bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til varmeledningspasta

Varmeledningspasta anvendes inden for elektroteknik og ved computerkomponenter for hurtigt at bortlede Varme og dermed undgå skader på grund af overophedning. . Den er en del af den passive køleteknik til varmeafledning til aktive komponenter såsom halvledere, sensorer og optoelektroniske komponenter.

  • Hvordan fungerer varmelederpasta?

  • Hvad skal der bruges varmelederpasta?

  • Hvad was der skal tages hensyn til ved valg af varmelederpasta?

  • Hvordan påføres der varmelederpasta?

 

Hvordan fungerer varmelederpasta?

Baggrundsviden: På grund af den stigende miniaturisering af elektriske komponenter bliver det stadig vanskeligere at transportere varmen sikkert væk, selv om denne Varme nu engang vokser med ved drift af mere og mere ydelsesstærk elektronik. Dette problem forstærkes af, at fabrikanterne giver afkald på at installere aktive ventilatorer for at mindske materiale- og energiforbruget og undgå støj. For at undgå varmestress, er anvendelsen af varmeledningspasta, -lim, -folier og varmeledningspads uundværlig.
Varmeledepastaer anvendes til at forbedre termiske forbindelser. De er delvis eller i det mindste tyktflydende. Nogle varmeledningspastaer er elektrisk ledende, andre er ikke.
Varmeledningspastaen påføres mellem komponenten og dens kølelegeme eller tilsvarende varmerør eller -folier til varmetransport.

Vognfilpasta

For at optimere varmeoverførslen udfylder varmelederpastaen på forbindelsesstedet små hulrum mellem kontaktfladerne. Den fortrænger den indlukkede luft og danner et varmeledende lag mellem komponenterne. Med varmeledningspasta føres varmen væsentligt mere effektivt væk end uden. Sådan kan du udvide systemets kølereserver betydeligt.
Bemærk: Varmeledningspasta klæber ikke tilstrækkeligt til at etablere en fast forbindelse mellem komponenter, der ikke er fikseret på anden måde. Varmeledende lim finder du her.

 

Hvad skal der bruges varmelederpasta?

Et mellemlag af varmeledningspasta optimerer varmeoverførslen mellem elektroniske komponenter og deres køleelementer. Derved kan den producerede Varme, som blev genereret ved drift af de aktive komponenter, transporteres hurtigere. På den måde reduceres risikoen for, at følsomme komponenter som for eksempel LED-pærer, sensorer, processorer og andre halvlederelementer går for tidligt i slid som følge af for høje temperaturer.
Højeffektiv varmelederpasta anvendes som varmeafleder (Engl. Heatspreader) til CPU-køler.

 

Hvad was der skal tages hensyn til ved valg af varmelederpasta?

Varmeledeevne & maks. temperatur

Varmeledningspastaens effektivitet afhænger af produktets varmeeffekt.
Den såkaldte varmeledningseffekt som indikator for varmeledningsevne angives i W/MK. Bag denne enhed gemmer effekten af varmeafgivelse i watt, pr. vejstrækning i meter og temperaturforskel i Kelvin. 1 Kelvin svarer til 1° C..

Praktisk viden:

Jo højere varmeledningseffekt , desto bedre er varmeledeevnen, altså så meget hurtigere kan en bestemt varmemængde afledes.

Et andet vigtigt udvælgelseskriterium er den maksimale temperatur , som en varmelederpasta må udsættes for. Her skal du ubetinget være sikker på, at de angivne maksimale værdier for varmesmørepasta i praksis aldrig overskrides. For hvis maks. temperaturen på kontaktpunktet ved hjælp af den påbæres varmelederpasta overskrides under drift, kan det medføre uoprettelige ændringer i pastens struktur. Dette medfører tab af funktion i forbindelse med varmeledningsegenskaber, og de komponenter, som du ønsker at beskytte, truer med uhindret at overophedes.

 

Andre egenskaber

De fleste varmeledningspastaer er ikke elektrisk ledende, mens varmeledningspastaer af flydende metal er endnu ikke. Valget på grundlag af den elektriske ledningsevne eller isolering spiller på hardware fra elektrotekniske anvendelser en overordnet rolle for at forhindre utilsigtede strømoverførsler på stratummet fra varmelederpastaen.
Varmeledningspastaens farve spiller ind imellem en rolle til anvendelse inden for det synlige område.

 

Pakningsstørrelse & anvendelseshjælp

Varmeledningspasta leveres ofte i små enheder med få gram eller milliliter på indholdet. Det er ligesom ved loddepasta nok til nogle, små forbindelsessteder. Men de, der i stor stil håndterer varmelederpastaen, griber bedre direkte ind i en mere rigere påfyldningsmængde på 100 til 500 gram eller bestiller flere små aftappninger og får i stedet de mængder, der er anført i butikken.

Bemærk: Varmeledningspasta skal anvendes hurtigst muligt efter emballagens afbrydelse.

Varmelederpastaen egner sig især til præcis påføring af sprayblæk, der ofte tilbydes lige som emballage til varmelederpastaen. Ved større kontaktflader, som skal overtrukket med varmelederpasta, anvendes spartel.

 

Hvordan påføres der varmelederpasta?

Har du valgt den rigtige varmeledningspasta ved hjælp af de relevante produktegenskaber, og ligger den krævede pakningsstørrelse klar til brug foran dig, kan du læse på
indlægssedlen først, og vær opmærksom på producentens angivelser.

Påføring af varmelederpasta er som regel ganske enkelt i tre trin:

  1. Inden du anvender varmelederpastaen, skal du adskille alle komponenter sikkert fra strømforsyningen.
  2. Varmeledningspastaen skal påføres præcist, da:
    1. Ved for lidt varmeledningspasta er den gode varmeledningsevne mellem kontaktfladerne ikke sikret, og der kan komme for truende varmestande på forbindelsesstedet.
    2. Ved for meget varmeledningspasta forlænges den vej, som varmen skal tilbagelægge, før den afledes. Dermed opstår der forsinkelse og eventuelt en lavere køleeffekt.
  3. Lad altid varmelederpastaen hærde tilstrækkeligt, før du får den størret i praksis

Hvis komponenter, der er forbundet med varmelederpastaen, senere adskilles, skal du forsigtigt kradse resterne fra den gamle pasta, hvis det er muligt. For at oprette en ny forbindelse til de gamle kontaktflader skal du altid have frisk varmelederpasta, da lufttilslutningerne på denne måde fortrænges på forbindelsesstedet was, hvilket er forudsætningen for en god termisk ledningsevne.