bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

   

Værd at vide om solbatterier

  • Beregn solsystemet korrekt

  • Hvad er solbatterier?

  • Hvordan fungerer sollagringssystemer, og hvordan er de struktureret?

  • Anvendelser af solbatterier

  • Levetid for solbatterier

  • Vores praktiske tip

  • Hvad skal du passe på, når du håndterer solbatterier?

Beregn solsystemet korrekt

Test vores solsystemberegner til 12 V-solcelleanlæg nu og find det rigtige solbatteri.

Til solsystemets regnemaskine

Hvad er solbatterier?

Solcelle-batteri

Et solbatteri er en del af et solcelleanlæg. Solbatteriets opgave er midlertidigt at opbevare den solenergi, der konverteres under eksponering for lys, og også at buffere korte spidsbelastninger fra forbrugerens side.

Anvendelsen af solstråling bringer - svarende til vind- eller vandenergi - et naturligt problem: Hvad skal man gøre med den overskydende energi i en sommer af århundredet? Og: Hvor får du elektricitet fra, når solen ikke skinner i lang tid? Selv rytmen dag-nat er relevant for små systemer. Her bruges solbatterier som solcellelagring med forskellige batteriteknologier. De lagrer overskydende solenergi og gør den tilgængelig igen, når der ikke er tilstrækkelig solenergi.

Kapaciteten af et sådant solbatteri er det fysiske mål for mængden af elektricitet, der kan hentes fra et fuldt opladet solbatteri. Enheden, der bruges til dette, er ampere-timer (Ah). Med et 12 volt batteri med en kapacitet på 90 ampere timer kan du teoretisk forsyne en 24 watt forbruger i 45 timer (24 watt er 12 volt gange 2 ampere).

Tilførsel af solenergi til et genopladeligt solbatteri

Hvordan fungerer sollagringssystemer, og hvordan er de struktureret?

 
Blygel-batterier

Solbatteri med blygelteknologi og sikkerhedsventil

Hvert solbatteri fungerer efter det elektrokemiske princip for et genopladeligt batteri: elektroner "vandrer" mellem forskellige metaller gennem en elektrolyt; ved aflæsning i en retning, ved aflæsning i modsat retning. Denne proces er forbundet med slid på de involverede elementer, hvilket også begrænser solbatteriets levetid.
Som et kompromis mellem pris og ydelse er sollagringssystemer med blysyreteknologi det første valg for mange brugere. En enkelt celle af disse batterier giver en spænding på omkring 2 volt jævnstrøm, så man ved almindelige solbatterier opnår 12V ved at forbinde seks battericeller i serie, som er placeret i et hus med to eksterne forbindelser.

Det klassiske blysyrebatteri til genpåfyldning med destilleret vand kan ikke længere findes her. Det er blevet videreudviklet til bly-fleece og bly-gel-akkumulatorer. Sollagringssystemer med denne batteriteknologi overlever pålideligt endnu længere driftstider uden vedligeholdelse. Solbatterier med blygel-teknologi er forseglede akkumulatorer, hvis elektrolyt introduceres som en gel gennem kemiske tilsætningsstoffer. Sådanne solbatterier kan opnå op til 4.000 opladningscyklusser, hvis den specificerede udladningsdybde ikke er underbilledet. Deres holdbarhed uden genindlæsning kan være op til to år. Dette design udsender næsten ingen gas, så en sikkerhedsventil er tilstrækkelig. Bly-gel-baserede solbatterier er velegnede til brug under barske miljøforhold.

Bly-fleece-batterier er også vedligeholdelsesfrie - i øjeblikket er den mest avancerede batteriteknologi baseret på bly, også kendt som AGM. Forkortelsen står for "Absorberende glasmåtte", på tysk "absorberende glasmåtte", fordi elektrolytten er bundet i en glasfiberfleece. Disse batterier er også lukkede og har kun en envejsventil til afgasning. Dette muliggør ethvert driftssted. Sollagringssystemerne opnår også opladningscyklusser i det midterste firecifrede interval.

