bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Rådgiver

Teksten forneden er maskineoversat fra den tyske originaltekst.

Værd at vide til koaksialkabler

  • Hvad er koaksialkabler?

  • Således er koaksialkabler opbygget

  • Hvilke koaksialkabler findes hos Conrad?

  • FAQ – ofte stillede spørgsmål om koaksialkabler

Hvad er koaksialkabler?

I kategorien koaksialkabler angives to-polede kabler, der adskiller sig fra andre tolederkabler gennem deres specifikke opbygning. Den kortere betegnelse » koaksialkabel « anvendes synonym. Navnet på disse kabler beskriver allerede deres principielle opbygning: Koaksial betyder i geometrien "enakset". Koaksialkabler anvendes til overførsel af højfrekvente signaler, for eksempel inden for radio- eller ved højfrekvente målesignaler. 

Hvad er koaksialkabler?
 

Således er koaksialkabler opbygget

Koaxialkables konstruktion er koncentrisk: En indvendig leder, sjelen, er fuldstændig omgivet af en isolering, dielektrikum. Det sidder der en elektrisk ledende indhylning, afskærmningen. Mange højfrekvente signaler har lave signalspændinger, der er særligt følsomme over for forstyrrelser. Takket være afskærmningen er signalerne i sjælen beskyttet mod ydre påvirkninger.

Sjælen i et fleksibelt koaksialkabel består af kobbertråd-tråd. Er afskærmningen også flettet, har koaksialkablet en meget høj fleksibilitet og kan anvendes med små bøjningsradier. De anvendes også ved ikke-stationær anvendelse for eksempel som antennekabel mellem antennestikdåse og modtagerenhed eller ved lavfrekvente phono-forbindelser. Afskærmningen er i mange tilfælde suppleret med en ekstra metalfolie, der indhyller det ikke-ledende materiale og forbedrer de afskærede egenskaber.

Andre områder af koaxialkabler har en stiv sjæl og både stive og fleksible udførelser af afskærmningen. Den konkrete udførelse afhænger af de elektriske parametre, der skal opnås for de signaler, der skal overføres, og af den måde, de anvendes på. 

Således er koaksialkabler opbygget

Isoleringen mellem sjæl og afskærmning består af et ikke-ledende materiale og sørger for elektrisk adskillelse af polerne og samtidig for en konstant afstand mellem sjæl og fletværk. Sidstnævnte har indflydelse på det koaxialkables elektriske egenskaber. Som fletværk anvendes som regel fleksibelt plastik. Nogle koaksialkabler forsynes med ferritter eller luft som dielektrikum.

Isoleringen mellem sjæl og afskærmning består af et ikke-ledende materiale og sørger for elektrisk adskillelse af polerne og samtidig for en konstant afstand mellem sjæl og fletværk. Sidstnævnte har indflydelse på det koaxialkables elektriske egenskaber. Som fletværk anvendes som regel fleksibelt plastik. Nogle koaksialkabler forsynes med ferritter eller luft som dielektrikum.

På selve afskærmningen følger udendørsisolering til beskyttelse af koaksialkablet. Dette ydre hylster beskytter de indvendige ledere mod berøring samt mod elektriske og miljømæssige påvirkninger. Afhængigt af kravene til placeringen har isoleringen til dels særlige egenskaber, som gør den modstandsdygtig over for termiske, kemiske og til dels mekaniske påvirkninger.

Kombinationen af alle elementer i et coaxialkabel kan hos nogle producenter genfindes som registrerede varemærker.

Den tekniske standard en 50117 forener alle vigtige elektriske krav til koaksialkabler.

 

Hvilke koaksialkabler findes hos Conrad?

I vores online shop kan koaksialkabler vælges efter forskellige tekniske synsvinkler. Følgende kriterier kan være relevante afhængigt af anvendelsesområderne.

Skærmningsmålet « rammer et udsagn om, hvor stærkt signalerne i kablets sjæl er afskærmet fra ydre påvirkninger. Værdien rækker fra 20 til 140 decibel (dB).

Med " farvegruppe " er farven på den udvendige isolering specificeret. Dermed kan omfattende installationer ordnet overskueligt. Advarsel: For nogle kabler betyder farvefamilien også isoleringsmaterialets farvelighed mellem sjæl og afskærmning.

Kabellængder, der er til rådighed hos os, spænder fra 5 til 1.000 meter. Nogle kabler tilbydes som sæt, der til dels er konfektioneret med stik eller som medfølger stik.

Derudover kan typen af afskærmning og resistens over for beskyttelseslag spille en rolle ved valg af kabel. Impedans i ohm er en yderligere relevant faktor til valg af passende kabel.

Hvilke koaksialkabler findes hos Conrad?

Den udvendige diameter er vigtig for planlægning af, hvilke kabelspændebånd der bruges, eller hvor mange kabler der passer i rør. Derudover findes der såkaldte Quattro-ledninger, som bruges ved tilslutning af flere LNB'er fra satellit-anlæg.

Kabeltypen registrerer bestemte egenskaber eller konstruktionsegenskaber, som er garanteret af producenten. Bogstavkoden »RG«, som ofte findes, er radio Guide og er en amerikansk militærbetegnelse for koaksialkabler.

Til næsten alle koaksialkabler står der på downloadområdet på den pågældende produktside en detaljeret produktinformation med alle vigtige tekniske parametre til rådighed.

 

FAQ – ofte stillede spørgsmål om koaksialkabler

Hvad skal man være opmærksom på ved brug af koaxialkabler?

Hvad skal man være opmærksom på ved brug af koaxialkabler?

Ved installation af koaxialkabler kan der på nogle områder overholdes mange regler. Det omfatter for eksempel lynsikrings- eller jordningsforanstaltninger samt sikringer mod gnavere og barske omgivelser. Tag højde for dette ved valg af kabel. Desuden bør uddannede medarbejdere overtage flytningen og reparationen. Offentlige bygninger, elevatorer, brandsikringsanlæg eller nødsystemer kan være omfattet af særlige bestemmelser, og der kan være krav om regelmæssig kontrol ved lov.

Ved udviklingen af kommunikationsnetværk skal der træffes foranstaltninger vedrørende datasikkerhed, herunder adgang til kabelkanaler og -kanaler.

De foreskrevne temperaturområder og de minimalt tilladte bøjningsradier til kablerne kan variere afhængigt af anlægstype.

Vær ved reparationer opmærksom på at anvende erstatnings-kabler med samme elektriske egenskaber og ens farver.

Hvordan kan defekte koaksialkabler mærkes?

De første indicier for defekter på koaksialkabler er som regel forstyrrede signaler, der kan mærkes i dårlig billed- og tonegengivelse. Fejlfinding er undertiden omstændelig. Hvis signalet udebliver, foreligger der ofte et tydeligt synligt kabelbrud eller omrids, ofte ved ind- eller udfritning af huse.

Forbindelser med koaxialkabler er særlig følsomme ved såkaldte kolde loddesteder. Derfor er det vigtigt at udvise omhu og anvende passende værktøjer.

Vores praktisk tip

Ved afisolering af koaxialkabler kan (ikke kun) afskærmende flet nemt komme til skade. Brug produkter fra vores store udvalg af afisoleringsværktøjer til korrekt udlægning og installation.