bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Opvarm gulve og rør effektivt med varmekabler fra det brede Conrad-sortiment. Conrad forhandler kun førende mærker som AEG Haustechnik, Arnold Rak, Perel og Velleman. Gode ​​mærker med fremragende tekniske kvalifikationer.

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide om varmekabler

Varmekabel beskytter rør og vandledninger mod frysning og kan desuden anvendes som plante-, terrarier- eller tagrendevarme. De er nemme at håndtere, hurtigt at installere og at finde i private og industrielle områder. I vores vejledning kan du få mere at vide om montering og funktionsmåde af varmekabler.

  • Varmekabel som frostbeskyttelse til rør og ledninger

  • Montering og anvendelse af varmekabler

  • Andre anvendelsesområder for varmekabel

  • Købekriterier for varmekabel - hvad kommer det an på?

  • Vores praktisk tip: Forebyggelse af varmetab via ekstra isolering

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om varmekabler

 

Varmekabel som frostbeskyttelse til rør og ledninger

Frost kan føre til, at rør og vandledninger, der befinder sig i ubehandlede omgivelser som garager, værksteder eller udestuer, fryser. En frossen vandleder giver anledning til to problemer: For det første er vandforsyningen ikke længere sikret, for det andet kan selve ledningen blive beskadiget, fordi vandet breder sig, mens vandet bliver stramt. Resultatet er et overtryk, som rørvæggen ikke altid kan klare. I så fald kan røret danne revner eller briste.

Det er en dykkerning, at skadens virkelige omfang først kommer til syne, når vejret er dykket, eller når vandet igen er flyttet til sin flydende tilstand. Først da bliver lækager i vandledningen synlig. Hvis et rørbrud alligevel bliver ubemærket, kan det få alvorlige konsekvenser, f.eks. oprullede trægulve, gennemvædet murværk eller dannelse af skimmelsvamp. Byggematerialer som f.eks. gips kan forårsage skader eller ødelægge, i værste fald er selve bygningens statik i fare. Tørlægning kræver ikke blot en stor tids- og arbejdsindsats, men er også dyr.

Ved hjælp af varmekabler kan en fastfrysning af rør og vandledninger forhindres. Som rørvarmeledning afgiver de Varme til en ledning eller et rør og holder det deri beliggende vand over frysepunktet. De fungerer næsten som frostbeskyttelse og betegnes derfor også som frostsikringskabel eller frostbeskyttelsestabler.

Hvordan varmekablet installeres, afhænger af dets konstruktion. Som regel omvikles de omkring røret eller lægges parallelt med røraksen. Egnet tilbehør som kabelforbindelse, isolerbånd og afstandsholder til fastgørelse. Enkle udførelser til privat brug kan ofte uden problemer anbringes uden faglig know-how.

 

 

Montering og anvendelse af varmekabler

Et varmekabel er - forenklet udtrykt - en elektrisk opvarmning i kabelform. Det består af et elektrisk ledende materiale, der varmes op, når der lægges en spænding. Varmekabel kan enten bruges ved hjælp af en termostat eller fungere selvregulerende. Hvis det er tilfældet, overtager termostaten næsten styringen af frostsikringsvarmeledningen. Den måler omgivelsestemperaturen, afstemmer den registrerede faktiske værdi med en foruddefineret nominel værdi (minimumstemperaturen) og producerer en strøm, her når den beregnede værdi underskrides. Derved kobles varmekablet til og opvarmes. Stiger temperaturen, og er den nominelle værdi igen nået, afbrydes strømforsyningen og varmekablet slukkes.

Et selvregulerende frostbeskyttelseskabel (også kaldet varmebånd) fungerer noget andet. Det består af to elektriske ledere (normalt kobberkabler), mellem hvilke der findes en masse af plast med kulstofpartikler. Når omgivelsestemperaturen falder, trækker plastik sammen, hvorved kulstofdelene nærmer sig hinanden. De udgør såkaldte strømveje, som forsyner de to ledere med strøm og opvarme dem. Ved stigende temperatur øges plasten, hvilket øger afstanden mellem kulpartikler, skærer strømstiderne fra hinanden og afkøler lederne igen.

 

Andre anvendelsesområder for varmekabel

Varmekabel kan ikke kun anvendes som rørvarmeledning, men anvendes også til opvarmning af høje bede eller planterækker i haver eller drivhuse og til beskyttelse mod frost. Netop tropiske og mediterrane planter som oliventræer og palmer, der er meget kuldefølsomme, kan således uden at blive beskadiget gennem vinteren.

