fotogenforbruget 
    • Udskrivning af droner
     

    fødevareindustri

    • Produktion af pasta
    • Udskrivning af slik som gummidyr, cookies
     

    Takket være 3D-printeren er så meget allerede muligt, både i private og i forretningsmiljøer. Denne teknologi vil fortsætte med at udvikle sig i fremtiden, og nogle forventer endda en dybtgående indflydelse på forretningsmodeller, produktionsprocesser og værdikæder. 

     

    3D-udskrivning i uddannelsesinstitutioner

    Ikke kun virksomheder har anerkendt fordelene ved 3D-printere. De bruges i uddannelsesinstitutioner for at gøre det lettere for studerende at lære og forske.

    Skoler bruger i øjeblikket teknologi i STEM-fagene (matematik, datalogi, naturvidenskab og teknologi) for at gøre deres studerende bekendt med færdigheder inden for videnskab, teknologi og design. 
    Geometriske former bliver håndgribelige i matematikundervisningen, oprettelsen af CAD-modeller er en del af IT-lektionen, og den komplekse, tekniske produktionsproces bliver forståelig, når man opretter en 3D-model. 3D-printeren hjælper også med naturvidenskab. Forskellige ting kan visualiseres, for eksempel den menneskelige kropscelle.

    3D-udskrivning bruges i mange områder på universiteter, for eksempel på tekniske kurser eller i forskning. Medicinske studerende kan øve operationer ved hjælp af 3D-objekter. 

    På denne måde får skolebørn og studerende kendskab til den innovative 3D-udskrivningsproces, som kan hjælpe dem i deres professionelle karriere.

     

    Manuel 3D-udskrivning til undervisning

    3D-udskrivning er et konstant voksende, meget innovativt emne og giver en god mulighed for at illustrere mange aspekter af digitalisering med en 3D-printer. 

    Vi vil gerne støtte denne udvikling med den gratis "3D Printing Handbook": Den er designet som en trinvis vejledning om, hvordan dette spændende emne kan integreres i specialundervisning, uddannelse eller generelt i uddannelsesinstitutioner.

     
     

    Praktisk eksempel   

    I samarbejde med Conrad udviklede RWTH Aachen en samarbejdsplatform, der muliggør netværk af produktionsressourcer og kundeordrer. Der blev oprettet en simulering af produktionsfaciliteter for at illustrere tilgange. Ved hjælp af 3D-printere kan denne simulering distribuere udskriftsjob over et netværk til placeringer og igangsætte produktion. 

    Ud over Renkforce RF500 3D-printer, der er anbefalet af os, anbefalede Conrad Electronic Technology Center også, at Renkforce 3D-udskriftsboks "Astroprint" blev brugt. Dette muliggør kontrol af printere via en programmeringsgrænseflade og den tilhørende mulighed for at sende udskriftsjob over netværket via den eksisterende platform ved hjælp af en server-klientarkitektur.

     
     
     

    Forskellige processer inden for 3D-udskrivning

    De mange anvendelsesmuligheder, som de forskellige materialer og former bringer med sig, gør også forskellige fremstillingsmetoder nødvendige. Den mest udbredte udskriftsvariant er additive processer, inklusive additivfremstilling, hvori et objekt oprettes ved at tilføje, påføre og opbevare materiale. Skabelonen til dette er en digital model. Dette inkluderer:

    Additive udskrivningsprocesserEgnede materialer til udskrivning
    Selektiv lasersmeltning (SLM) og elektronstrålesmeltningMetaller
    Selektiv lasersintring (SLS)Polymerer, keramik, metaller
    Stereolitografi (SLA) og digital lysbehandling (DLP)flydende syntetiske harpikser
    Modulering af polyjet og fused deposition modellering (FDM, også fused filamentfremstilling, FFF)Plast, syntetiske harpikser

    Andre, mindre anvendte muligheder er støbeprocesser, hvor produktet får sin form ved hjælp af mekaniske eller termiske metoder såsom bøjning, presning og støbning. Subtraktive tilgange behandler råmateriale ved fræsning, drejning, boring og elektriske metoder for at få den ønskede vare. Printere, der kombinerer flere processer, falder ind under hybridprocesserne. 

     

    3D-udskrivningstjeneste online

    Hvis du ikke ønsker at købe din egen 3D-printer, anbefales 3D-udskrivningstjenesten fra Conrad til individuelle genstande og serieprodukter. Med vores samarbejdspartner tilbyder vi dig det komplette spektrum af 3D-udskrivning. Du kan vælge mellem forskellige udskrivningsteknologiske processer og materialer. For eksempel er komponenter, indsprøjtningsskimmelsæt og prototyper lavet af metal, aluminium, plastik og meget mere.

     

    Dens fordele 

    • Ingen tillæg for meget små mængder
    • Omfattende designfrihed
    • Stort udvalg af materialer og farver
    • Korte produktions- og leveringstider 
    • Overfladebehandling og samling efter anmodning
     

    3D-udskrivningstjeneste i Conrad-filialen

    Scan, udskriv, tag væk: Dette er princippet bag 3D-printnavne i Conrad-grenen. Test det selv!