Bly-fleece batteri

Lithium-ion-batterier har en højere købspris. Imidlertid kompenserer deres fordele over tid, især da priserne på lithium-ion-batterier nu har været tilbøjelige til at falde. De største fordele ved lithium-ion-batterier er, at hverken rumventilation eller vedligeholdelsesafgifter eller specielle vintertilstande er påkrævet. Derudover giver de mere energi end blysyre-teknologi med samme batterivolumen. En lithium-ion-battericelle opnår en spænding i området 3,3 til 3,8 volt afhængigt af det anvendte katodemateriale og op til 5.000 fulde opladningscyklusser.
Disse akkumulatorer er følsomme overopladning, hvilket kan føre til antændelse. Derimod anvendes elektroniske beskyttelseskredsløb. De kan også oplades hurtigt, er sikre mod dyb afladning og har lav selvafladning.

Den mest avancerede batteriteknologi baseret på bly, bly-fleece-batteriet

Den elektriske forbindelse mellem solbatteriet og det faktiske solsystem oprettes ved hjælp af skrueforbindelser, keglepoler eller konventionelle flade stik, afhængigt af kapaciteten og den maksimale strøm, der skal trækkes.

Brug af solbatterier

Solcelle-batteri

Solbatteri med inverter til konvertering af spændingen

Solcelleanlæg bruges i stigende grad kommercielt og privat til at reducere elomkostningerne og afhængigheden af fossile brændstoffer, til at bruge mere vedvarende energi og til at forsyne svært tilgængelige steder med elektricitet.

Solbatteriet er integreret i det solbaserede strømforsyningssystem. Den består af solmoduler, der "fanger" solenergiens energi og omdanner den til elektricitet og styrer elektronik (opladningsregulator), der styrer både solbatteriet og dets interaktion med solcellerne og forbrugerne. Nogle systemer - især for slutbrugere - har en inverter, der konverterer direkte spænding fra solsystemet til den almindelige netspænding på 230 volt vekselstrøm. Uanset hvor der bruges solsystemer, kræves solbatterier som solcellelagring i den passende størrelse.

Således er anvendelsesområderne næsten ubegrænsede, især hvor der ikke er nogen forbindelse til lavspændingsnetværket, såsom i fjerntliggende områder, på øer, på midlertidige trafikstyringssystemer, parkeringsbilletmaskiner eller radio-nødtelefoner. Nød- eller flugtvejsbelysning kan også holdes funktionel med solceller, hvis lavspændingsforsyningen svigter. For autocampere og camping er små solsystemer med det rigtige solbatteri en god investering, især da de hovedsageligt bruges i den (solrige) sommer.

Levetid for solbatterier

Holdbarheden af blybaserede batterier afhænger af overholdelsen af den maksimalt tilladte udladningsdybde og beregnes ud fra opladningscyklusser.
Ved 20 grader Celsius kan du forvente op til maksimalt 10 år for AGM-batterier og op til 12 år for blygel-batterier. Værdierne kan variere meget afhængigt af opladningshåndteringen og de omgivende temperaturer.

Levetiden for solbatterier baseret på lithium-ion er 15 til 20 år.

Vores praktiske tip

Inden solenergi bruges sammen med et solcelleanlæg, skal energibehovet for det system, der skal leveres, bestemmes. Dimensioneringen af solbatteriet er baseret på dette. For den maksimale strøm, der kan trækkes fra et solbatteri, er der ”tommelfingerreglen”, der kan tage dobbelt kapacitetsspecifikationen, dvs. ved 90 ampere timer maksimalt 180 ampere. Forbrugsdataene for de elektriske enheder, der skal leveres i kilowatt (kW), resulterer i den maksimale strøm, der skal leveres.

    

Hvad skal du passe på, når du håndterer solbatterier?

Selvom sollagertanke kræver lidt vedligeholdelse og har en lang levetid, skal der tages hensyn til nogle aspekter:
 

  • Kortslut aldrig solbatterier. Ud over at ødelægge batteriet er der også risiko for brand.
  • Brug opladningselektronik med dyb afladning og overopladningsbeskyttelse.
  • Tilslut først kablerne til forbindelsen til solbatteriet til opladningsregulatoren og derefter til batteriet.
  • Hvis der forventes fugt, skal du beskytte kontakterne med kontaktfedt.