Udskift dine konventionelle fluorescerende lys med LED fluorescerende lys

Forbuddet mod fluorescerende belysning er et emne, der har fået stor opmærksomhed på det seneste, især i Europa. Dette forbud indebærer udfasning af salget af traditionelle lysstofrør og erstatte dem med mere energieffektive alternativer. Følgende datoer bruges til dette (RoHS-direktivet): 
 

  • 24. februar 2023: forbud mod kompaktlysstofrør
  •  24. august 2023: Forbud mod T5- og T8-lysstofrør
  • 1. september 2023 forbud mod halogenlamper

Årsager til forbuddet

Hovedformålet med forbuddet mod fluorescerende belysning er at forbedre energieffektiviteten og reducere CO2-udledningen. Det skyldes, at traditionelle lysstofrør ikke er særlig effektive, når det kommer til at omdanne elektricitet til lys. Meget af den energi, der bruges til at tænde pæren, omdannes til varme i stedet for lys, hvilket fører til energispild. Derudover indeholder traditionelle lysstofrør også kviksølv, som er et giftigt stof, der kan være sundheds- og miljøfarligt. Hvis pærerne smides ud uden at blive bortskaffet korrekt, kan kviksølvet trænge ind i miljøet og skade naturen og menneskers sundhed.

Fordele ved nye lysteknologier

For at forbedre effektiviteten og reducere CO2-emissionerne er der udviklet nye belysningsteknologier, der er mere energieffektive end traditionelle lysstofrør. En af disse teknologier er LED-belysning. LED fluorescerende lys bruger op til 80 % mindre energi end traditionelle fluorescerende lys og holder meget længere. Derudover indeholder LED fluorescerende lys ingen kviksølv, hvilket gør dem sikrere for sundhed og miljø. En anden fordel ved LED-belysning er, at den producerer lys af højere kvalitet end traditionelle fluorescerende lys. LED-belysning er meget lysere og producerer ingen flimmer, hvilket kan reducere øjentræthed. LED-belysning kan også dæmpes, hvilket yderligere kan reducere energiforbruget.

Bare udskiftning af fluorescerende pærer eller hele armaturerne?

Om man kun skal udskifte lysstofrørene eller hele armaturet afhænger af flere faktorer, herunder tilstanden af de nuværende armaturer og den ønskede lysløsning.

Hvis de nuværende armaturer stadig er i god stand og egner sig til den ønskede lysteknologi, så kan det være en omkostningseffektiv løsning at udskifte kun lysstofrørene. Ved udskiftning af lysstofrør til f.eks. LED-lysstofrør kan det reducere installationsomkostningerne ved at beholde de nuværende armaturer. Det er vigtigt at sikre, at armaturerne og lysstofrørene er kompatible med den nye teknologi for at sikre optimal drift.

Men hvis de nuværende armaturer er forældede eller beskadigede, kan udskiftning af hele armaturerne være den bedste løsning. Dette kan øge energieffektiviteten og komfortniveauet, samtidig med at risikoen for fejl og vedligeholdelsesomkostninger reduceres. Derudover giver udskiftning af armaturerne mulighed for at forbedre og tilpasse belysningsopsætningen til at opfylde specifikke belysningsbehov.

Det er vigtigt at rådføre sig med en kvalificeret belysningsspecialist for at afgøre, hvilken mulighed der er mest passende til din specifikke situation og belysningsbehov.

Hvordan bestemmer du, hvilke LED-lysstofrør der er egnede til dine lysstofrør?

