bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

    

Interessante fakta om solopladere

  • Hvad er solopladere nødvendige til?

  • Elektricitet fra solenergi?

  • Hvordan fungerer en soloplader?

  • Hvordan konstrueres en soloplader?

  • Hvilke ydeevne parametre er vigtige for solopladere?

  • Hvilke solopladere kan du finde hos Conrad?

  • Hvad skal du passe på, når du håndterer solopladere?

Hvad er solopladere nødvendige til? 

Vandreturen varer indtil aftenen - varer smartphone-batteriet så længe? Et meget legitimt spørgsmål, fordi brugen af kort på mobile enheder bruger meget elektricitet, da kontinuerlig positionering via GPS kører i baggrunden.

En måde at bevæge sig på i sådanne og andre situationer er såkaldte powerbanker, som er ekstra opladede batterier. En anden mulighed er en mobil oplader, der bruger sollys via et solmodul til at konvertere det til elektrisk energi.

Den hurtige udvikling af kraftfulde og samtidig små solceller har medført en minimering af solteknologi til størrelsen på en bukselomme eller rygsæk - afhængigt af strømbehovet. Enhederne bruges ikke kun til udvidede ture, solteknologi er også blevet det første valg af strømforsyning steder, der er vanskelige at få adgang til eller særligt beskyttede, for eksempel på spilfoder, advarselslys i bjergene, men også når man camping på fjerntliggende steder.

Elektricitet fra solenergi?

Udtrykket "energiproduktion fra solenergi" er fysisk forkert. I henhold til loven om bevarelse af energi kan energi hverken "opstå" eller "forsvinde". I et lukket system er summen af alle energier konstant. Den samlede energi bevares. Det kan kun konverteres til forskellige former. Konverteringseffektiviteten beskriver, hvor stor en procentdel af den oprindelige energiform, der ankommer til den konverterede (ønskede) energiform. De såkaldte tab er simpelthen andre, uønskede energiformer, der sammen med det ønskede resulterer i 100 procent af outputenergien. Det bedste eksempel er den klassiske glødelampe, hvor det ønskede lys kun tegner sig for 5 procent af den forbrugte energi. De resterende 95 procent afgives som varmeenergi.

Hvordan fungerer en soloplader?

Grundlaget for konvertering af solenergi til elektrisk energi er den såkaldte interne fotoelektriske effekt. Dette beskriver en kompleks proces, hvor effekten af lysenergi adskiller bærerne af ladninger i kemiske grundstoffer og overfører dem til forskellige zoner. Denne bevægelse af elektroner skaber en rettet strøm, fotostrømmen. Denne proces finder sted i lysbestrålede halvledermaterialer, hvoraf silicium er det vigtigste. Udtrykket "rettet strøm" henviser til det faktum, at solceller altid udsender jævnstrøm. Strengning af sådanne funktionelle enheder skaber anvendelige spændingsværdier.

Hvordan konstrueres en soloplader?

En soloplader består af solceller, der er forbundet med hinanden. Arrangementet af solmodulerne er fladt for at absorbere så meget sollysstrøm som muligt. Der er fleksible og stive versioner. Opladerens faktiske solmodul er forsynet med et gennemsigtigt sikkerhedsdæksel for at beskytte det mod meteorologiske påvirkninger under brug (snavs, hagl). De faktiske solceller, som er elektrisk forbundet, er indlejret bag det.

Transportable enheder er normalt sammenklappelige eller sammenfoldelige og omgivet af vejrbestandigt stof inklusive transportpolstring. Nogle producenter tilbyder øjenlåg og snapkroge i leveringsomfanget, hvormed solcelleladerens solmodul f.eks. Kan fastgøres til en rygsæk.

Kontrolelektronikken kombineres med et tilknyttet, integreret eller separat batteri, der i sidste ende fungerer som (mellemliggende) lager til drift eller opladning af yderligere enheder. Det interne batteri kan normalt også oplades fra andre kilder, hvis sollyset er utilstrækkeligt eller slet ikke er tilgængeligt.

Solopladere leveres normalt klar til brug eller er nemme at montere. Den elektriske idriftsættelse er lige så let, normalt uden værktøj.

Hvilke ydeevne parametre er vigtige for solopladere?

Solenergi

Enheden, der almindeligvis anvendes i solteknologi, er "watt-spidsen" (fra det engelske ord "peak", tysk: "top"). Multipler såsom kilowatt peak og afledte forkortelser såsom Wp eller kWp anvendes også. Denne såkaldte enhed bruges til at sammenligne forskellige solceller. Rent fysisk er denne enhed ikke standardiseret som en betegnelse for solcellernes elektriske effekt (enhed: watt). Den tilgængelige spænding og strøm er vigtig for brugeren.

Andre vigtige parametre er opladernes størrelse og vægt. Moderne, sammenfoldelige solopladere har foldede størrelser under et DIN A4-ark (21 x 29,7 centimeter) og vejer mindre end et kilo. Der er små formater på størrelse med en mobiltelefon, der er tilsvarende mindre effektive.

Hvilke solopladere kan du finde hos Conrad?

De vigtigste udvælgelseskriterier for solopladere i Conrad online-butikken er:

  • antallet og typen af tilgængelige opladningsforbindelser (udgange)
    Disse spænder fra forskellige USB- og jackstik og -stik til Apple-dockforbindelser og producentspecifikke specielle løsninger
  • den maksimale tilgængelige ladestrøm: 300 til 10.000 milliampere
  • solcellens ladestrøm: 90 til 8.000 milliampere
  • solcellens effekt: 0,55 til 120 watt

Hvad skal du passe på, når du håndterer solopladere?

Solopladere må ikke komme i kontakt med væsker, fordi fugt er den største fjende af solmoduler. For at opretholde beskyttelsen må du ikke adskille eller tabe enhederne. Ridser og snavs er også skadelige for funktionen. De ydre beskyttelseselementer må ikke beskadiges under transport og fastgørelse.

Hvis opladningsspændinger er justerbare, skal du vælge den korrekte værdi for at undgå beskadigelse af de tilsluttede enheder.

Powerbank

Undgå brug ved ekstreme temperaturer. Der anbefales anbefalede driftstemperaturområder for disse opladere.

Brug altid de originale eller anbefalede kabler fra producenten. Især Apple-enheder kan nægte at oplade, hvis der ikke bruges et brand-kabel.

Med faste solopladere skal du sørge for, at det faktiske solmodul vender mod syd uden skygge.

Lad dig ikke narre af navne. Brug de tekniske data som grundlag for din købsbeslutning.

Læs betjeningsvejledningen omhyggeligt inden brug.

Overhold miljøbestemmelserne for bortskaffelse af solcellemoduler, akkumulatorer og andre elektriske komponenter.