Desuden anvendes varmekabler til opvarmning af terrarier eller akvarier og anbringes til dette formål f.eks. under jorden eller tæt langs ydervæggene. Det er også muligt at lægge varmekablet inden for terrariummet eller akvariet, forudsat at det er sikret, at det er utilgængeligt og vandtæt for dyrene.

Et andet anvendelsesområde for varmekabler er at beskytte vand i drikkevand mod nedfrysning. På denne måde kan man også ved frosttemperaturer sikre drikkevandsforsyningen til dyr, der hovedsagelig holdes udendørs eller i uopvarmede stalde.

Frostbeskyttelsestabel anvendes også i regnrør og tagrender for at forebygge istapper og materialeskader, der kan opstå som følge af akkumuleret sne og is. Ved hjælp af varmekabler bliver sne og is i tagrenden eller i regnrøret smeltet og kan let flyde ud. I industrien anvendes varmekabel til at opvarme olieledninger og dermed sikre, at olien forbliver flydende i ledningen.

 

Købekriterier for varmekabel - hvad kommer det an på?

Før købet bør du overveje, om det selvregulerende frostbeskyttelses-varmekabel eller varmekabel med termostat er bedre egnet til dine formål. En fordel ved selvregulerende kabler er, at de reagerer på temperatursvingninger hvor som helst i ledningen, men de kan ikke uden videre helt slukkes. Frostbeskyttelses-kabler med termostat kan derimod styres målrettet og kan slukkes was mere økonomisk i ikke-brugt fase. Principielt skal man være opmærksom på, at varmeledningen er afstemt efter det pågældende anvendelsesformål.

Varmekabel til hjemmebrug forbindes som regel blot med strømnettet via en stikkontakt og leveres allerede klar til brug, så tilslutningen er meget enkel. I denne forbindelse skal der tages hensyn til tilslutningstypen (euro-stikdåse, beskyttelseskontaktstik osv.) samt den nødvendige driftsspænding (angivelse i volt). Ved professionelle og industrielle anlæg er en fast tilslutning til strømnettet almindelig. I dette tilfælde anbefales det, at installationen udføres af en ekspert.

Frostsikringskabel kan fås i forskellige længder og watt-tal, hvor længde og ydelse står i forhold til hinanden: Et 120 meter langt varmekabel opvarmer et større område og skal derfor påføre mere ydelse, for at de kan fungere, end et 15 meter langt kabel. Her gælder det om at vælge et varmebånd, hvis watt antal og længde er afstemt efter det areal, der skal opvarmes. Bemærk: Nogle varmekabler kan ikke afkortes efterfølgende, fordi det ville føre til overophedning. Også en forlængelse er ikke altid nyttig, da det ikke er muligt at sikre den omfattende opvarmningseffekt.

 

Vores praktisk tip: Forebyggelse af varmetab via ekstra isolering

For effektivt at kunne udnytte den Varme, som er produceret af frostbeskyttelses-varmekablet, skal det forhindres, at den puffes. Dette kan opnås ved hjælp af varmeisolering. Ved at man varmeledning og rør med en isolering (for eksempel Vinterbeskyttelsesmåtter af filt eller fåreuld), forebygger man uønsket varmetab og forhindrer dermed unødigt strømforbrug. Selvregulerende varmebånd er normalt egnet til isolering, mens fastmodstandskabel normalt ikke må lægges ind under isoleringsmaterialet. Orientér dig i den forbindelse efter producentens angivelser.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om varmekabler

Må varmekablet berøre hinanden?

Det kommer an på typen af frostbeskyttelses-varmekablet. Selvregulerende varmekabel kan som regel røre sig, da overophedning er udelukket. Ved fastmodstande-varmekabler forholder det sig anderledes. Den opvarmede del må ikke krydses eller overlappe hinanden. Kabler af denne type bør ikke vikles for tæt om røret for at beskytte mod for stor varmeudvikling, men i en vis afstand. Yderligere oplysninger findes i producentens henvisninger. Her er det normalt også angivet, med hvilken type tilbehør (f.eks. plastklemmer eller metalklemmer) et varmekabel kan fastgøres.

Kan en varmeledning erstatte en gennemløbsvarmer?

Nej Selv om varmefyr også anvendes til at holde vand varmt i længere tid i ledninger, er deres watttal eller ydelse dog for lav til at kunne udskifte en gennemløbsvarmer komplet.