Det kan være lidt kompliceret at bestemme den rigtige LED-erstatning for lysstofrør, fordi der findes forskellige typer LED-lysstofrør, som er kompatible med forskellige typer lysstofrør. Her er nogle trin, du kan tage for at finde den rigtige LED-udskiftning:

  • Tjek typen af fluorescerende pærer

    Den første ting at gøre er at tjekke, hvilken type lysstofrør du bruger i øjeblikket. Der findes forskellige typer af lysstofrør som T5, T8 og T12 (allerede for det meste udfaset). Pasformen, diameteren og længden af pærerne er forskellige, men matcher udskiftnings-LED-lysstofpærerne, så de kan udskiftes 1 til 1 (bemærk, at konventionelle lysstofrør kræver en ekstra ballast (VS) for at installere lysstofrøret).
Flere funktioner at overveje
Type TL Diameter Sokkel Watt     Mest almindelige længder i cm
T12 lysstofrør 38 mm G13 65W, 40W, 20W en 15W 60, 120, 150
T8 lysstofrør 28 mm G13  58W, 36W, 30W, 18W, 16W en 15W 60, 120, 150, 90
T5 lysstofrør 18 mm G5 80W, 54W, 49W, 39W, 35W, 32W, 25W, 24W, 14W en 13W 60, 120, 150
Lysstofrør runde 18 mm G10q 22W, 40W, 55W, 60W 30, 23, 30,5, 22
  • Tjek armaturerne
    Det er vigtigt at vide, om armaturerne er kompatible med LED-pærer. Ikke alle armaturer er kompatible med LED-lamper, og du skal sikre dig, at armaturerne passer til den type LED-lysstofrør, du ønsker at installere. Vi skelner mellem konventionelle lysstofrør og højfrekvente lysstofrør. Konventionelle lysstofrør kræver en starter. Vi tilbyder også LED lysstofrør til armaturer med elektrisk forkobling og lavt tabs forkobling.

 

  • Kontroller lumenoutput
    Lumen" er enheden for lysstrøm, og det er vigtigt at bestemme det korrekte lumenoutput for at vælge den rigtige LED-erstatning. For at bestemme det korrekte lumenoutput skal du se på det aktuelle lumenoutput for de fluorescerende pærer, du bruger i øjeblikket. Du kan derefter vælge en LED fluorescerende lampe, der har samme eller højere lumen output.
  • Kies de juiste kleurtemperatuur (kleurcode
    - Ekstra varmt hvidt lys (2700 Kelvin).
    Velegnet til blandt andet: bolig og detailhandel.
    - Varmt hvidt lys  (3000 Kelvin).
    Velegnet til blandt andet: haller, trapper, skranker, foyer, receptionsområder, omklædningsrum og venteværelser.
    - Koldt hvidt lys (4000 Kelvin).
    Velegnet til: kontorer, konferencelokaler, skoler, varehuse, frisørsaloner, skønhedssaloner, sportshaller, stalde, supermarkeder og isenkræmmere m.fl.
    - Dagslys  (6500 Kelvin).
    Velegnet til blandt andet: værksteder, laboratorier, operationsstuer, behandlingsrum, trykkerier og lagre (hvor farve er vigtig).
  • Se på energieffektivitet:

    LED fluorescerende lys er generelt mere energieffektive end konventionelle lysstofrør. Det er vigtigt at se på energiforbruget af LED-udskiftningen for at bestemme energiomkostningsbesparelser.

    Du kan filtrere alle disse funktioner og egenskaber i vores LED-rørsortiment.

Erstatnings LED lysstofrør til dine lysstofrør

For at komme godt i gang er følgende en oversigt over de forskellige typer lysstofrør og hvilke pærer der egner sig til udskiftning. Alle disse lamper er tilgængelige i vores sortiment.


Erstatnings LED-rør til T12 og T8 lysstofrør

Erstatnings LED-rør til T5 lysstofrør

Hvordan udskifter jeg min gamle fluorescerende pære med den nye LED fluorescerende pære?

For armaturer med lysstofrør på 120 cm og 150 cm og for armaturer med 1 lysstofrør på 60 cm eller 90 cm, kan du følge følgende trin (du behøver ikke noget værktøj):

Trin

Trin

  • Sluk for strømmen

  • Fjern det gamle lysstofrør

  • Tag den gamle starter ud

  • Indsæt den medfølgende led starter

  • Placer LED-lysstofrøret i armaturet

  • Tænd for strømmen igen